Komentara: 18
Pregleda: 1978

Istorijska tribina "Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe" u petak u Bunjevačkoj matici

14.10.2021. u 10:45h
Izvor: Subotica.com
U petak, 15. oktobra, u svečanoj sali Palate Manojlović (Bunjevačke matice), održaće se istorijska tribina dr Borisa Stojkovskog, profesora Univerziteta u Novom Sadu, na temu "Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe".
Istorijska tribina "Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe" u petak u Bunjevačkoj matici

Profesor Stojkovski će, kao je dan od naših najeminentnijih stručnjaka za srednjovekovnu istoriju, predočiti publici istorijske činjenice o trajanju srpskog naroda na panonskom prostoru srednjovekovne Kraljevine Ugarske, od prvih vekova njenog postojanja, do perioda grčevite borbe naroda ovih prostora da odole turskoj najezdi u 15. i 16. veku.

- Popularno je mišljenje da je srpski narod došao na prostore severno od Save i Dunava u Velikoj seobi Srba 1690. godine, što ne odgovara istorijskoj istini, a serijal tribina koji započinje u našem gradu će upoznati ljubitelje istorije širom Srbije sa naučnim saznanjima o životu srpskog naroda na ovom prostoru vekovima pre seobe - najavljuju organizatori.

Tribinu organizuje Udruženje Srba Subotice "Arsenije Čarnojević", u saradnji sa Arhivom Vojvodine, a na njoj će biti predstavljena i vredna publikacija "Put dokumenata", autora Zorana Stevanovića i Vesne Bašić, u izdanju novosadske ustanove kulture.

- Knjiga svedoči o najstarijim dokumentima koje čuva pokrajinski arhiv, o njihovom poreklu, pronalaženju, stručnoj obradi i načinu čuvanja - dodaju organizatori.

Istorijska tribina "Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe" u petak u Bunjevačkoj matici

Palata Manojlović / Bunjevačka matica

Tribina se održava u svečanoj sali Palate Manojlović (Bunjevačke matice), na adresi Korzo 8, od 19 časova, ulaz je slobodan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 1978
Povezane teme

istorijska tribina

udruženje srba subotice arsenije čarnojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.