Komentara: 12
Pregleda: 5052

Ištvan Pastor novi predsednik Skupštine Vojvodine

22.06.2012. u 17:27h
Izvor: SuMedija
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izbran je danas većinom glasova poslanika za predsednika Skupštine Vojvodine.
Ištvan Pastor novi predsednik Skupštine Vojvodine

Najstariji poslanik u novom sazivu Skupštine Vojvodine Živorad Smiljanić, funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS), pre toga je označio početak konstitutivne sednice pokrajinskog parlamenta, na kojoj su potvrđeni poslanički mandati i izabrani predsednik i drugi članovi skupštinskog rukovodstva.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je Demokratska stranka postigla koalicioni dogovor sa Savezom vojvođanskih Mađara o formiranju nove pokrajinske vlade i da se još pregovara sa ostalim strankama.

Pajtić je novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da to znači da će u budućoj vladi Vojvodine, pored DS i SVM, najverovatnije biti i predstavnici dosadašnjih partnera, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističke partije Srbije.

"Nastojaćemo da Vladu Vojvodine formiramo što ranije jer nema razloga da se to odugovlači kada je većina toliko uverljiva. Ako bismo ponovo okupili sve dosadašnje partnere, imali bismo tročetvrtinsku većinu u Skupštini Vojvodine, što je više nego uverljivo", rekao je Pajtić.

Precizirao je da je njegova ideja, kao mandatara za sastav vlade, da ona bude manja za nekoliko resora, ali to zavisi i od volje koalicionih partnera.

"Razgovaraćemo i usmeravati proces u tom pravcu da pokrajinska vlada bude još manja. Mi smo je značajno redukovali u prethodnom sazivu, ali želimo da ona bude još manja nego što je bila do sada", rekao je Pajtić.

Pajtić se osvrnuo i na izbor novog predsednika Skupštine Vojvodine. To, rekao je Pajtić, govori da DS ne želi da sama formira većinu, nego želi da okupi što više partnera koji dele ista uverenja i vrednosti.

Ištvan Pastor novi predsednik Skupštine Vojvodine

Konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine

Šefica poslaničke grupe LSV Maja Sedlarević rekla je novinarima da će LSV učestvovati u izvršnoj vlasti i imati jedno potpredsedničko mesto u Skupštini Vojvodine.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je prošle sedmice da je "velika verovatnoća" da će on biti novi predsednik pokrajinske skupštine.

U odlazećem sazivu skupštine predsednik je takođe bio funkcioner SVM-a Šandor Egereši, koji će i u novom sazivu biti pokrajinski poslanik, po sedmi put zaredom.

Funkcioner Demokratske stranke Dragoslav Petrović rekao je za RTV da će novi predsednik parlamenta predložiti i mandatara za sastav nove vojvođanske vlade.

On je rekao i da postoji inicijativa od najveće poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine da se to poverenje ukaže Bojanu Pajtiću.

Za sada je neizvesno kada će se saznati imena članova novog Pajtićevog kabineta.

Funkcioner Demokratske stranke i šef poslaničke grupe u Skupštini, Borislav Novaković, rekao je za RTV da će Demokratska stranka za dva potpredsednička mesta koja će imati predložiti Anu Tomanovu-Makanovu, dosadašnju potpredsednicu Vlade APV, i Milivoja Vrebalova, funkcionera Liberalno-demokratske partije, izjavio je Novaković.

On je naveo i da će DS u pokrajinskom parlamentu formirati poslanički klub pod nazivom "Izbor za bolju Vojvodinu", koji će imati gotovo apsolutnu većinu, odnosno 59 od ukupno 120 poslanika. Novaković je rekao da će njegov zamenik na čelu poslaničke grupe biti Tamaš Tot iz Ade.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine koalicija oko Demokratske stranke (DS) osvojila je 58 od 120 mandata, koalicija oko Srpske napredne stranke 22, koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS 13 mandata, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) 10, SVM 7, SRS 5, Demokratska stranka Srbije 4 i Liberalno-demokratska partija 1 mandat.

DS od 2000. godine tradicionalno u Skupštini Vojvodine formira većinu sa SVM-om i LSV-om, kojoj su se u prethodna tri mandata pridruživale različite stranke.

U prošlom mandatu pored te tri stranke većinu su činili i SPS i G17 plus, koji sada, u okviru Ujedinjenih regiona Srbije, nije uspeo da pređe izborni cenzus u Vojvodini.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 5052
Povezane teme

ištvan pastor

svm

bojan pajtić

stranka vojvođanskih mađara

skupština vojvodine

vlada vojvodine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.