Komentara: 71
Pregleda: 32931

Izbori 2012 - aktuelne informacije

07.05.2012. u 12:16h
Gradska izborna komisija je izašla sa kompletnim podacima za subotička birališta i kroz osvojene procente na lokalnom nivou i zvanično proglasila rangiranu listu za svih 14 izbornih lista. Takođe CeSID je jutrošnjim obraćanjem dao konačne rezultate na republičkom nivou za parlament i za dvojicu vodećih predsedničkih kandidata koji nastavljaju svoju borbu u drugom krugu.
Izbori 2012 - aktuelne informacije

Prema podacima Gradske izborne komisije sa 100% obrađenih biračkih mesta, Koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić" u Subotici je osvojila 26,67% glasova, sledi Savez Vojvođanskih Mađara 22,52%, Srpska napredna stranka 10,80%, Lista za Srbiju 8,30%, Liga socijaldemokrata Vojvodine 6,58%, Preokret 5,93%, Socijalistička partija Srbije 5,87%, Ujedinjeni regioni Srbije 3,73%, Savez bačkih Bunjevaca 2,72%, Bunjevačka stranka 1,71%, Pokret mađarske nade 1,64%, DSVM 1,63%, Grupa građana "Solidarnost" 1,14% i koalicija "Sve zajedno" 0,76%.

Rezultati izbora Subotica 2012

OPŠTINSKI IZBORI - SUBOTICA

SPS

SPS: Zadovoljni rezultatima - Koalicija SPS, PUPS i Jedinstvena Srbija u Subotici je postigla na lokalnim izborima istorijski rezultat jer nakon 12.godina prvi put su ušli u lokalni parlament sa dovoljnim brojem odbornika da formiraju odborničku grupu.

U Subotici su osvojili 4145 glasova, što je 5,87 odsto. Predsednik Gradskog odbora PUPUS-a Marko Marić je istakao da sada ima ko da se sa gradske govornice bori za prava penzionera.


Mirko Bajić

Mirko Bajić zadovoljan izborima - Dugujemo veliku zahvalnost građanima što su nam dali poverenje da zastupamo njihove interese, i nećemo ih razočarati, rekao je predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić. Ova stranka, koja je na izbore izašla samostalno, osvojila je dva mandata u skupštini grada Subotica. Mirko Bajić i Branko Pokornić zastupaće nacionalne interese Bunjevaca. Oni žele da se oformi stručna, odgovorna, kompetentna i smenjiva lokalnu vlast. Da radi u interesu građana, kao i da bude sačinjena od svih manjinskih partija koje su dobile podršku sugrađana. Savez bačkih Bunjevaca boriće se za pitanje jezika, obrazovanja, informisanja i očuvanja kulture i tradicije Bunjavaca. Oni navode da pružaju ruke i Demokratskoj stranci i Savezu Vojvođanskih Mađara i da su spremni na dogovor oko učešća u vlasti.


 DS Modest Dulić

Modest Dulić: Već imamo skupštinsku većinu - Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, Modest Dulić, izjavio je na današnjoj pres konferenciji da će njegova partija i u narednih četiri godine biti glavni stožer vlasti u Subotici, jer je gotovo izvesno da je već obezbeđena većina u budućem sazivu Skupštine grada.

Uz koalicione partnere DS-a na listi „Izbor za bolji život – Boris Tadić“, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Socijaldemokratsku partiju Srbije, skupštinsku većinu trebalo bi da čine Liga socijaldemokrata Vojvodine, koalicija SPS-PUPS-JS, zatim „Preokret – Čedomir Jovanović“, kao i manjinske partije koje okupljaju Mađare i Bunjevce. Očekuje se da će podršku formiranju skupštinske većine pružiti i Demokratska stranka Srbije, ali ona neće učestvovati u izvršnoj vlasti u gradu.

- Sa ovakvom podrškom, imali bismo stabilnu većinu i mogli bismo da nastavimo sa započetim procesom industrijalizacije i poboljšanja gradske infrastrukture. Imamo najviše mandata u lokalnom parlamentu i na nama je da preuzmemo odgovornost za vođenje grada i istaknemo svog kandidata za gradonačelnika. Sa druge strane, razočarao me nedostatak trezvenosti lidera Saveza vojvođanskih Mađara, koji su već najavili da ne žele da razgovaraju sa čelnicima DS-a u Subotici, iako je reč o ljudima koji su dobili najveće poverenje građana našeg grada. Međutim, naša ruka je i dalje pružena prema njima i mi smo otvoreni za razgovore, ali bilo kakvo uslovljavanje ili pokušaji trgovine sa njihove strane ne dolaze u obzir, jer su ostvarili slabiji izborni rezultat od nas – rekao je danas Modest Dulić, osvrćući se i na izborni rezultat Srpske napredne stranke u Subotici, za koji je naglasio da „su ih građani kaznili zbog prizemne i prljave predizborne kapmanje“.

