• Pregleda: 9156

Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, u intervjuu za sajt subotica.com, govori o zatečenom stanju pojedinih projekata, od kada je preuzeo dužnost prvog čoveka grada do danas, kao i o planovima za njihovu realizaciju. Teme su Narodno pozorište, reciklažni centar u Subotici, Palić, zaobilaznica oko Subotice (Y-krak) i Zelena fontana.
Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

Gradonačelniku smo postavili nekoliko konkretnih pitanja, odnosno smatrali smo da subotičku javnost interesuje šta se dešava sa nekim projektima koji su davno započeti, a sudbina im se menja iz godine u godinu i još uvek nisu (u potpunosti) završeni.

Razgovor sa gradonačelnikom je bio fokusiran na aktivnosti koje će biti sprovedene kako bi se naš grad pomerio sa mrtve tačke, što kroz infrastrukturne projekte, što kroz podizanje ugleda grada i veće atraktivnosti kako za turiste tako i za investitore. 

Interesovalo nas je šta će biti urađeno u narednom periodu što će naš grad učiniti lepšim mestom za život, šta će se uraditi da se, makar delomično, povrati stari sjaj i kako zadržati naše sugrađane u njihovom gradu.

NARODNO POZORIŠTE 

Jedno dosta šaroliko stanje je zatečeno u smislu da smo  mesecima sakupljali dokumentaciju da bi je stavili na jedno mesto i da bi je obradili. To je dokumentacija od kraja 90 - tih godina do 2014. godine. Konačno smo pre nekoliko dana poslali sažetu kompletiranu dokumentaciju u Ministarstvo kulture u Beogradu. Poslato je sve, svi ugovori koji su zaključivani, koji su iznosi plaćeni, okončane situacije, koji radovi su izvršeni. Nadam se da ćemo za dve do tri nedelje na nivou stručnih radnih grupa sagledati sve to i posle toga da ćemo sa ministrom uspeti da se dogovorimo oko nastavka izgradnje Narodnog pozorišta. Istu dokumentaciju  ćemo poslati Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine i pokrajinskom Sekretarijatu za kulturu i nadam se da ćemo i sa njima postići dogovor oko nastavka izgradnja.

Raspisana je javna nabavka za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta, ali i tu je bilo mnogo problema, ne želim da ulazim u detalje ali je bilo problema sa dokumentacijom i sravnjivanjem stanja vezanih za izvršene radove. Konačno smo dobili pre desetak dana saglasnost za raspisivanje javne nabavke, to je 85 miliona dinara i nadam se da ćemo do kraja marta završiti stari deo i onda, ako bude dogovoreno sa republikom i pokrajinom, na proleće da nastavimo izgradnju novog dela.

Očekujem profesora Dinulovića i njegovu radnu ekipu vezano za projektnu dokumentaciju. Projektna dokumentacija je pod stručnom kontrolom i želeo bih sa njima da završimo taj posao. Oni su imali rok do 30. juna da završe kompletnu projektnu dokumentaciju, ali nisu, dobili su rok do 1. septembra i sada želim da sa njima stavimo tačku na izradu dokuemntacije i predaje dokumentacije gradu Subotici.

Nadam se da ćemo do kraja septembra ili najkasnije u oktobru dobiti dokumentaciju sa ispravkama koje je kontrola uočila i vratila na doradu. To znači da sve bude kompletirano, i za građevinski, za mašinski deo, za fasadu, za ozvučenje i drugo.

Pozorište će biti oko 11.000 kvadrata, od toga jedna trećina će biti komercijalni sadržaji, a dve trećine objekta će biti za kulturne sadržaje. Radovi bi trebali da počnu krajem oktobra. To su radovi na starom delu, unutrašnjost, prozori, vrata, postavljanje instalacije, pokrivanje. 

