Komentara: 47
Pregleda: 10005

Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

10.09.2014. u 03:03h
Izvor: Subotica.com
Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, u intervjuu za sajt subotica.com, govori o zatečenom stanju pojedinih projekata, od kada je preuzeo dužnost prvog čoveka grada do danas, kao i o planovima za njihovu realizaciju. Teme su Narodno pozorište, reciklažni centar u Subotici, Palić, zaobilaznica oko Subotice (Y-krak) i Zelena fontana.
Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

Gradonačelniku smo postavili nekoliko konkretnih pitanja, odnosno smatrali smo da subotičku javnost interesuje šta se dešava sa nekim projektima koji su davno započeti, a sudbina im se menja iz godine u godinu i još uvek nisu (u potpunosti) završeni.

Razgovor sa gradonačelnikom je bio fokusiran na aktivnosti koje će biti sprovedene kako bi se naš grad pomerio sa mrtve tačke, što kroz infrastrukturne projekte, što kroz podizanje ugleda grada i veće atraktivnosti kako za turiste tako i za investitore. 

Interesovalo nas je šta će biti urađeno u narednom periodu što će naš grad učiniti lepšim mestom za život, šta će se uraditi da se, makar delomično, povrati stari sjaj i kako zadržati naše sugrađane u njihovom gradu.

NARODNO POZORIŠTE 

Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

Jedno dosta šaroliko stanje je zatečeno u smislu da smo  mesecima sakupljali dokumentaciju da bi je stavili na jedno mesto i da bi je obradili. To je dokumentacija od kraja 90 - tih godina do 2014. godine. Konačno smo pre nekoliko dana poslali sažetu kompletiranu dokumentaciju u Ministarstvo kulture u Beogradu. Poslato je sve, svi ugovori koji su zaključivani, koji su iznosi plaćeni, okončane situacije, koji radovi su izvršeni. Nadam se da ćemo za dve do tri nedelje na nivou stručnih radnih grupa sagledati sve to i posle toga da ćemo sa ministrom uspeti da se dogovorimo oko nastavka izgradnje Narodnog pozorišta. Istu dokumentaciju  ćemo poslati Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine i pokrajinskom Sekretarijatu za kulturu i nadam se da ćemo i sa njima postići dogovor oko nastavka izgradnja.

Raspisana je javna nabavka za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta, ali i tu je bilo mnogo problema, ne želim da ulazim u detalje ali je bilo problema sa dokumentacijom i sravnjivanjem stanja vezanih za izvršene radove. Konačno smo dobili pre desetak dana saglasnost za raspisivanje javne nabavke, to je 85 miliona dinara i nadam se da ćemo do kraja marta završiti stari deo i onda, ako bude dogovoreno sa republikom i pokrajinom, na proleće da nastavimo izgradnju novog dela.

Očekujem profesora Dinulovića i njegovu radnu ekipu vezano za projektnu dokumentaciju. Projektna dokumentacija je pod stručnom kontrolom i želeo bih sa njima da završimo taj posao. Oni su imali rok do 30. juna da završe kompletnu projektnu dokumentaciju, ali nisu, dobili su rok do 1. septembra i sada želim da sa njima stavimo tačku na izradu dokuemntacije i predaje dokumentacije gradu Subotici.

Nadam se da ćemo do kraja septembra ili najkasnije u oktobru dobiti dokumentaciju sa ispravkama koje je kontrola uočila i vratila na doradu. To znači da sve bude kompletirano, i za građevinski, za mašinski deo, za fasadu, za ozvučenje i drugo.

Pozorište će biti oko 11.000 kvadrata, od toga jedna trećina će biti komercijalni sadržaji, a dve trećine objekta će biti za kulturne sadržaje. Radovi bi trebali da počnu krajem oktobra. To su radovi na starom delu, unutrašnjost, prozori, vrata, postavljanje instalacije, pokrivanje. 

