Komentara: 200
Pregleda: 14903

Intervju Bogdan Laban: Pred Suboticom je godina puna ulaganja

14.12.2017. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Kraj godine uvek je prilika da se sumiraju rezultati i prave planovi za period koji dolazi. O tome smo razgovarali sa prvim čovekom grada, Bogdanom Labanom, koji je za sajt subotica.com najavio godinu punu radova, ulaganja u infrastrukturu i temeljnog rada na rešavanju decenijskih nagomilanih problema.
Intervju Bogdan Laban: Pred Suboticom je godina puna ulaganja

Do kraja 2017. deli nas nešto više od dve nedelje, kakva je po Vama ova godina bila za Grad Suboticu?

- Iskreno, možemo biti zadovoljni godinom koja je za nama, jer smo sa uspehom počeli da rešavamo probleme u gradu i realizujemo projekte u svim sferama života. Sve što je građanima obećano pre godinu i po dana, na početku našeg mandata, biće i urađeno i učinićemo sve da život naših sugrađana bude bolji i kvalitetniji. Često se čuju zamerke opozicije da ništa ne radimo, ali mi se ne bavimo marketingom i politikanstvom, već radimo, a rezultati se vide i golim okom.

Na šta ste posebno ponosni, a što je urađeno u proteklih godinu dana?

- Ponosimo se svakom novom investicijom, svakim novim radnim mestom, ma kolikog obima oni bili. Ponosni smo što je izgradnja zgrade Narodnog pozorišta ušla u sedmu fazu radova, koja obuhvata završetak radova na fasadi novog dela objekta i završetak unutrašnjih radova na starom delu objekta bez završne obrade. Posle četvrt veka u saobraćaj smo pustili prve funkcionalne kilometre „Ipsilon kraka“, kilometar trase od petlje „Subotica – jug“ autoputa E-75 do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem, koja je izgrađena je sredstvima Vlade Srbije od oko 197 miliona dinara, i deonicu dugu pet kilometara koja povezuje Somborski i Bačkotopolski put, za šta je Vlada Srbije izdvojila 300 miliona dinara. U predviđenom roku obezbedili smo sve preduslove, te je 17. novembra potpisan ugovor sa nemačkom „Kfw“ bankom o donaciji od 6.5 miliona evra namenjenoj projektu „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“. Ne smemo zaboraviti ni nova radna mesta koja su u industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ otvorili „Kontinental – Kontiteh“, „Ametek“ i „Kaminada“. Isto tako smo ponosni i što se sredstva iz republičkog budžera ulažu u obnovu OŠ „Sonja Marinković“ i Hemijsko- tehnološke škole.

Koliko je značajan i šta će konkretno doneti ugovor o donaciji nemačke „KfW“ banke od 6.5 miliona evra?

- Palić je problem koji godinama očigledno nikoga nije zanimao, a to dokazuje činjenica da do juna 2016. nijedan predmet eksproporijacije nije urađen. Mi smo uradili 124 predmeta za celu istočnu obalu, u toku je procedura za zapadnu i južnu, kao i Ludoškog jezera, i tako je ispunjen uslov da se formira zaštitni pojas oko jezera. Pošto smo prikupili 750 potpisa građana o namerama da se priključe na kanalizaciju, ispunili smo i taj uslov, te je izrađena kompletna projektno-tehnička dokumentacija za buduću kanalizacionu mrežu, crpnu stanicu i potisni vod, kojim će ona biti povezana sa prečistačem. Ovaj posao je od velikog značaja za ekologiju, poboljšanje kvaliteta jezerske vode, samim tim i razvoj turizma, a doneće i bolje uslove života građana, koji će konačno dobiti kanalizaciju.

Ove godine moglo se videti da se Palić polako budi iz dugogodišnje letargije, kakvi su dalji planovi za razvoj ove turističke destinacije?

- Proces revitalizacije Palića znači, praktično, njegovo oživljavanje, te su radovi od juna prošle godine fokusirani na renstrukciju vodovodnih, kanalizacionih i električnih mreža, sanaciju i adaptaciju trotoara, izgradnju pešačkih staza, dečjih igrališta, rekonstrukcije Termalnih bazena, urbano uređenje Velikog parka i sanaciju Velike terase i Letnje pozornice. Naredni period rezervisan je, pre svega, za razvitak banjskog turizma izgradnjom savremenog spa i centra za opuštanje, a koristeći izvore termalne vode, koji postoje na Paliću. Očekujemo da u narednom periodu budu vidljivi i rezultati našeg rada na privlačenju privatnih investitora na Palić, što bi trebalo da rezultira izgradnjom novog hotela sa medicinskim i spa centrom i početkom gradnje objekata predviđenih Master planom.

Vidna su i ulaganja u sportsku infrastrukturu, šta na tom polju možemo očekivati u narednom periodu?

- Kada smo pre 18 meseci stupili na vlast, postavili smo četiri glavna cilja u pogledu sportske infrastrukture. To su podizanje novog balona na bazenu u Dudovoj šumi, postavljanje reflektora i uređenje atletske staze na Gradskom stadionu i pokrivanja Gradskog klizališta. Drago mi je što mugu da kažem da smo više od pola posla već uradili, jer su reflektori postavljeni, bazen je pokriven a na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade dogovoreno je da republika sredstvima od 67 miliona dinara, finansira izgradnju atletske staze. Obaveza grada bila je da pribavi sve neophodne dozvole, što je i urađeno, i spremno čekamo da naredne godine počne izgradnja. Pored osam staza, biće uređen i prostor iza golova namenjen za bacanje kugle, skok u dalj i skok u vis. Uz to, intenzivno se radi i na klimatizaciji Hale sportova, gde radovi treba da budu gotovi u roku od 90 dana i čime stvaramo preduslove da Subotica već naredne godine bude domaćin velikih evropskih i svetskih takmičenja.

Stiče se utisak da je u proteklih godinu dana u Suboticu stiglo dosta novca iz republičke i pokrajinske kase, da li će se to i nastaviti?

- Saradnja Grada sa Vladom Srbije i Pokrajinskom vladom je na izuzetno visokom nivou, što pokazuju i sredstva koja su usmerena na realizaciju projekata u Subotici. Još je rano da se bilo šta priča, ali prema nacrtu budžeta Republike Srbije za narednu godinu možemo da očekujemo da za nastavak gradnje “Ipsilon kraka“ bude izdvojeno 800 miliona dinara, a za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta predloženo je 167 miliona dinara. Očekujemo i značajna sredstva i iz Pokrajinskog budžeta. Zajedničkim snagama svih nivoa vlasti nastavićemo da radimo na relizaciji planova, čiji je osnovni cilj da naši građani imaju bolje i lepše uslove života u Subotici.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 200
Pregleda: 14903
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Grad Subotica

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.