RECIKLAŽNI CENTAR

Reciklažni centar je tužna priča, jer se ispostavilo da su sve velike priče i fotografisanja u prethodnom periodu od strane mojih prethodnika, potpuno izjalovila. Utvrđeno je da je reciklažni centar izgrađen bez validne dokumentacije, da do dan danas nije imao upotrebnu dozvolu, niti je bio legalizovan. I ono što je najgore, dobili smo nalaz nadležnog instituta iz Beograda da se kompletan objekat mora srušiti jer je toliko loše urađen u građevinskom smislu da se može sam urušiti. To je plaćeno, navodno, oko 16 miliona dinara, nema validne dokumentacije o nadzoru izvršenih radova. Nadam se da će o ovom predmetu Osnovno javno tužilaštvo ili Više javno tužilaštvo postupiti. Evidentno je da je grad oštećen za najmanje 16 miliona dinara.

Isto tako imamo problema oko opreme, oko mašina koje su kupljene. Neke od mašina nedostaju, a plaćene su i ne znamo gde su i to bi nadležni trebali da ispitaju gde su nestale. Krenuli smo u izradu elaboratu, treba da potpišem ovih dana saglasnost i dogovor je takav sa predstavnicima JKP „Čistoće i zelenila“ da će sledeće godine početi izgradnju Selektivnog centra. Moram reći i da su zgradu reciklažnog centra izgradili na ulici, na delu gde je urbanističkim planom predviđena ulica. To je katastrofa, ne mogu da shvatim ljude koji su promovisali taj projekat, a osnovne stvari nisu urađene kako treba. Selektivni centar bi trebao da se gradi na toj lokaciji, ali na građevinskoj parceli, a ne na ulici, i uz to se pravi i elaborat za gradnju pogona za biomasu i kompostiranje, za preradu trave i lišća za proizvodnju električne energije i prodaju komposta.

Do kraja godine treba da bude završena projektna dokumentacija i verovatno ćemo do kraja godine doneti odluke za selektivno sakupljanje smeća na teritoriji grada. Ako ne uspemo do kraja godine sigurno će do proleća sledeće godine biti organizovano selektivno sakupljanje smeća.

U toku je početak izrade dokumentacije za saniranje Gradske deponije. Dokumentacija urađena 2006. godine se ne može više primeniti. Deponija je trebala da bude sanirana do 31. decembra 2013. godine, to nije urađeno, u međuvremenu su promenjeni uslovi i propisi tako da krećemo ispočetka sa projektom i možda ćemo dobiti podršku iz Nemačke, odnosno, stručnu osobu koja će nam pomoći u projektu saniranja Gradske deponije.

PALIĆ

Mnogo stvari se dešava oko Palića. Rade se planovi detaljne regulacije za obalni pojas. Moraćemo da izvršimo reviziju Master plana za zapadnu obalu i tu smo u kontaktu sa Kompanijom „Horvat&Horvat“. Nadam se da ćemo u toku ove jeseni krenuti u reviziju. Neće više biti predviđeni golf tereni, nego neki drugi sadržaji. Ostali deo Master plana će verovatno ostati onako kakav jeste.

Krenuli smo u rušenje pojedinih objekata, u Vikend naselju se pravi red. Praviće se i pejzažni projekat priobalja. Doneli smo akcioni plan saniranja jezera i priobalja, oformili smo četvoročlanu radnu grupu koja radi na realizaciji akcionog plana i oni su u kontaktu sa javnim preduzećima na nivou republike i pokrajine. Projekat odvođenja otpadnih voda sa Palića na novi prečistač treba da je gotov.

Pre neki dan su nam bili predstavnici nemačke banke koji su spremni da doniraju izvođenje građevinskih radova za odvođenje otpadnih voda sa Palića, vrednost investicije je oko 1,8 miliona eura, ali to će moći tek sledeće godine da zaživi i da se realizuje.