RECIKLAŽNI CENTAR

Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

Reciklažni centar je tužna priča, jer se ispostavilo da su sve velike priče i fotografisanja u prethodnom periodu od strane mojih prethodnika, potpuno izjalovila. Utvrđeno je da je reciklažni centar izgrađen bez validne dokumentacije, da do dan danas nije imao upotrebnu dozvolu, niti je bio legalizovan. I ono što je najgore, dobili smo nalaz nadležnog instituta iz Beograda da se kompletan objekat mora srušiti jer je toliko loše urađen u građevinskom smislu da se može sam urušiti. To je plaćeno, navodno, oko 16 miliona dinara, nema validne dokumentacije o nadzoru izvršenih radova. Nadam se da će o ovom predmetu Osnovno javno tužilaštvo ili Više javno tužilaštvo postupiti. Evidentno je da je grad oštećen za najmanje 16 miliona dinara.

Isto tako imamo problema oko opreme, oko mašina koje su kupljene. Neke od mašina nedostaju, a plaćene su i ne znamo gde su i to bi nadležni trebali da ispitaju gde su nestale. Krenuli smo u izradu elaboratu, treba da potpišem ovih dana saglasnost i dogovor je takav sa predstavnicima JKP „Čistoće i zelenila“ da će sledeće godine početi izgradnju Selektivnog centra. Moram reći i da su zgradu reciklažnog centra izgradili na ulici, na delu gde je urbanističkim planom predviđena ulica. To je katastrofa, ne mogu da shvatim ljude koji su promovisali taj projekat, a osnovne stvari nisu urađene kako treba. Selektivni centar bi trebao da se gradi na toj lokaciji, ali na građevinskoj parceli, a ne na ulici, i uz to se pravi i elaborat za gradnju pogona za biomasu i kompostiranje, za preradu trave i lišća za proizvodnju električne energije i prodaju komposta.

Do kraja godine treba da bude završena projektna dokumentacija i verovatno ćemo do kraja godine doneti odluke za selektivno sakupljanje smeća na teritoriji grada. Ako ne uspemo do kraja godine sigurno će do proleća sledeće godine biti organizovano selektivno sakupljanje smeća.

U toku je početak izrade dokumentacije za saniranje Gradske deponije. Dokumentacija urađena 2006. godine se ne može više primeniti. Deponija je trebala da bude sanirana do 31. decembra 2013. godine, to nije urađeno, u međuvremenu su promenjeni uslovi i propisi tako da krećemo ispočetka sa projektom i možda ćemo dobiti podršku iz Nemačke, odnosno, stručnu osobu koja će nam pomoći u projektu saniranja Gradske deponije.

PALIĆ

Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

Mnogo stvari se dešava oko Palića. Rade se planovi detaljne regulacije za obalni pojas. Moraćemo da izvršimo reviziju Master plana za zapadnu obalu i tu smo u kontaktu sa Kompanijom „Horvat&Horvat“. Nadam se da ćemo u toku ove jeseni krenuti u reviziju. Neće više biti predviđeni golf tereni, nego neki drugi sadržaji. Ostali deo Master plana će verovatno ostati onako kakav jeste.

Krenuli smo u rušenje pojedinih objekata, u Vikend naselju se pravi red. Praviće se i pejzažni projekat priobalja. Doneli smo akcioni plan saniranja jezera i priobalja, oformili smo četvoročlanu radnu grupu koja radi na realizaciji akcionog plana i oni su u kontaktu sa javnim preduzećima na nivou republike i pokrajine. Projekat odvođenja otpadnih voda sa Palića na novi prečistač treba da je gotov.

Pre neki dan su nam bili predstavnici nemačke banke koji su spremni da doniraju izvođenje građevinskih radova za odvođenje otpadnih voda sa Palića, vrednost investicije je oko 1,8 miliona eura, ali to će moći tek sledeće godine da zaživi i da se realizuje.

Ove godine smo za „Palić Ludaš“ kupili opremu vrednu pet miliona dinara za košenje, održavanje priobalja i druge poslove. Ima više zainteresovanih investitora za zapadni deo obale i za centralni deo, ali i za ostale delove. Rade se određeni planovi detaljne regulacije. Neophodno je da završimo projekte za izgradnju infrastrukture, to je prvenstveno vodovodna i kanalizaciona mreža do cevovoda i transfernih stanica za odvođenje otpadnih voda sa Palića. To su investicije vredne od 70 do 100 miliona dinara. Sredstva ćemo delom mi obezbediti, a nadam se da ćemo ih dobiti i od republike i pokrajine da bi stvorili preduslove za ozbiljne investicije.

