• Pregleda: 2402

Izbori za BNS: Nova lista "Bunjevačka matica Marko Marjanušić"

Republička izborna Komisija je na sednici održanoj 5. septembra proglasila još jednu izbornu listu za predstojeće izbore za novi sastav Bunjevačkog nacionalnog saveta. U pitanju je lista „Bunjevačka matica Marko Marjanušić“ koju čini 19 kandidata, koliko je i potrebno za novi saziv Nacionalnog saveta bunjevaca u Subotici.
Izbori za BNS: Nova lista "Bunjevačka matica Marko Marjanušić"

Jedna od osnovnih programskih stavki ove liste biće standardizacija bunjevačkog jezika, donošenje kulturne strategije, kao i savremenije informisanje na bunjevačkom jeziku.

Nosilac liste Marko Marjanušić istakao je da je Bunjevačka matica krovna institucija bunjevaca u ovom gradu. Od njenog ponovnog osnivanja, pre devetnaest godina, urađeno je mnogo za bunjevačku nacionalnu zajednicu. Samo u poslednje četiri godine organizovan je veliki broj kulturnih manifestacija, koje su doprinele kulturnom razvitku i upoznavanju pripadnika bunjevačke nacionalne manije sa svojom kulturom i istorijom.

Standardizacija bunjevačkog jezika jedan je od osnovnih zadataka ove liste, istakao je Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke matice. Sedlak smatra da će se nakon toga rešiti svi problemi u ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika, obrazovanju i informisanju bunjevaca. Sedlak smatra da je neophodno donošenje strategije u oblasti kulture, kao i savremeniji način i pristup informisanja od trenutnog, kao i saradnja sa katoličkom crkvom. Sedlak je naglasio da će se zalagati za stvaranje jedinstva u funkcionisanju budućeg Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Predstavnici liste ističu da su spremni za saradnju sa svima koji imaju iste ili slične ciljeve, i da nikako neće dozvoliti gašenje jedne institucije kao što je Bunjevačka matica.

Izvor: RTV City

povezane teme

9
Alvatna Odgovori
Blago Tamari, sedi sa tri akademika. Ovaj u sridi najvise vridi.
bunjevac Odgovori
Glasaću za vas samo ako nije Mirko Bajić i Branko Pokornić na listi sa vama.
pista Odgovori
Aman ljudi zar vi nemate nikog drugog da stavite na celo te liste, ovo je cist promasaj.
Stice se utisak, a namece zakljucak, da se u ovoj matici stalno u krug vrte iste persone. Kobajagi su podeljeni u dva a mozda i vise tabora-klanova, svaki klan ima svoju pricu a svi zajedno piju i jedu na proslavama u Spartaku-Zanatskoj komori.
Unosan posao ta politika !!!
walker Odgovori
Svaka cast Panteliji i drustvu na sastavu liste.Zajedno imate 1138 godina,sto bi nasi statisticari rekli prosek Vam je 59.9 godina....xexexe
marki Odgovori
nije ova gospodja pobednica festivala HRVATSKE duhovne muzike, hosanafest 2010. godine?
http://www.youtube.com/watch?v=PO3s4GDMWRc
Član53834 Odgovori
Zašto saradnja s katoličkom crkvom? A što ne i s drugim verskim zajednicama, ateistima, šahovskim savezom, pecaroškim i lovačkim društvima,...
bunjevac Odgovori
Glasaću za vas. Samo naprid.
Bunjevac Odgovori
Nisam ciguran da ovi i sami viruju u ono što pripovidaju,pogotovo ovaj cvikeraš što gledi ko miš iz mekinja.
Hrvati-su-srpska-podgrupa Odgovori
"Hrvatska je u neverici! Rezultati istraživanja, koje je trajalo devet godina, a koja je sproveo ugledni FA institut iz Zagreba, jasno su pokazali – Hrvati su potomci Srba!"

http://www.b92.net/video/komentari.php?nav_id=898723
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.