Ove godine smo za „Palić Ludaš“ kupili opremu vrednu pet miliona dinara za košenje, održavanje priobalja i druge poslove. Ima više zainteresovanih investitora za zapadni deo obale i za centralni deo, ali i za ostale delove. Rade se određeni planovi detaljne regulacije. Neophodno je da završimo projekte za izgradnju infrastrukture, to je prvenstveno vodovodna i kanalizaciona mreža do cevovoda i transfernih stanica za odvođenje otpadnih voda sa Palića. To su investicije vredne od 70 do 100 miliona dinara. Sredstva ćemo delom mi obezbediti, a nadam se da ćemo ih dobiti i od republike i pokrajine da bi stvorili preduslove za ozbiljne investicije.

Izdali smo objekat „Abazije", a investitor je spreman da uloži značajna sredstva i da ponovo bioskop stavi u funkciju, ali da to bude i muzej Filmskog festivala i restoran. Imamo zainteresovanog investitora za zakup vile „Bagojvar“. Pregovaramo oko toga i nadam se da će kompletna adaptacija i rekonstrukcija tih objekata početi sledeće godine. Za „Bagojvar“ je zainteresovan ozbiljan investitor koji želi da napravi ekskluzivnu vinoteku.

Na zapadnoj obali bi bili komercijalni sadržaji, jedan slovenački investitor je zainteresovan da gradi oko 7.500 kvadrata prostora za turizam, smeštajne kapacitete. Pored njega ima još zainteresovanih stranih investitora koji su već kupili zemljište i čekaju da se plan detaljne regulacije završi da bi krenuli u realizaciju izgradnje.

ZAOBILAZNICA  OKO SUBOTICE (Y-KRAK)

Zaobilaznica je u rukama republike, Ministarstva građevine i saobraćaja. Nadam se da će na proleće sledeće godine biti nastavljena izgradnja zaobilaznice. Projektna dokumentacija je kompletno završena, mi završavamo eksproprijaciju 51 parcele, to će biti gotovo do kraja oktobra. Ostalo je da „Putevi Srbije“ i Ministarstvo regulišu ugovorne odnose sa „Putevima Užice“ koji su do sada bili izvođači i da posle toga raspišu javnu nabavku i uvedu novog izvođača u taj posao. Da li će to biti odrađeno u toku 2015. godine kompletno, ne znam, ali znamo da je oko 240 radnih dana dovoljno da se kompletna trasa završi.

Vrednost investicije je između 22 i 25 miliona eura i nadam se da će biti uvršćena u budžet Republike Srbije.

ZELENA FONTANA

- Ovih dana, do kraja ove nedelje, treba da se raspiše urbanističko arhitektonski konkurs za uređenje centra Subotice. Raspisuje se zajedno sa Inženjerskom komorom Srbije i njime će biti obuhvaćeni prostori od ulice Matije Gubca do E5 puta, do Đure Đakovića do kraja Korzoa, mali Korzo i ulica Matka Vukovića, Petra Drapšina, Age Mamužića, deo Braće Radića.

Komisija će odabrati najbolje radove, a posle će i Komisija za planove i stručna javnost oceniti da li ima smisla da Zelenu fontanu rekonstruišemo i obnovimo ili će se prisutupiti drugačijem uređenju tog prostora. Ja ne bih želeo kao gradonačelnik da o tome presuđujem, to bih prepustio struci, neka stručnjaci kažu šta je najbolje rešenje i da se onda pristupi izradi projektne dokumentacije da bi već sledeće godine započeli radove.