Izdali smo objekat „Abazije", a investitor je spreman da uloži značajna sredstva i da ponovo bioskop stavi u funkciju, ali da to bude i muzej Filmskog festivala i restoran. Imamo zainteresovanog investitora za zakup vile „Bagojvar“. Pregovaramo oko toga i nadam se da će kompletna adaptacija i rekonstrukcija tih objekata početi sledeće godine. Za „Bagojvar“ je zainteresovan ozbiljan investitor koji želi da napravi ekskluzivnu vinoteku.

Na zapadnoj obali bi bili komercijalni sadržaji, jedan slovenački investitor je zainteresovan da gradi oko 7.500 kvadrata prostora za turizam, smeštajne kapacitete. Pored njega ima još zainteresovanih stranih investitora koji su već kupili zemljište i čekaju da se plan detaljne regulacije završi da bi krenuli u realizaciju izgradnje.

ZAOBILAZNICA  OKO SUBOTICE (Y-KRAK)

Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

Zaobilaznica je u rukama republike, Ministarstva građevine i saobraćaja. Nadam se da će na proleće sledeće godine biti nastavljena izgradnja zaobilaznice. Projektna dokumentacija je kompletno završena, mi završavamo eksproprijaciju 51 parcele, to će biti gotovo do kraja oktobra. Ostalo je da „Putevi Srbije“ i Ministarstvo regulišu ugovorne odnose sa „Putevima Užice“ koji su do sada bili izvođači i da posle toga raspišu javnu nabavku i uvedu novog izvođača u taj posao. Da li će to biti odrađeno u toku 2015. godine kompletno, ne znam, ali znamo da je oko 240 radnih dana dovoljno da se kompletna trasa završi.

Vrednost investicije je između 22 i 25 miliona eura i nadam se da će biti uvršćena u budžet Republike Srbije.

ZELENA FONTANA

Intervju s povodom: Gradonačelnik o infrastrukturnim projektima i razvoju Subotice

- Ovih dana, do kraja ove nedelje, treba da se raspiše urbanističko arhitektonski konkurs za uređenje centra Subotice. Raspisuje se zajedno sa Inženjerskom komorom Srbije i njime će biti obuhvaćeni prostori od ulice Matije Gubca do E5 puta, do Đure Đakovića do kraja Korzoa, mali Korzo i ulica Matka Vukovića, Petra Drapšina, Age Mamužića, deo Braće Radića.

Komisija će odabrati najbolje radove, a posle će i Komisija za planove i stručna javnost oceniti da li ima smisla da Zelenu fontanu rekonstruišemo i obnovimo ili će se prisutupiti drugačijem uređenju tog prostora. Ja ne bih želeo kao gradonačelnik da o tome presuđujem, to bih prepustio struci, neka stručnjaci kažu šta je najbolje rešenje i da se onda pristupi izradi projektne dokumentacije da bi već sledeće godine započeli radove.

Voleo bih da sledeće godine uredimo više ulica, prvenstveno Age Mamužića koja je u očajnom stanju, sramotno je kako izgleda i voleo bih da se započne uređenje Drapšinove jer zaslužuje da lepše izgleda. Ako bi bilo sredstava uređivali bi svakako i ostale delove grada. Sledeće godine bi uredili prema planu i programu tri do pet fasada u centru Subotice. Bitno je imati projektnu dokumentaciju i onda se lakše mogu povući sredstva iz pokrajine, republike ili drugih izvora i fondova. Sve će biti prezentovano javnosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 47
Pregleda: 10005

Povezana vest

Povezane teme

palić

gradonačelnik Subotice

zelena fontana subotica

jezero palić

Grad Subotica

Y krak

Narodno pozorište

rekonstrukcija pozorišta

jene maglai

zaobilaznica oko subotice

banja palić

reciklažni centar

fabrika za reciklažu

turizam na paliću

rekonstrukcija zelene fontane

turizam

#intervjuspovodom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.