Komentara: 22
Pregleda: 7494
Video

Izbor direktora Zoo vrta na Paliću glavna tema Skupštine grada

07.10.2021. u 10:50h > 14:44
Izvor: Subotica.com
Odbornici Skupštine grada na današnjoj, 14. sednici, usvojili su ostavku Petra Savića na mesto direktora Zoološkog vrta na Paliću i na tu dužnost postavili pravnicu Sonju Mandić. Tome je prethodila promena Statuta Zoološkog vrta, kako bi se on uskladio sa višim zakonskim aktima, odnosno Zakonom o kulturi.
Izbor direktora Zoo vrta na Paliću glavna tema Skupštine grada

Savić je ostavku podneo 20. septembra, a njoj je prethodila afera sa četiri uginula lavića koja je potresla subotičku javnost.

Kako je za govornicom rekao gradonačelnik Stevan Bakić, u radu direktora bilo je nekoliko propusta, a uz to nije poslušao njegov zahtev da se obrati javnosti i objasni šta se desilo sa tek rođenim lavićima.

- Prva greška je bila što je njihovo rođenje odmah objavljeno na društvenim mrežama, iako se znalo da lavica može da rodi jedno ili dva mladunčeta, a Kiara je rodila pet, od kojih je jedno rođeno mrtvo. Već tada se znalo da nešto nije u redu. Trebalo je da se sačeka, da se vidi kako će situacija da se odvija, a ne odmah da se slika - rekao je gradonačelnik Bakić za govornicom. - Iako sam mu lično naložio da ne beži od javnosti, jer građani zaslužuju da znaju šta se desilo, on nije odgovorio na pitanja novinara. Shvatio je gde je pogrešio i reagovao kako treba. Prvi zadatak nove direktorke, koja u ovoj ustanovi radi deset godina, jeste da odgovori na pitanja novinara. Sve što se dešava u javnim preduzećima treba da bude transparentno, direktori treba da izlaze u susret medijima i da građani znaju šta se dešava.

Izbor direktora Zoo vrta na Paliću glavna tema Skupštine gradaBakić dodaje da je Zoo vrt na Paliću jedini u zemlji koji ima status ustanove kulture i to pitanje bi uskoro trebalo da se rešava.

- Kada je osnovan 1950. godine, u njegovom sklopu bio je Lovački muzej i Bačka galerija umetnosti, na osnovu koje je proglašen ustanovom kulture. Ta odeljenja odavno ne postoje u njegovom sastavu i moraćemo nešto da uradimo po tom pitanju, jer je Zakon o kulturi jako rigorozan i sputava nas u mnogim stvarima - dodao je Bakić. - Grad ima i želje i novca da ulaže u Zoo vrt. Trenutno radimo projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju ograde i staza, vrednost projekta je oko 60 miliona dinara. Zato sam bio razočaran što dajem više energije nego direktor, a naročito sam alergičan na to što nije komunicirao sa medijima.

Po mišljenju opozicije, sporno je što će na mesto direktora biti postavljena pravnica, a ne neko od veterinara ili biologa koji su stručni.

- Zoo vrt je ponos Subotičana i on bi trebalo da bude na nivou kakav je bio pre dosta godina. U poslednje vreme zapao je u letargiju i videlo se da nešto nije u redu. Pohvaljujem stav gradonačelnika koji je javno rekao da postoje problemi i nadam se da će oni u narednom periodu biti rešeni - istakao je Miroslav Milojević, u ime Pokreta za građansku Suboticu.

Odbornici su usvojili i Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice u 2021. godini i Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za deo prostora naselja Čantavir, koja je preduslov za izgradnju kružnog toka na raskrsnici ka Novom Žedniku.

Prenos iz Velike većnice mogli ste da pratite putem našeg sajta.

Izvor: Subotica.com
14. sednica Skupštine grada 14. sednica Skupštine grada 14. sednica Skupštine grada 14. sednica Skupštine grada 14. sednica Skupštine grada 14. sednica Skupštine grada 14. sednica Skupštine grada 14. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 7494

Povezana vest

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.