Voleo bih da sledeće godine uredimo više ulica, prvenstveno Age Mamužića koja je u očajnom stanju, sramotno je kako izgleda i voleo bih da se započne uređenje Drapšinove jer zaslužuje da lepše izgleda. Ako bi bilo sredstava uređivali bi svakako i ostale delove grada. Sledeće godine bi uredili prema planu i programu tri do pet fasada u centru Subotice. Bitno je imati projektnu dokumentaciju i onda se lakše mogu povući sredstva iz pokrajine, republike ili drugih izvora i fondova. Sve će biti prezentovano javnosti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

47
ffilozoff Odgovori
Ko je ovaj???
jelena Odgovori
hoće li ga iko obavestiti da je on bio deo prethodne vlasti koju konstantno osuđuje za razne malverzacije? hoće li? ovaj čovek je iritantan do neizdrživosti. samo kuka, optužuje, a prstom nije mrdnuo. koliko je već gradonačelnik? koji su mu rezultati? koji? neeema ih. nesposobnjaković klasičan. kao i sva ta ekipa sa njim, tuga neviđena. prethodna vlast je bila još gora u nekom drugom smislu.
aPistaa Uraavdi Odgovori
...pricam price, ce da bude sve. Samo dajte nam jos gradjani vremena jer nismo dovoljno pokrali za nase porodice. Kod Naraodnog Pozorista ne zna se gde su 150 000 cigla?
Ko to tamo peva? Odgovori
ffilozoff Odgovori
NAJSMESNIJI humorista GRADA SUBOTICE je "upravo'GRADONACELNIK,koji je na VLASTI od poslednjih izbora(nelegitimno,jer su se krali dzakovi sa listicima-on izjavio),na vlasti od 91.(unistena privreda SUBOTICE)(SVM)!!,Osnovao PRELETACKU koaliciju.pusiborat Gojko(kralj carine,uvoza auta i tihi kralj palica),.Postavljac bajica na funkciju,-UVLAKAC!!! MAGLAI HVALA Vam sto je otislo 5000 SUBOTICANA od novembra!!! Jooooj,zaboravio sam Mol,ko je dao dozvolu da se gradi neprofitibilna pumpa u centru pored ZATVORA???
znam Odgovori
maglai govori precizno i istinito. problem je sto smo svi skeptici da ne ostane samo ma ovom izgovorenom. treba da pazi ivise bira s kim je na vlasti, zatim treba da utices na sns ds sto vise para iz republike a uskoro i iz pokrajine dodje u su. treba da napravi tim od nekoliko ljudi koji su sposobni menadzeri, a nisu u politici i materijalno su obezbedjenji. subotica kao sto vidimo ima gomilu problema, a para nema nigde na vidiku.
Vesko Odgovori
Opet nista o korupciji i pljacki preduzeca, sa pocetkom jos iz vaseg perioda, za
vreme vladavine vaseg bivseg pocasnog clana, kada je izmenjen centar grada.
Za rusenje pozoriste, vas stranka snosi najveci krivicu, zatim i Ds koji ste uce-
njivali izlaskom iz pokrajinske vlade. Vi licno, vas bivsi i sadasnji predsednik
stranke od toga se od ovog naroda nemozete oprati, i u slucaju da prođete ne-
kaznjeno, kako to vec u nasoj drzavi biva. Sada ste jaki, jer ste svuda na vlasti,
sve se kondurite, kako vam niko nista nemoze. Leđa vam cuvaju Naprednjaci i SPS.
ssC Odgovori
Bit ce uradjeno to sve ahahaha ali kad na vrbi rodi grozdje.... svugde je lepse gde god stavim nogu van subotice...nebo i zemlja...brljave po svemu okolo naokolo jako je ovo sve smesno
antus balazevic Odgovori
mlati praznu slamu.....
Gus Odgovori
Bazen?,.. gurnuto pod tepih, a milioni eura se izvlacili godinama?
Svi u kolu pa da otpisemo?
Always Ultra Odgovori
Nista. Bezivotno i uz zevanje ponavlja ono sto se se prazno obecava decenijama unazad. Nista uradjeno - niko odgovoran !
"Treba da se raspise , treba da se napise , treba da se nacrta...".
To je trebalo da se uradi davno pre bilo kakve price o tome !

Uredjivanje sporednih ulica u svetlu totalne zapustenosti i glavnih ulica (rupe i rusevine) - zvuci neubedljivo i neiskreno i najokorelijim vms-ovcima.

