Komentara: 7
Pregleda: 5946

IPARD šansa i za seoski turizam

18.02.2015. u 17:26h
Izvor: RTV Studio B
Zainteresovani subotički preduzetnici imali su danas u Regionalnoj privrednoj komori Subotica priliku da vide na koji način su njihove kolege iz Slovenije iskoristile pretpristupnu pomoć Evropke unije u razvoju seoskog turizma. Ova mogućnost se sada sprovođenjem programa IPARD, vrednog 175 miliona evra, otvara i pred našim preduzetnicima, jer je seoski turizam deo ruralnog razvoja koji je obuhvaćen ovim fondom predpristupne pomoći. Da bi je iskoristili, moraju imati dobru ideju, dovoljno sredstava i besprekorno napisane projekte.
IPARD šansa i za seoski turizam

Seoska domaćinstva koja se bave ili imaju potencijal da se bave dopunskim delatnostima kao što su ugostiteljstvo, vinarije, proizvodnja sokova i prerađevina od voća i povrća, mesa ili mleka, Udruženja za negovanje umetničkih zanata i sl. udruženja , kao i etno-sela, salaši i drugi ugostiteljski objekti u ruralnim područjima mogu imati koristi od programa IPARD II. U pitanju je linija predpristupne pomoći Evropske unije usmerena ruralnom razvoju, a domaćim poljoprivrednicima je na raspolaganju ukupno 175 miliona evra u narednom šestogodišnjem periodu.

Prisutnima u komori danas je prezentovan i konkurs za najbolju tehničku inovaciju u 2015. godini. Konkurs je otvoren do 20. aprila, a početni nagradni fond, za koji se očekuje da će biti uvećan raznim donacijama, iznosi 4,5 miliona dinara. Preterano velikih uslova nema, kako je predstavljeno potrebno je kandidovati realizovanu inovaciju ili dobru ideju koja može doprineti podizanju konkurentnosti privrede.

Prijave se podnose na sajtu inovacije.org, a za aplikante je zadužen tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, koji realizuje ovaj projekat u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Zavodom za intelektualnu svojinu i javnim servisom RTS.

Izvor: RTV Studio B
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 5946
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.