• Pregleda: 5174

Iz gradskog budžeta 11 miliona za kazne

Zbog raskida ugovora, Subotica mora da isplati odštetu firmi "Kul", ali i republičkom budžetu jer gradske ustanove nisu zaposlile osobe sa invaliditetom. Iznos koji će trebati izdvojiti do kraja godine je oko 11 miliona dinara.
Iz gradskog budžeta 11 miliona za kazne

Iz gradskog budžeta do kraja godine biće isplaćeno 11 miliona dinara za kazne jer ni grad ni pojedine njegove institucije i preduzeća nisu ispunili određene obaveze. Tako su izvršnim rešenjem Osnovnog suda grad i „Park Palić“ dužni da privatnoj firmi „Kul“ (Cool) isplate 4,2 miliona dinara na ime odštete nakon raskida ugovora.

Kako je „Politici“ objašnjeno u preduzeću „Park Palić“, firma „Kul“ bila je zakupac vile „Lujza“ na obali Palićkog jezera i u vilu je uložila preko 13 miliona dinara, a grad je ovo ulaganje i potvrdio. Nakon raskida ugovora, bivši zakupac je smatrao da su mu grad i firma „Park Palić“ ostali dužni.

Isplata 4,2 miliona dinara iz gradskog budžeta bivšem zakupcu vile „Lujza“ samo je deo potraživanja za koje „Kul“ tvrdi da mu grad duguje i koje sudskim putem i dalje pokušava da nadoknadi.

Nezapošljavanje osoba sa invaliditetom u Javnim preduzećima

Druga kaznena stavka u rebalansu budžeta je sedam miliona dinara, koliko Subotica treba da uplati u republičku kasu jer institucije koje je osnovala nisu zaposlile osobe sa invaliditetom, niti su umesto toga plaćale određenu nadoknadu. Na teritoriji Severnobačkog okruga Nacionalna služba za zapošljavanje ima na listi 464 osobe sa invaliditetom, od toga 350 u Subotici. Od donošenja zakona, 2009. godine, posao su dobile 454 osobe, a samo ove godine 190 osoba sa invaliditetom. Dok su poslodavci bili odgovorni u obavezi zapošljavanja takvih lica, ustanove koje je osnovao grad to nisu činile. Zakonsku obavezu najmanje su poštovale gradske institucije kulture i socijalnog staranja, odnosno upravo oni za koje bi se očekivalo da su solidarni. One ne samo što nisu zaposlile osobe sa invaliditetom, nego nisu ni, umesto toga, uplaćivale iznos određen u visini trostruke minimalne zarade u firmi.

– Ne radi se o nemaru, već nismo znali da će te uplate kontrolisati Poreska uprava – kaže za „Politiku“ Franjo Horvat, rukovodilac Sekretarijata za društvene delatnosti u Gradskoj upravi. – Ovde se radi i o neskladu dva zakona, onog koji ograničava zapošljavanje u organima lokalne uprave i njenim institucijama i o zakonu koji predviđa zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zbog prenebregavanja ove obaveze, Predškolska ustanova „Naša radost“ treba u budžet Srbije da uplati 1,8 miliona dinara, a ostali iznos do sedam miliona dinara „otpada“ na sve ustanove kulture osim Gradske biblioteke, koja je redovno plaćala mesečnu obavezu. Treba još dodati da je obaveza koja nije ispunjavana na vreme sada uvećana i zateznom kamatom.

I dok zbog toga što nisu bili voljni da zaposle osobe sa invaliditetom grad plaća kaznu, gotovo ista suma je sada izdvojena da bi se motivisali drugi poslodavci da zapošljavaju i to upravo osobe koje teže dolaze do posla. Kako je predvideo lokalni plan za zapošljavanje, grad je izdvojio 11 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja, a u saradnji sa Pokrajinom u ovom delu budžeta sakupljeno je 16 miliona dinara. Polovina tog iznosa podeljena je sredinom ove sedmice na ukupno 37 poslodavaca kod kojih su posao dobile 64 osobe. Ovi poslodavci dobili su u proseku za jedno novo radno mesto 130.000 dinara, a onaj ko je prihvatio radnu knjižicu osobe starije od 45 godina, što je jedna od grupa stanovništva koje teže dolaze do posla, dobio je dodatnih 20.000 dinara.

Izvor: Politika Online / Autor: Aleksandra Isakov

povezane teme

33
ma da Odgovori
Nece grad platiti tih 11 miliona dinara kazne vec gradjani Subotice. Toliko o drustveno-odgovornim poslovima gradske vlasti. Ponovo nanose stetu gradu i gradjanima.

