Komentara: 1
Pregleda: 14266

Izgubljeno oko 2.500 ličnih karata i pasoša

19.11.2012. u 10:35h
Izvor: SuMedija
Gubitak najznačajnijih ličnih dokumenata uvek predstavlja veliku neprijatnost za one koji ostanu bez lične karte ili pasoša. Za poslednje dve godine Subotičani su prijavili nestanak oko 2.154 starih i novih biometrijskih ličnih karata i oko 385 starih i novih biometrijskih putnih isprava.
Izgubljeno oko 2.500 ličnih karata i pasoša

U 2011. godini Policijskoj upravi Subotica prijavljen je gubitak 808 novih ličnih karata i oko 400 starih, a tokom 2012. godine prijavljen je gubitak oko 300 starih ličnih i 646 novih ličnih karata. Što se tiče putnih isprava 2011. godine je prijavljen gubitak 205 starih i novih pasoša, a 2012. godine je prijavljen gubitak 130 novih biometrijskih putnih isprava i oko 50 starih putnih isprava — ističe inspektor Ljubiša Zec, rukovodilac Odseka za upravne poslove.

Gubitak ličnih dokumenata osim što predstavlja veliki problem, ujedno iziskuje i dodatne troškove. Kada građani ostanu bez ličnih dokumenata potrebno je da iste prijave Policijskoj upravi u kojima su izdate u najkraćem mogućem roku, čime izbegavaju mogućnost da ih neko pokuša zloupotrebiti. Nestanak lične karte treba prijaviti u roku od 24 časa, najduže 48 sati, jer se prijava nakon tog roka vodi kao prekršaj.

— Prilikom prijave nestanka dokumenta u Policijskoj upravi građani popunjavaju formatiranu izjavu, na osnovu koje Policijska uprava po službenoj dužnosti ličnu kartu ili pasoš proglašava nevažećim i objavljuje u Službenom glasniku Repulike Srbije. Građani prilikom prijave gubitka putne isprave plaćaju taksu od 730 dinara za proglašavanje nevažećom u Službenom glasniku, i dve republičke administrativne takse od 430 i 250 dinara. Za prijavu nestanka lične karte se sprovodi ista procedura i za taksu za proglašavanje nevažećomu Služebenom glasniku treba izdvojiti 700 dinara i 580 dinara za republičku administrativnu taksu. Automatski nakon donošenja rešenja o proglašenju nevažećim jednog od dokumenata, građani imaju mogućnost da podnesu zahtev za izdavanje novog pasoša koji košta 2000 dinara, ili za pravljenje nove lične karte oko 1200 dinara — kaže Zec.

Što se tiče starih dokumenata oni se ne proglašavaju nevažećim u Službenom glasniku i u slučaju prijave nestanka tih dokumenata ne plaćaju se takse, a ostala procedura prijave je ista. Lična dokumenta građani gube na razne načine, a u Policijskoj upravi Subotica navode da ih više gube stariji i ljudi srednjih godina, dok mlađi mnogo bolje čuvaju svoja dokumenta. Najkritičnija tačka gde se najviše gube lične karte i pasoši je Buvljak, gde građanima dokumenta nestaju najčešće nakon džeparenja tokom obilaska objekta. Što se tiče zloupotrebe falsifikovanja pasoša u Policijskoj upravi kažu da ih nema, jer je biometrijske pasoše i lične karte nemoguće falsifikovati. Zloupotrebe postoje u slučajevima kada neko ukradenu ili pronađenu tuđu ličnu kartu pokuša da iskoristi za kupovinu mobilnih telefona, ali prodavcima mobilnih operatera je skrenuta pažnja da vode računa kod uzimanja dokumenata i da proveravaju identitet osoba.

Izdato oko 100.000 novih pasoša

Od 2008. godine do danas u Subotici su izdata 100.304 nova biometrijska pasoša, a sa onim napravljenim u Policijskim stanicama Mali Iđoš i BačkaTopola to je ukupno 128.803 izdatih novih pasoša. Prema ovim podacima 70 posto Subotičana ima nove putne isprave. Novih ličnih karata od 2008. godine do danas u Subotici je izdato 70.534, a sa policijskim stanicama to ukupno iznosi 92. 623 izdate nove lične karte. U Policijskoj upravi ističu da su ovo impozantne brojke i da su na dobrom putu da ispoštuju građane da bez dužih zadržavanja dobiju nove biometrijske lične karte. Takođe će do 2016. godine, do kada važe stare lične karte prema odluci Vlade, ispuniti zakonsku obavezu zamene ličnih karata.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 14266
Povezane teme

nova lična karta

pasoš

izdavanje dokumenata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.