Komentara: 26
Pregleda: 7631

Izborna tišina do nedelje u 20:00 časova - bez političkih saopštenja i propagandnih komentara na sajtu

04.05.2012. u 01:10h
Izborna tišina počinje od četvrtka u ponoć. Posle toga će biti zabranjena izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja kao i javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora. U skladu sa obavezama kojima su podložni svi elektronski mediji, a koje je propisao RRA (Republička Radiodifuzna Agencija), sajt Subotica.com sa svojom odgovornom uređivačkom politikom izlazi sa saopštenjem vezanim za predstojeće dane izborne tišine.
Izborna tišina do nedelje u 20:00 časova - bez političkih saopštenja i propagandnih komentara na sajtu

U periodu izborne tišine komentari na vesti koji u sebi imaju političku sadržinu ili na indirektan način propagiraju političku pripadnost ili pominju u bilo kom kontekstu bilo koju političku opciju neće biti objavljivani u periodu od petka (04.05.) do nedelje (06.05.) u 20:00 časova kada se zvanično završava izborna tišina. Takođe, u navedenom periodu neće biti prikazivani reklamni baneri političkih partija.

Sva ostala regulativa koja se tiče poštovanja predizborne tišine biće usklađena po propisima RRA.

Putem našeg odeljka posvećenom lokalnim, parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji prenosićemo one informacije koje su relevantne za sam proces odvijanja izbora, tokom samog dana izbora (nedelja) prenosićemo informacije o izlaznosti i eventualnim nepravilnostima na lokalnom nivou. Posle 20 časova prenosićemo prvo nezvanične preliminarne rezultate, a onda i konačne, sa navođenjem izvora, sve kako budemo obrađivali informacije do kojih stignemo.

www.subotica.com/izbori2012



Stiže 68 sati mira: Kako da uživate u izbornoj tišini? 

Mislili ste da kampanji nema kraja? Mesecima vam ulaze u dvorišta, vrebaju ispred zgrade i marketa, pune sandučiće flajerima, zivkaju telefonom? Predlažemo vam kako da se relaksirate i iskoristite zlata vredno pravilo izborne tišine.

Izborna tišina do nedelje u 20:00 časova - bez političkih saopštenja i propagandnih komentara na sajtuPrethodna dva meseca političari su nas vrebali i „napadali“ sa kopna, iz vazduha, sa reka... Nigde nije bilo bezbedno. Vrhunac kampanje usledio je za Praznik rada, kada ni u šumi niste mogli na miru da raspalite roštilj sa prijateljima, a da iz žbunja ne iskaču predsednički kandidati „zabrinuti“ da ne prepečete meso ili da ne zakačite nekog drugog "krpelja".

Danas smo napokon dočekali ona dva blažena dana pred Đurđevdan, kada će ih Zakon ućutkati.

Dva dana "nirvane"

Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju, od sedam do 20 sati dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Dok je na snazi predizborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ako odredba ne bude poštovana, birački odbor će, po zakonu, biti raspušten, a glasanje ponovljeno.

Opuštanje pred novu buru

Predlažemo vam kako da iskoristite ovu dvodnevnu prijatnost, pre nego što započne još oštriji, dugo najavljivani, drugi izborni krug:

Izborna tišina do nedelje u 20:00 časova - bez političkih saopštenja i propagandnih komentara na sajtu1. Ovog vikenda napokon obrišite prašinu sa televizora. Uživajte u filmovima i serijama, omiljenim emisijama bez bojazni da će vam “iskočiti” još jedan predizborni reklamni blok ili zakupljeni stranački termin.

2. Organizujte izlet u prirodi sa prijateljima, raspalite roštilj, uživajte u suncu... Ove subote neće smeti da vam ga zaklanjaju i prave neželjeni hlad!

3. Provozajte biciklu ili rolere. Nećete pasti zato što su vam se flajeri i ostali izborni materijali zalepili za točkove. Ne morate ni da brinete da li će neki energični aktivista rizikovati da ga pregazite kako bi vam “doturio” novu sliku svog lidera, stilizovanu i lepo upeglanu u foto-šopu.

4. Morate priznati da ste makar jednom nesvesno zapevali neki predizborni hit. Ovih dana slušajte radio, uživajte u pravoj muzici. Neće biti novih muzičkih ostvarenja specijalno komponovanih da vas nateraju da glasate baš za tu “raspevanu družinu”.

5. U ovoj kampanji PR-ovi su se svojski potrudili, pa ste u vašim omiljenim časopisima, umesto reklama za kozmetičke preparate, energetska pića i slatkiše, prelistavali nove izborne slogane i obećanja, stranačke reportaže sa sela, sportskih i kulturnih događaja. Kupite najnovija vikend izdanja omiljenih novina i magazina, i nadajte se obilju zanimljivosti.

6. Izađite u šetnju, rashladite se sladoledom. Manje su šanse da će vam poslastica završiti na košulji, jer pokušavate da probijete kordon agresivnih aktivista koji vas vuku na ulici za rukav kako bi obezbedili upravo vaš siguran glas.

7. Pozovite komšije na kafu i razgovarajte o onim običnim svakodnevnim stvarima koje vam ispunjavaju dan. Preskočite pitanja za koga će glasati, kao i neizbežnu komšijsku prepirku političkih neistomišljenika. Najavite slično druženje i za 18.maj. Ovo sada neka bude “generalna proba”!

 (izvor: s-media)

Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 7631
Povezane teme

lokalni izbori u subotici

izbori subotica 2012

izbori 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.