On je posebno istakao da je Demokratska stranka sa svojim koalicionim partnerima u Subotici ostvarila ubedljivu pobedu na svim nivoima.

- Osim 20 osvojenih mandata na lokalu, predsednički kandidat Boris Tadić je dobio 34 odsto glasova Subotičana, koliko zajedno imaju Ištvan Pastor i Tomislav Nikolić, parlamentarna lista naše koalicije na nivou Vojvodine je osvojila 28 odsto glasova, a sva naša četiri kandidata za pokrajinsku skupštinu su prošla u drugi krig, od čega trojica kao prvoplasirani – dodaje Dulić.

Predsednik GO DS je pozvao Subotičane da u što većem broju izađu na birališta i u drugom krugu izbora.

- Pozivam svoje sugrađane da podrže naše kanidate u pokrajini i Borisa Tadića kao predsedničkog kandidata, kako bi se nastavio započeti razvoj Subotice – istakao je Dulić.

Novinare je zanimalo i kako u DS-u vide buduću saradnju sa Demokratskom strankom Srbije, budući da su oni u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom, uz podršku pokreta „Dveri“.

- Odmah da razjasnim da smo mi tražili podršku od Demokratske stranke Srbije i njihovih odbornika, a ne od radikala i „Dveri“. Naša stranka se na nacionalnom nivou ne slaže sa politikom DSS-a, ali u Subotici imamo istu viziju razvoja grada, baziranu na problemima običnog čoveka i ne vidim prepreku da sarađujemo, naročito kada se ima u vidu da smo imali odlične odnose i u prethodnom periodu – zaključio je Dulić.


DSHV

DSHV zadovoljan rezultatima - Demokratski Savez Hrvata u Vojvodini zadovoljan je rezultatima koje je ova stranka ostvarila na izborima. DSHV će imati predstavnika u Narodnoj skupštini R. Srbije, poslanika u Pokrajinskoj skupštini, 4 odbornika u Skupštini Grada Subotica, 2 u Skupštini Grada Sombora, 1 u Skupštini Opštine Apatin, 1 u Skupštini Opšine Bač i 1 u skupštini Grada Sremska Mitrovica.

DSHV će učestvovati u izvršnoj Vlasti Opština i Gradova Subotica, Sombor, Apatin, Bač, Sremska Mitrovica, Novi Sad, kao i u Izvršnoj Vlasti A.P. Vojvodine i Republike Srbije, navodi se u saopštenju ove stranke.


Preokret

"Preokret" prešao cenzus - Gradski odbor koalicije "Preokret" prema preliminarnim rezultatima osvojio je 6 odsto glasova, sa čime je prešao cenzus, i dobio 4 odbornika u skupštini grada. Ipak, u ovoj koaliciji navode da neće po svaku cenu ulaziti u lokanu vlast. Njihov princip ulaska u lokalnu vlast jeste samo ukoliko se vlast formira na principima koji su oni gradili kroz kampanju, a to je politička odgovornost.


SVM

SVM: Imamo sa čim da trgujemo - Prvi čovek Savez vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je rekao da prema podacima sa kojima raspolaže u budućem sazivu Skupštine Srbije imaće pet ili šest poslaničkih mandata što je više za dva poslanika nego u prošlom sazivu, kada su imali četiri.

Na predsedničkim izborima za Pastora je glasalo 91.401 građanin što je manje za 2500 glasača nego za izbore 2008.godine. Pastor je kazao da je deset kandidata SVM-a prošlo u drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom sistem, među kojima su i četiri kandidata iz Subotice.

Ovi izbori su pokazali da gradom upravljaju svi oni koji u njemu žive i kada se dobiju konačni rezultati moći će se govoriti o budućim koalicijama. Pastor je još jednom istakao da mogu da formiraju vladajuću koaliciju u lokalnom parlamentu sa Demokratskom strankom, ali bez Olivera Dulića i Saše Vučinića.