Laz do lazi koje se gomilaju decenijama i polako dovrsavaju zatrpavanje ovog zalosnog sela.
Bojan Odgovori
Već jako brinem gde su demokrate i ostali dušebrižnici koji i kada prdne muva izdaju saopštenje. Bojim se da će im ovaj intervju dati dobar šlagvort da malo pljunu u dalj, rekreativno. Nestrpljivo čekamo opoziciju da se oglasi i brojimo sate.

A što se tiče intervjua, dobro je da su postavljena ova pitanja ali mislim da ih ima još dosta koja muče obićnog građanina, od zapošljavanja bez stranačkog pedigrea preko učestalih poskupljenja i nestručnog vođenja gradom, čast pojedincima.

Objavite koliko je ljudi u poslednjih godinu dana zaposleno u javnim preduzećima i upravim ili nadzornim odborima. Krstim se kada vidim ko je sve danas na rukovodećim odgovornim pozicijama u gradu
timberland Odgovori
Sve u svemu jedno veliko NISTA!!!!
Istina Odgovori
Čovek se ufiltrirao sa novim -starim vladajućim parazitima,sjaši Murta da uzjaši Kurta.Već dogovoreno-neću vas više dirati i prozivati ,pustite da sad malo mi vučemo i pelješimo kroz već uhodanu prodaju magle.
Suboticanin Odgovori
Kada ce gradonacelnik prestati da prica o predhodnicima jer je to demagogija, i nas zamajava pricom o proslom gradonacelniku da bi on pokrio svoju nesposobnost da nesto konkretno uradi osim sto je promenio pesacki ispred Jadrana.
mz/x Odgovori
Sta ce se desiti u slucaju da stanje bude gore prilikom predaje nego sto je prilikom
preuzimanja. Godisnji gradski budzet od100 miliona evra su ogromne pare. Korupcija
je uzela nesrazmerni nivo . Priznati procenat za mito od 10% (posto je "kraduckanje"
maltene zakonski aminovano) kostaju grad recimo pokretanje 29 Novembra i jos po nekog preduzeca i to samo godisnje. Izgleda da je politicka doktrina savladana do perfekcionizma
i to po sistemum Leva ruka desni dzep.
Sion Odgovori
Bilo bi lepo da se na mali korzo postavi spomenik svetog trojstva koji trenutno stoji kod katolicke katedrale.
Mislim da taj spomenik zasluzuje reprezentativnije mesto u nasem gradu.
dezela Odgovori
opa opet su slovenci zainteresovani za palic? nemojte ih oterati ovaj put velikim trazenim mitom.
Prso Odgovori
Kada cete izduvati nos? - Evo samo da se kupe maramice,pa ce se oformiti komisija da se otvori paklica sredinom novembra i tada bi trebala sva tenderska dokumentacija da bude pregledana posto naravno kako ste i obavesteni ima puno otvaraca maramica a mi biramo naravno naj jeftinijeg!

Kada cete obrisati vasu zadnjicu?- Heh da pitanje koje nas muci vec duzi niz godina ali upravo na poslednjem zasedanju smo razgovarali na tu temu i dosli smo do ideje da otvorimo javni konkurs na koji bi dosla kreativna mladez i dala moderna resenja kako bi to moglo najbezbolnije da se odradi kako sa ekoloske tako i ekonomske strane!Sredinom januara!
Always Ultra Odgovori
Na poslednjoj nekakvoj svecanosti vidim blazenog Kuceru koji je srusio Pozoriste i Drapisnovu ulicu .. Vucinica koji je napravio ono ruglo na uglu Pala Papa.. Falio je samo prepodobni Modest sa svojim Y krak bratom. Ko ih pita za odgovornost ?? Ama bas niko. I to tako traje decenijama - grad nesmetano propada . Zapravo - jos mu i velikodusno pomazu u tome !

