Komentara: 30
Pregleda: 6299

"Iz Agrokombinata ispumpano 20 miliona evra"

29.11.2012. u 00:18h
Izvor: RTV Yueco
U Agrokombinatu je završen nacrt glavne deobe u stečajnom postupku. Kako su na današnjoj press konferenciji izneli mali akcionari ovog preduzeća, prema tom dokumentu u preduzeću je kada se oduzmu odlivi od priliva ostalo preko 570 miliona dinara, a ocenjueno je da su prilivi potcenjeni, a odlivi precenjeni.
"Iz Agrokombinata ispumpano 20 miliona evra"

Poveriocima je isplaćeno ukupno preko 376 miliona dinara, dok je nakon njihovog namirenja, kao nagradu za svoj rad, stečni upravnik prihodovao preko 11,3 miliona dinara, odnosno preko 104.000 evra.

Na današnjoj press konferenciji, predstavnici akcionara Agrokombinata izneli su dokument preduzeća, nacrt glavne deobe, u kojem se navodi da su prilivi preduzeća od momenta otvaranja stečaja 2004. do ove godine iznosili preko 1,9 milijardi dinara, dok su odlivi iskazani u iznosu od preko 1,3 milijarde, što znači da je preduzeću ostalo preko 575 miliona dinara.

Poveriocima je isplaćeno ukupno preko 376 miliona dinara, dok je nakon njihovog namirenja, kao nagradu za svoj rad, stečni upravnik prihodovao preko 11,3 miliona dinara, odnosno preko 104.000 evra. Akcionari Agrokombinata, kojima je isplaćeno 285 miliona dinara, smatraju da je imovina preduzeća, koja je iskazana sa skoro 770 miliona dinara, potcenjena, što baziraju i ugovorima za imovinu preduzeća koja je prodata tokom stečaja. Sa druge strane stavka “ostali troškovi stečajne mase” u odlivima, koja je iskazana na skoro 500 miliona dinara, prema njihovim rečima “naduvana”. Kada se na to dodaju prihodi koje je preduzeće ostvarivalo na osnovu obrade preko 7.700 hektara, mali akcionari i dalje smatraju da je iz ovog preduzeća ispumpano oko 20 miliona evra.

Zbog navedenog podnošene su i krivične prijave protiv NN lica i direktora preduzeća. Ono što je zanimljivo, na današnjoj pres konferenciji je izneto da je dokumentaciju koju poseduju akcionari pre godinu i po dana zatražio i dobio specijalni tužilac Miljko Radisavljević, a pre mesec dana to isto je učinio i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Stečaj u Agrokombinatu je otvoren 29. oktobra 2004. godine i trajao je do 02. juna 2006. godine kada je usvojen plan reorganizacije. Od tada, pa do 24. marta 2011. godine Agrokominat je radio kao subjekt reorganizacije. Tada je obustavljeno sprovođenje plana reorganizacije, a postupak stečaja nastavljen bankrotstvom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 6299

Povezana vest

Povezane teme

agrokombinat subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.