Komentara: 8
Pregleda: 3082

Istraživanje o učešću građana u procesu donošenja odluka u Subotici

06.12.2014. u 16:44h
Izvor: Subotica.com
Tokom novembra Centar za istraživanje u politici "Argument" sproveo je u Subotici istraživanje na temu učešća javnosti u procesu donošenja odluka u Gradu Subotici, na uzorku od 600 ispitanika. Rezultate i zaključke istraživanja možete da pogledate u nastavku.
Istraživanje o učešću građana u procesu donošenja odluka u Subotici

Zaključci sprovedene ankete su da je opšta apatija građana jedna od najsnažnijih posledica trenutne situacije u društvu. Konstatovano je da građani imaju veoma malo znanja o načinu na koji mogu biti uključeni u proces donošenja odluka u lokalnoj zajednici, kao i da su slabo informisani o načinu na koji mogu biti uključeni u taj proces.

Kao glavni uzrok svega ovoga utvrđeno je da ne postoji izgrađen mehanizam partnerstva između građana i lokalnih organa vlasti.

Jedna od važnijih zaključaka je i da javne rasprave sa građanima koje organizuju organi lokalne vlasti su većinom formalnog karaktera i nemaju bitan uticaj na proces donošenja odluka, a istaknuta je i slaba uključenost marginalizovanih grupa u čitavom procesu donošenja odluka.

Na lestvici učešća od ponuđenih opcija među kojima su bile informacije, konsultacije, saveti, koprodukcija, zajedničko upravljanje, samouprava - prema odgovorima Subotičana najviše su zastupljeni informacije i konsultacije.

Kao i svako istraživanje i ovo je imalo za cilj neki zaključak, a na osnovu prikupljenih odgovora i kroz razgovor sa 600 ispitanika ustanovljeno je da je suštinski važno podizanje građanske svesti i odgovornosti, ali i promovisanje kulture demokratskog učešća građana u javnom životu i odlučivanju.

Razvijanje njihove svesti o pripadnosti zajednici i podsticanje građana na to da preuzmu odgovornost za doprinos javnom životu, za osnov imaju garantovanje prava građanima na pristup informacijama o različitim pitanjima od interesa za lokalnu zajednicu, zatim unapređivanje dijaloga između građana i izabranih predstavnika, ali i ostvarivanje prava građana da direktno učestvuju u donošenju važnih odluka za budućnost njihove zajednice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3082
Povezane teme

Grad Subotica

lokalna samouprava

istraživanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.