Komentara: 38
Pregleda: 4765
Video

Izgradnja solarne elektrane glavna tema današnje sednice Skupštine grada

02.02.2023. u 09:55h > 13:17
Izvor: Subotica.com
Dopuna Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane između Subotice i Bikova izazvala je najviše polemike na današnjem, 32. zasedanju Skupštine grada.
Izgradnja solarne elektrane glavna tema današnje sednice Skupštine grada

Kako stoji u dokumentu, planirana je izgradnja solarnog postrojenja za proizvodnju električne energije, u skladu sa savremenim tehnološkim rešenjima. U zavisnosti od potencijala sunčeve energije planira se izgradnja infrastrukturnog kompleksa sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva. Planira se izgradnja solarne elektrane maksimalne instalisane snage od 12,87 MW,  dok će maksimalna izlazna snaga elektrane prema distributivnom sistemu električne energije biti do 9,9 MW.

Predviđa se korišćenje trofaznih solarnih invertora izlazne aktivne snage od 100 kW do 350 kW, pri čemu će njihov broj biti ograničen tako da se ne prelazi maksimalno dozvoljenu snagu elektrane od 9,9 MW, odnosno broj invertorskih jedinica u sistemu biće od 28 (za invertore pojedinačne izlazne aktivne snage od 350 kW) do 99 (za invertore pojedinačne izlazne aktivne snage od 100 kW). Koncepcija uređenja prostora zasnovana je na savremenim tehničkim zahtevima (izgradnje i eksploatacije) objekata za proizvodnju električne energije iz energije sunca, lokacionim uslovima, zaštiti neposrednog okruženja i posebno, zaštiti prirode i životne sredine.

Izgradnja solarne elektrane glavna tema današnje sednice Skupštine grada- Svi znamo prednosti korišćenja obnovljivih izvora energije – ne zagađuje se okolina, smanjuju se upotreba fosilnog goriva i seča šuma, što utiče na klimatske promene čiji smo svedoci. Pred nama je jedna investicija koja će značajno doprineti distributivnom sistemu da preživi i normalno radi. U vreme energetske krize videli smo dva nova značenja obnovljivih izvora a to su energetska sigurnost i nezavisnost – objašnjava Duško Petrović, odbornik Srpske napredne stranke. - Ova investicija je značajna i zato što bi proizvela pet odsto potrošnje električne energije koju smo imali juče, a u letnjem periodu očekujemo i veće cifre. Više takvih elektrana bi itekako doprinela sigurnosti distributivnog sistema.

Odbornici opozicije, pak, nisu imali primedbe na izgradnju pristupnih saobraćajnica, koju donosi PDR, već na to što nije urađena procena zaštite životne sredine prilikom donošenja odluke o dozvoli za izgradnju solarne elektrane, a diskutabilna je bila i firma koje će je graditi.

Izgradnja solarne elektrane glavna tema današnje sednice Skupštine grada

- Nismo protiv izgradnje solarne elektrane i ulaganja u obnovljive izvore energije, ali postoje ozbiljni problemi oko realizacije. Najpre je to dozvola da se ne uradi studija kako elektrane zagađuju životnu sredinu, rečeno je nije potrebno da se ta dozvola da, što je nonsens – ističe Miroslav Milojević, odbornik Pokreta za građansku Suboticu. – Te elektrane se isplaćuju od osam do deset godina, što je kratak vremenski period. Ne znamo reference preduzeća koje se sprema da gradi solarnu elektranu, a ti solarni paneli nisu večni, njihov vek trajanja je od 25 do 30 godina  i u zemlju mogu da ispuste kancerogene, zapaljive elemente. Ako se već izdaje dozvola onda od onog koji gradi treba da se uzme bankarska ganacija da će posle određenog vremena izvršiti reciklažu tih solarnih panela, a ne da tamo ostanu zakorovljeni.

Snimak 32. sednice Skupštine Subotice, pogledajte u nastavku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 4765

Povezana vest

Povezane teme

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.