• Pregleda: 9191

IT kompanija dodelila tri stipendije studentima VTŠ-a

U zgradi IT centra "Digital Hive", u sedištu "Studio Present"-a, jedne od IT kompanija, uručene su stipendije studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija. Stipendije u iznosu od 180.000 dinara za godinu dana dobili su studenti informatike, Zvonimir Rudinski, Danijel Bojčić i Martina Stantić.
IT kompanija dodelila tri stipendije studentima VTŠ-a

Simbolične čekove stipendistima uručio je Miloš Ćuković, predstavnik kompanije Studio "Present", koji je istakao da studentima stipendija znači mnogo, ne samo u novčanom smislu, već i u tome što će im omogućiti usavršavanje u dinamičnom i stručnom okruženju.

Ovaj čin je za prof. dr Zlatka Čovića, pomoćnika direktora Visoke tehničke škole, pokazatelj da su kompanije u gradu, regionu, ali i šire, pronašle u ovoj obrazovnoj ustanovi strateškog partnera kada je reč o edukaciji inženjera različitih profila.

- Dokaz da edukujemo kadar koji poseduje praktično i primenljivo znanje je i činjenica da je u posledne dve-tri godine oko 20 naših studenata dobilo stipendije od kompanija sa kojima imamo odličnu saradnju. Jedna od njih je i Studio "Present" sa kojom sarađujemo niz godina na različitim projektima. Studenti unapređuju svoje znanje radom u kompanijama, ne zapostavljajući svoje školske obaveze - istakao je prof. dr Čović.

Proces selekcije stipendista varira od kompanije do kompanije, ali svaki od njih podrazumeva nekoliko test faza. Tokom trajanja stipendije, studenti odlaze u kompanije na stručnu praksu, gde primenjuju stečeno znanje sa Visoke škole i uče nove tehnike koje su specifične za određene tipove poslova. Većina studenata, nakon završetka studija, posao započinje baš u tim kompanijama koje su im dodelile stipendiju.

- Visoka tehnička škola u Subotici ne određuje posebne kriterijume kada je reč o tome ko će dobiti stipendiju. To prepuštamo industriji, odnosno kompanijama, da na osnovu svojih potreba izaberu stipendiste. Mislim da je to bolje rešenje, jer preduzeća znaju najbolje da procene kakav tip budućeg inženjera im je potreban za određene poslove i shodno tome da ih obučavaju na stručnoj praksi - rekao je prof. dr Igor Firstner, direktor Visoke škole.

Ovim događajem je obeležen još jedan početak školske godine i poslata poruka da subotičke IT kompanije podržavaju mlade i talentovane ljude u njihovom daljem razvoju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Tole Odgovori
Subotici treba tehnicki fakultet na srpskom i madjarskom jeziku!
Profesor Odgovori
Ovo je pravi model poslovanja. Svaka čast i kompaniji i studentima i profesorima. Neka ova stipendija bude prava motivacija da ovi mladi stručnjaci ostanu u svojoj domovini. Ovakve vesti želimo čuti, bez politike i jeftine propagande. Što bi rekli ni iz džepa ni u džep, ali sam se iskreno obradovao.
C Odgovori
Napokon neke skoro normalne stipendije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.