Komentara: 9
Pregleda: 2900

Izbori za BNS: Nova lista "Bunjevačka matica Marko Marjanušić"

11.09.2014. u 17:56h
Izvor: RTV City
Republička izborna Komisija je na sednici održanoj 5. septembra proglasila još jednu izbornu listu za predstojeće izbore za novi sastav Bunjevačkog nacionalnog saveta. U pitanju je lista „Bunjevačka matica Marko Marjanušić“ koju čini 19 kandidata, koliko je i potrebno za novi saziv Nacionalnog saveta bunjevaca u Subotici.
Izbori za BNS: Nova lista "Bunjevačka matica Marko Marjanušić"

Jedna od osnovnih programskih stavki ove liste biće standardizacija bunjevačkog jezika, donošenje kulturne strategije, kao i savremenije informisanje na bunjevačkom jeziku.

Nosilac liste Marko Marjanušić istakao je da je Bunjevačka matica krovna institucija bunjevaca u ovom gradu. Od njenog ponovnog osnivanja, pre devetnaest godina, urađeno je mnogo za bunjevačku nacionalnu zajednicu. Samo u poslednje četiri godine organizovan je veliki broj kulturnih manifestacija, koje su doprinele kulturnom razvitku i upoznavanju pripadnika bunjevačke nacionalne manije sa svojom kulturom i istorijom.

Standardizacija bunjevačkog jezika jedan je od osnovnih zadataka ove liste, istakao je Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke matice. Sedlak smatra da će se nakon toga rešiti svi problemi u ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika, obrazovanju i informisanju bunjevaca. Sedlak smatra da je neophodno donošenje strategije u oblasti kulture, kao i savremeniji način i pristup informisanja od trenutnog, kao i saradnja sa katoličkom crkvom. Sedlak je naglasio da će se zalagati za stvaranje jedinstva u funkcionisanju budućeg Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Predstavnici liste ističu da su spremni za saradnju sa svima koji imaju iste ili slične ciljeve, i da nikako neće dozvoliti gašenje jedne institucije kao što je Bunjevačka matica.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2900
Povezane teme

bunjevci

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.