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Sion

Ja mislim da je gradskim nemocnicima to manji prioritet od javnog WC-a. Pitanje je da li vecina njih uopste zna za taj spomenik.
Always Ultra Odgovori
dezela

Ma 100%. Ti Slovenci postoje samo u masti nasih nazovi gradonacelnika !
bisni Odgovori
Prazna prica. Gradonacelnik izigrava istrazni organ i tu pricu prodaje od kako je seo u kabinet. Prvo - od njega se i ocekuje da rascisti sve sto nije valjalo i PARALELNO sa tim da pokazuje rezultate. Ovaj nit ima ideja, nit je sta novo doneo, niti ce ista posle njega ostati. Pola radnog vremena provodi pljujuci pretohndike, drugu polovinu dangubi deleci radna mesta svojim partijskim drugovima ( i u SVM-u i u koaliciji) . Sve sto iole bude uradio, bice zahvaljujuci zapocetim poslovima prethodne garniture, koliko god mu to tesko palo da prizna. Znaci, bice, kao u onom vicu " nece stici ni da okreci ono sto su prethodnici izgradili ili dogovorili". Ubedljivo je najgori gradonacelnik u istoriji Subotice. Eto, bar je u necemu najbolji.
misa Odgovori
Kakav nesposobnjakovic! Bices upamcen kao najgori gradonacelnik ikada a tek ekipa oko tebe……pa to je za plakanje! Pa tebe vise ni SVM nece
tetka Odgovori
Da li će i kada neko odgovarati za sve /ne/učinjeno, za potrošen-nestao novac, za rušenja, gradnje i sve ostalo što je u prethodnom periodu uništilo naš grad.


Nešto svi koji dođu na vlast bacaju drvlje i kamenje na svoje prethodnike ali niko, baš niko od njih nije rekao konkretna imena i prezimena ili pokrenuo bilo šta da se ispita krivica i kazne krivci.
komentator Odgovori
i ja se slazem da je u pitanju najgori gradonacelnik u novijoj istorije Subotice.
Ajd uzdravlje Odgovori
Nego, brinem se da se ne umore previše od "šetanja" papira iz kancelarije u kancelariju i iz fioke u fioku...
Može to tako da traje i duže od četiri godine.
SALEM 1692 Odgovori
Sta ce se uraditi da se povrati stari sjaj ovog grada makar delimicno i kako zadrzati sugradjane u svom gradu? Pogresnoj osobi ste postavili pitanje nece ovaj uraditi nista. Subotica je postala Bulevar (Su)mraka kroz koji ne prolazi nijedan Tramvaj zvani Zelja.
Always Ultra Odgovori
Sto se tice Y kraka - jasno je da Republiku to zanima jos manje od lokala. Srbija danas nema ni jedan jedini metar kvalitetnih puteva i zasto bi se neki tamo ministar iz Cacka zamajavao Crvenim selom ?

Onda taj neki Dinulovic. Nije uradio ono sto se od njega trazilo i dobio je rok do 1.septembra (danas je vec 10.septembar ! ) i sta sada ? Dajemo im rok do 1. januara 2020 ?? Postali smo svetski shampioni u broju davno probijenih rokova. To je zato sto ih Pozoriste NE INTERESUJE ! Ne interesuje ih bilo sta vezano za ovaj grad (osim fotelja naravno i novca koji uzimaju )

Sad moze-sad ne moze. Ima-nema dokumentacije. Ima sredstava - nema ih odjednom..
Nema veze - za koju deceniju ce se pripovedati ista pripovetka , a tada ce grad pljackati njihovi unuci etc...

2030g. ce neki Maglai Junior pricati o skorom nastavku pocetka izrade papira za Y krak , Pozoriste , Zelenu fontanu... bice toga jos - ima tu jos sta da propadne i bude razruseno do tada ihaj !
cryff Odgovori
sve sto zuti nisu uradili...to je to!
Sojic Odgovori
ovaj puko!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.