Komentara: 1
Pregleda: 4149

Iz Pokrajinskog fonda 500 miliona za razvoj poljoprivrede

24.02.2017. u 16:58h
Izvor: Subotica.com
Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je deset konkursa za unapređenje  poljoprivredne proizvodnje. Za ovu namenu izdvojeno je do 500 miliona dinara.  
Iz Pokrajinskog fonda 500 miliona za razvoj poljoprivrede

Ove godine Pokrajinski fond će kreditirati razvoj pčelarstva, nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za navodnjavanje, novih zaštićenih bašta, protivgradnih mreža, opreme za stočarske farme, kvalitetne teladi za tov, kao i podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda.

Za izgradnju sistema za navodnjavanje, odobravaju se krediti  sa kamatnom stopom od 1 odsto, sa jednom godinom grejs perioda. Za podizanje zasada voća i vinove loze, kamatna stopa je 1,5 odsto na godišnjem nivou,  uz grejs period od tri godine.

Nabavku poljoprivredne mehanizacije, kako pogonske, tako i priključne Fond kreditira uz kamatnu stopu od 1,5  odsto, na period do pet godina, uz šest meseci grejs perioda. Potrebno je da korisnici kredita plate polisu kasko osiguranje mehanizacije, kao i da obezbede 20 odsto učešća od vrednosti kupljene mehanizacije, koje Fond odmah prenosi dobavljaču.

Prvi put, Fond će ove godine kreditirati i podizanje ribnjaka, kao i izgradnju silosa, hladnjača i podnih skladišta.

- Nema dovoljno skladišnog kapaciteta, a oni su neophodni kako bi proizvođači mogli da smeste svoje poljoprivredne proizvode i prodaju ih kada je cena na tržištu za njih najpovoljnija. Namera je da se omogući da zajednički konkuriše četiri-pet gazdinstava, tj. da se inicira udruživanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava - kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Za kreditiranje podizanja ribnjaka, planirano je ukupno 50 miliona dinara. Krediti će se odobravati na period do pet godina, uz 6 meseci grejs perioda i uz kamatnu stopu od  1, 5 odsto.

- Poljoprivrednici koji konkurišu za kredite Fonda nemaju trošak obrade konkursne dokumentacije, dok kod poslovnih banaka  ovaj trošak postoji. Za razliku od prethodnih godina, kada su konkursi bili otvoreni mesec dana, kreditne linije sada će biti otvorene do utroška sredstava - kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 4149
Povezane teme

subvencije za poljoprivrednike

poljoprivrednici

poljoprivreda

poljoprivredno zemljište

pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.