Mozda da hotel Galerija ili neka druga privatna kompanija preuzmu ovu obavezu pa kada je preuzmu onda Modest i ostali pravac na slikanje pred kamere.....
Buba Odgovori
To je to, kada su takvi neškolovani na vlasti, koji samo u svoje džepove trpaju na štetu nas, GRAĐANA... ali, naravno da ni sada nisu ONI krivi... hahahaha, još jedan dokaz u kakvom sramotnom gradu mi živimo!
marijana Odgovori
.... ako neko nije upućen u posao i svoje obaveze onda ga se treba rešiti .... tako da Franju Horvata smesta izbaciti iz gradske uprave jer građani Subotice moraju plaćati njegovo neznanje a neka Gabrić proda Majkin salaš pa neka namiri time firmu Kul i sve je rešeno o njihovom trošku a ne o trošku građana grada koji ni krivi ni dužni moraju pokrivati tuđi nemar u radu za koji oni samo dižu masne plate ....
Nenad Odgovori
Kakvi bre invalidi, valjda se prvo moraju zaposliti rodjaci, kumovi, prijatelji, komsije, partijski drugovi, oni sto plate za posao... a invalide cemo ako ostane mesta, ko im je kriv kad nisu u pravoj stranci.
Pera Odgovori
Još jedan štela tj.pljačka građana.Neka neko ide u zatvor zbog ovoga.Neka se preuzme već jednom odgovornost za postupke.
Ana Odgovori
Time što grad preuzima obaveze nesavesnih poslodavaca i oslobađa ih odgovornosti zbog nezapošljavanja osoba sa invaliditetom ,samo ih stimuliše da se i dalje ponašaju nesavesno , jer su svesni da neće odgovarati.Da je neki direktor smenjen zbog neizvršavanja ove zakonske obaveze ,drugi bi je itekako poštovali.
Zato se našlo mesta za zapošljavanje rođaka,saradnika iz stranke,komšija i sl..,za to se našlo novaca ,bez problema.
Koga briga za invalide,humanost i socijalna odgovornost su odavno na nuli, ali takav trend bar vlast ne bi trebala da podržava.
obavešteni Odgovori
Izjava g. Franje Horvata govori sve. On kao dugogodišnji gradski funkcioner pokazuje elementarno neznanje iz oblasti za koju je nadležan. Jedina svetla tačka ispade Biblioteka jer Mlađo čuva svoje.
O poslovanju Park Palica brinu kadrovi o kojima će se tek čuti.
Sve u svemu približavamo se LJudskom vrtu(Maribor).
sos Odgovori
Nezadovoljavajuca informacija milioni na teret gradjana Subotice,bez utvrdjene odgovornosti TAKO DA GRADJANI MORAJU TRAZITI ODGOVORNOST OD CELNIKA OPSTINE, DIREKTORA REPUBLICKOG ZAVODA ZA ZAPOSLJAVANJE, DIREKTORA ''PARK PALICA''ne mislim da ODGOVORE vec da budu smenjeni zbog nesavesnog RADA te da se protiv njih podnese krivicna prijava zbo stete nanete gradu.
savo Odgovori
Ni cent ,kamoli tolku sumu...,odakle,....Invalide treba zapošljavati,ali se pri tom mora voditi računa o njihovom obrazovanju i mestima gde će oni da rade.....
Ronin Odgovori
Dulicu spasi nas iz ove krize.....daj neku kombinaciju
basmezanima Odgovori
Bas me zanima, ko stoji iza te firme??? Da mozda nesto mute? ! ?
kojot Odgovori
vecina sto ovde kuka i pluje da su svojim skolovanjem stekli neko znanje i sposobnost ne, bi sedeli po citav dan za racunarom i smisljali kako i koga ispljuvati nego bi se zaposlili negde tako strucni.
exsex Odgovori
Neko da mi objasni, kako Subotica treba da placa kazne? Zar ovde nema osoba xy. ko je sa svojim znanjem ili neznanjem napravio gresku. Trba da se imenuje ko je ko i tako njih teretit za stete. Kako to da recimo slucaj Agrobanka znamo po imenu ko je sta uradio i sudi mu se. A ovde spominju Suboticu? Treba nov zakon: svako ko potpise neki ugovor, da odgovara za to sa svojom imovinom i cak i sa rodbinskom.
Invalid Odgovori
Vreme je za smene rukovodilaca u državnim ustanovama. Kako nije sramota da Franjo Horvat izjavi "nismo znali da će te uplate kontrolisati Poreska uprava, krajnje vreme je da Poreska uprava počne da radi jer od kada je formirana radi na štetu građana. Te pare iz budžeta neka plate odgovorna lica ,dosta je građanima da se iz budžeta plaća nečiji nemar , javašluk, bahatost, obesnost, nestručnost,neodgovornost..........................!
Vesko Odgovori
Makar 10" od kazne bi trebalo staviti na teret odgovornih lica, pa bi drugi put malo bilje vodili racuna.Ovako kada građani placaju, oni to ne osete.
pajo Odgovori
to je bruka da za to t direktori nece odgovarati!!
nestručan Odgovori
@ kojot , od vas "STRUČNIH" članova raznih partiskih knjižica , bez diploma , mi nemožemo doći na red, a niti smo nametljivi , a još manje poltroni, doći će i naše vreme .Razlika između tebe i nas je ogromna , neću da ti objašnjavam, pošto ne bih razumeo.
lakumity103 Odgovori
I opet niko nije odgovoran. A ovo je poseban biser " Ne radi se o nemaru, već nismo znali da će te uplate kontrolisati Poreska uprava ". Zar poreska uprava treba da kontroliše samo obične građane ?
Mali Odgovori
Zasto da placaju neduzni gradjani jer oni daju svoje novce za budzet?Platice gradonacelnik i odgovorni opstinski zaposlenici...Uzece radne knjizice zbog ovog propusta i otici prijaviti se u NSZ!A tuzilastvo podneti krivicnu prijavu na osnovu koje ce sud kazniti adekvatno prekrsioce...U protivnom ne preostaje nista drugo nego MARIBOR!!!
sos Odgovori
@kojot

