Komentara: 12
Pregleda: 7331
Foto

Izabran konsultant za projekat sanacije jezera Palić

17.07.2018. u 17:56h
Izvor: TV Subotica
Kada ćemo se kupati u jezeru Palić, kao i kada se očekuje početak realizacije projekta njegove sanacije, pitanja su kojim se bavi skup "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš – godinu dana posle". Skup je održan u okviru "Eko doks" programa Filmskog festivala, a organizator je regionalni centar Arhus, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.
Izabran konsultant za projekat sanacije jezera Palić

"Zaštita biodiverzitet jezera Palić i Ludaš", projekat nemačke KfW banke o kom se dugo priča, konačno je došao u poslednju fazu. Izabrana je konsultantska kuća i realizacija može da otpočne. Očekuje se da će u avgustu konsultant doći u Suboticu i dati zeleno svetlo za početak gradnje kanalizacije u naselju Palić.

- Glavi koraci su da se izgradi kanalizaciona mreža u naselju Palić, da se spoji ta mreža sa gradskim prečistačem, da se izgrade zeleni zaštitni pojasevi između poljoprivrednih aktivnosti i voda za jezero Palić i Ludaš, da vidimo kako možemo povećati efikasnost rada prečistača i da smanjimo invazivnu vrstu populacije babuške u jezeru Palić - kaže Mišel Roman, savetnik za sanaciju Palićkog i Ludaškog jezera.

Izabran konsultant za projekat sanacije jezera Palić

U novembru 2017. godine, Grad je potpisao ugovor o finansiranju projekta, što je bio jasan znak da su ispunjeni svi uslovi koje je definisala KfW banka, podsetio je Ervin Molnar, menadžer projekta u Gradskoj upravi, a ispunjeni su i dodatni preduslovi – eksproprijacija i proglašenje javnog interesa za obalne pojaseve.

- Urađeni su svi projekti preparcelacije na Palićkom jezeru, a 60 odsto je urađeno za Ludoško jezero. Eksproprijacija, odnosno rasprave su u toku i svojina je već upisana na kompletnoj istočnoj obali četvrtog sektora jezera, kao i dobar deo zapadne obale, a trenutno se radi ostatak zapadne obale i treći sektor Palićkog jezera. Na Ludošu, eksproprijacija najverovatnije počinje u septembru ili tokom jeseni, u svakom slučaju - poručuje Molnar.

Leoni Rejmers iz Nemačke ambasade u Srbiji rekla je da ova zemlja bespovratno daje 6,5 miliona evra za jezera Ludaš i Palić, jer na prvom mestu veruje da će projekat biti uspešan, kao i zato što pomažu Srbiju još od 2000. godine, a jedan od sektora je upravo zaštita životne sredine.

- Zbog toga u našem programu, koji cilja ka daljem razvitku, već smo ostvarili veoma dobru i uspešnu saradnju sa lokalnim vlastima i lokalnim stanovništvom, koje pruža ekpertsko stručno znanje, a sve to se uklapa u onaj širi program i širi cilj, a to je da otvorimo nova radna mesta i tako podržimo ekonomski razvoj celog kraja i regiona - ističe Rejmers.

Izabran konsultant za projekat sanacije jezera Palić

Iz Regionalnog centra Arhus koji prati projekat, poručuju građanima da imaju strpljenja, u Paliću će se kupati tek za nekoliko godina, budući da je jezero uništavano decenijama i da njegova sanacija nije jednostavan proces.

- Kada se završi investicija, koja će otprilike trajati dve do tri godine, potrebno je da samo jezero na kraju odradi svoj prirodni proces, a po procenama stručnjaka, kupaćemo se od tog momenta u narednih pet godina - naglašava Snježana Mitrović, rukovodilac Regionalnog Arhus centra.

Inače, sredstva za projekat sanacije jezera Palić i Ludaš obezbeđena su 2015. godine.

Izvor: TV Subotica
Konferencija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - godinu dana posle" Konferencija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - godinu dana posle" Konferencija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - godinu dana posle" Konferencija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - godinu dana posle" Konferencija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - godinu dana posle" Konferencija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - godinu dana posle" Konferencija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - godinu dana posle" Konferencija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - godinu dana posle"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 7331
Povezane teme

ludaško jezero

kupanje u jezeru palić

arhus centar subotica

sanacija jezera palić

sanacija palićkog jezera

specijalni rezervat ludaško jezero

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.