• Pregleda: 5174

Izgradnja i opremanje novog bunara u Starom Žedniku

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri i direktorka JKP „Vododvod i kanalizacija“ Snežana Pejčić danas su obišli radove na izgradnji i opremanju novog bunara u Starom Žedniku.
Izgradnja i opremanje novog bunara u Starom Žedniku

Gradonačelnik Dulić je, tim povodom, istakao da je postojeći bunar na vodozahvatu Stari Žednik star više od dve decenije, da je u velikoj meri atrofirao (75 odsto) i da će se izgradnjom novog bunara obezbediti ne samo mikrobiološki ispravna, čista pijaća voda za stanovnike Starog Žednika, nego će se, uzimajući u obzir eksploatacione karakteristike bunara, obezbediti i stabilno i dugoročno vodosnabdevanje ovog naselja.

- Nastavićemo i dalje da investiramo u ruralne delove grada s ciljem da i naši sugrađani iz prigradskih mesnih zajedenica imaju odgovarajuće uslove za život, naglasio je Modest Dulić.

Snežana Pejčić je kazala da je prema poslednjem testu, koji je obavljen u avgustu 2011. godine, kapacitet bunara bio devet litara u sekundi i da je taj kapacitet na granici zadovoljenja potreba stanovnika u Starom Žedniku.

- Novi bunar bušen je na uobičajenoj dubini za ovo podneblje, a to je 165 metara. U krajnjoj izvedbi konstrukcija bunara će biti na dubini od 153 metra sa korisnim filterskim slojem dužine 40 metara. Rezultati testiranja pokazuju izvanredne karakteristike: maksimalno instalisani kapacitet bunara je 90 litara u sekundi. Tokom avgusta, po završetku opremanja bunara, ugradićemo eksploatacionu pumpu sa mogućnošću potiskivanja 15 litara u sekundi, što će zadovoljiti sve potrebe oko 2.000 stanovnika Starog Žednika u svim klimatskim uslovima, rekla je Snežana Pejčić, i dodala da se ovih dana radi i na tenderskoj dokumentaciji za bušenje bunara u Đurđinu.

Za realizaciju ove investicije, čija je ukupna vrednost 13 miliona dinara, JKP „Vodovod i kanalizacija“ obezbedilo je tri miliona dinara, a grad Subotica deset miliona dinara. Najviše sredstava, 7.500.000 dinara, izdvojeno je za bušenje (izvođači radova „Vikuv” iz Mađarske i „Geoakva” iz Beograda), za hidro-mašinsko opremanje bunara (izbor izvođača u toku) izdvojiće se 2.500.000 dinara, a za elektro-opremanje bunara (izbor izvođača takođe u toku), 3.000.000 dinara.

Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija"

povezane teme

7
Antun zednik Odgovori
Hvala Vam sto brinete o nama,ovo je dokaz da mi iz mz izvan grada nismo zaboravljeni,hvala u ime moje porodice
bukin Odgovori
To sto se buse bunari je sasvim u redu ali ponovo se svi slikate kao da izbori nisu zavrseni.Gradonacelnice upregni te oko sebe da rade a ne da se slikaju. Tamo treba da su radnici i tehnicki direktor a ostali nemoj da tracite vreme.
Sting Odgovori
buši ahahaha buši ahahahahaha buši ...
Rodni Odgovori
Svaka čast naš Rodni je prionuo na posao, videčemo dokle.
marija Odgovori
Za svaku pohvalu je busenje bunara i po selima, voda svakome treba, a nasa ulica Djeri Ferenca, 3km udaljena od gradske kuce jos nema prikljucak na gradski vodovod. Idemo po vodu kod Livnice ispred Majsanskog mosta. Mozda ce nam pomoci novi gradonacelnik.
bukin Odgovori
Sklonite ovo jer vise nije neka vest pa niko vise i ne komentarise.
Silvija Odgovori
Gradonačelniče nama treba leba vode imamo, posao nam treba, od ove Pejčićke mi je muka, kad je vidim ovakvu skockanu sređenu sa debelom platom iritira me , građanima je dosta vaši slikanja i trošenje para na gluposti , otvarajte radna mesta to nam nedostaje ,kolko vam treba da ukapirate.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.