Klasična zamena teza od tebe kome je sve bajno jer si verovatno u šemi.Da li građani treba da budu zadovoljni što nesposobno rukovodstvo GRADA, ZAVODA ZA ZAPOSLJAVANJE,PARK PALIC,
ne postuju zakone i rade i raspolazu sa gradskom imovinom kao da je njihova dedovina.Iznose podatak uz pregrst fotografija da je dobijeno devet miliona za podsticaj zaposljavanja sa kojim ce biti zaposleno sezdeset i nesto radnika a u isto vreme placamo kaznu od JEDANAEST MILIONA,bolje da nista nismo dobili jer ovo je presipanje iz supljeg u prazno.Dok je ovo rukovodstvo ,Subotici nema napretka i prosperiteta ,ZATO IH TREBA HITNO SMENITI I POKRENUTI POSTUPAK NJIHOVE KRIVICNE ODGOVORNOSTI!
Mozda je vecina koji ovde pisu skolovanija od tebe samo nisu u partijskoj,kumovskoj ,rođackoj,VEZI ALI IH NEVOLJA TERA DA VIDE NEPRAVDU KOJA VLADA OVIM GRADOM!
tea Odgovori
A ja se sekiram zbog duga RTS-u!
kojot Odgovori
da razjasnimo nesto nisam clan ni jedne partije,niti radim na nekom radnom mestu koje vam bode oci.a sto se skole tice zavrsio sam je i ja i nikakve vajde od nje.sam se snalazim i dobro mi je ne zalim se.
kojot Odgovori
ja sam radio kad je to bilo potrebno i gde je bilo potrebno.sad uzivam u plodovima svoga rada a ne diplome,diploma skuplja prasinu.klikeri su vazini a ne komad papira...
Ja ne vidim ovde problem! Odgovori
Pa nas grad je prepun invalida! Na sve strane su zaposleni pa zato i placamo 11 miliona! A osobe s posebnim potrebama - oni nisu invalidi, oni bi bolje radili no ovi samo da dodju do posla!
Franjo, Franjo nije nemar - nisi znao, cccccc, jujuju!
luka Odgovori
I..................ŠTA SAD ?????????????Nikom ništa, ili.....................
RANKON Odgovori
-- GOSPON HORVAT -KOJI TO ZAKON OGRANICAVA ZAPOSLJAVANJE U LOKALNOJ SAMOUPRAVI,DODJITE TI I BIVSI GRADONACELNIK MENI NA TV-DUEL PA DA VAM OBJASNIM KOLIKO POSTUJETE TAJ ZAKON????RANKO COVILO 0642754395
rax Odgovori
zar u ovoj drzavi nikada ni jedan politicar ili direktor javnog preduzeca nece odgovarati? moja ulica ce i dalje ostati neasfaltirana, ali cu ja placati, sto vucinic, parac i njihovi pajtasi nisu obavljali svoj posao odgovorno i kvalifikovano, a bili su dobro za to placeni, opet i od mojih para.
earthworker Odgovori
fino... ovo mogu te iste ustanove kulture da kompenzuju tako sto ce ubrati te pare od onih koje su zaposlili po politickoj osnovi. neka im skidaju splate. mevidjena sramota i stincky situacija koju mora lokalna vlast da koriguje za ubuduce jer ne moz grad da placa te troskove a da u isto vreme se tamo po ceo dan samo stranacki paraziti kafeniraju a nije im to posao. pa ta biblioteka, rokvic kad je preuzeo funkicju je kukao na ima zaposlenih skoro ko knjiga u fundusu. neka zaposli mesto ovih koje sad izdrzava one sa papirima pa nece morati na vreme da izmiruje obaveze a i institucija ce delovati prijatnije i humanije! ovo vazi i za sve ostale koji su napravili ovaj trosak. neka posteno odrade restruktuiranje dozvoljeno zaposlenih.
sos Odgovori
@kojot

Bolje da se ne javljas sa tvojim klikerima ,evo klikerasi opljaskase postu i da je samo to klikeraski rad bez diplome . Srbija bi bila mnogo sretnija i narod sa diplomom i bez nje mnogo zadovoljniji da se klikerasi stave u sluzbu legalnog razvoja privrede i podizanju stope zaposlenosti kako intelektualaca tako i manje obrazovanih gradjana.Oni kojima klikeri sluze samo za licno bogacenje i to
kojot Odgovori
@sos Naravno da mi "klikeri sluze za licno bogacenje,necu valjda da ih koristim da bi se komsija bogatio.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.