SNS

GO SNS: Zadovoljni rezultatima - Potpredsednik Srpske napredne stranke Gojko Radić je rekao da su zadovoljni postignutim rezultatima, ali i da je rano da se govori o budućim koalicijama.Radić je istakao da će u subotičkom lokalnom parlamentu formirati vlast kao i na republičkom.SNS će biti deo vladajuće koalicije i mi smo spremni da srađajujemo da svima koji žele promene.


DSS

Delimično zadovoljni rezultatima u DSS-u - Delimično smo zadovoljni osvojenim rezultatima, rekao je predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije i nosilac “Liste za Srbiju”, Bogdan Laban.

Za njih je glasalo 5869 birača i osvojili su šest mandata. Za sada ih niko nije zvao i nije bilo razgovora o mogućim koalicijama na lokalnom nivou.

Laban je rekao rekao da prema njegovim saznanjima pojedine partije su plaćale glasače sa 1000 do 3000 dinara da glasaju za njih i da bi kao u Novom Sadu pojedine osobe trebalo uhapsiti zbog kršenja propisa.

U DSS-u dalje objašnjavaju da imaju svoj stav i da će biti deo vladajuće koalicije ukoliko mogu nešto da urade za grad.

 

PARLAMENTARNI IZBORI

RIK je saopštila privremene rezultate za poslanike Skupštine Srbije na osnovu 97,51 odsto biračkih mesta.

Najbolji rezultat ostvarila je lista "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić", koja je osvojila 24,01 glasova, odnosno 73 mandata u Skupštini Srbiji.

Lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić" osvojila je 22,07 glasova, odnosno 67 mandata.

Treća po snazi je koalicija Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS, sa osvojenih 14,54 odsto glasova, odnosno 44 mandata.

Zatim slede lista DSS-Vojislav Koštunica koja je osvojila 7 odsto, odnosno 21 mandat.

Za "Preokret - Čedomir Jovanović" glasalo je 6,53 odsto, što je 20 osvojenih mandata.

"URS - Mlađan Dinkić" je sa 5,51 odsto glasova dobio 16 mandata u Skupštini Srbije.

U skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke:

Savez vojvodjanskih Madjara-Ištvan Pastor je na osnovu 1,77 odsto glasova dobio 5 poslaničkih mandata.

Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin je sa 0,72 odsto dobila dva poslanička mandata.

Lista "Sve zajedno" 0,64 odsto, što je jedan osvojeni mandat.

Lista "Nijedan od ponuđenih odgovora" registrovana kao manjinska lista je osvojila 0,59 odsto, što je jedan osvojeni mandat.

Ispod cenzusa je ostala "SRS Vojislav Šešelj" koja je dobila 4,61 odsto, što nije bilo dovoljno za ulazak u parlament.

Lista "Dveri za život Srbije" dobila je 4,34 odsto glasova.

Pokret radnika i seljaka je dobio 1,46 odsto, a ispod jednog procenta dobili su Komunistička partija "Josip Broz" 0,74, Socijaldemoktratski savez "Nebojša Leković" 0,43 odsto, Reformistička stranka "Milan Višnjić" 0,22 odsto glasova. Najmanji broj glasova dobila je Crnogorska partija "Nenad Stevović" 0,10 odsto glasova.

Manjinska lista koalicija Albanaca Preševske doline dobila je 0,30 odsto, što joj nije bilo dovoljno da pređe cenzus za manjine.

PREDSEDNIČKI IZBORI

Tadić i Nikolić u drugom krugu

Republička izborna komisija saopštila je danas privremene rezultate na osnovu 97,69 odsto obrađenih biračkih mesta za predsednika Srbije, po kojima je kandidat liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić" osvojio 25,33 odsto glasova, a kandidat liste "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić 24,99 odsto.

Treću poziciju u trci za predsednika Srbije zauzeo je kandidat koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić sa 14,24 odsto odsto glasova. Na izborima za predsednika bilo je 4,47 odsto nevažećih listića, saopštio je RIK.

Izbori 2012 - aktuelne informacije


Povezane vesti:
Izbori 2012 - izlaznost, vesti sa terena - uživo
Izbori 2012 - preliminarni rezultati (lokalni i predsednički)
Koalicija oko DS osvojila najviše glasova

Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 71
Pregleda: 32931
Povezane teme

rezultati izbora u subotici

lokalni izbori subotica

izbori subotica 2012

izbori 2012

rezultati glasanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.