• Pregleda: 3070

Interkultura i u Gimnaziji

Interkultura i u Gimnaziji

Sinoć je u Svečanoj sali Gimnazije obeležena Nedelja globalnog obrazovanja kroz prezentaciju programa “Globalno učenje – Interkultura – Čile 2012. godine”

Domaćini večeri su bili učenici III d odeljenja i Havijer Mendez Retamal gostujući učenik Gimnazije na razmeni iz Čilea.

Ideja programa je i ostvarena, jer su se prisutni upoznali sa akcijama i ciljevima globalnog učenja, udruženja “Interkultura” koje deluje sa motom “Deljenje kulture i povezivanje života”.

Izvor: RTV City

povezane teme

4
io Odgovori
ideja je fantasticna. postoji samo jedan problem: diploma nase srednje skole nije priznata nigde u evropi, kao daje nisi ni zavrsio.zao mi je za ucenike koji dolaze iz belog sveta, koji ce se naci u neprijatnim situacijama jednog dana: "Zao nam je ali ova diploma nema nikakve vaznosti u evropi ili belom svetu"
Alisa Odgovori
Više informacija o programu odlaska učenika (srednjoškolaca) u inostranstvo kao i o prijemu učenika-stranaca u vašu porodicu možete naći na linku Interkulture Srbija http://www.afs.org.rs/
Interkultura Odgovori
Кроз програме мобилности младих, у овом случају размене ученика средњих школа, младима се пружа прилика да проведу један дужи период у некој страној земљи да би упознали ту земљу, њен језик, културу и начин живота и да би опробали себе у новим ситуацијама и учили се прилагођавању, толеранцији и разумевању нечега што им је страно и другачије. Иако су ученици на размени обавезни да похађају школу, школовање није ни једини ни главни циљ њиховог учествовања у програму, него само један сегмент живота у земљи у којој бораве. Многи страни ученици који долазе на размену бирају да им то буде једна додатна година, током које ће упознати другу културу, стећи пријатеље и развити неке нове вештине, па им није од нарочитог значаја да ли ће уопште добити сведочанство/диплому, а камоли да ли ће она бити призната у њиховој земљи.
magacioner Odgovori
Za dalje skolovanje priznaju se srednjoskolske diplome Srbije, cak sto vise najboljima se nude i stipendije / Madjarska, Nemacka,Engleska../.
Ne mogu da shvatim negativne ocene za sasvim korektne komentare, pa i za samu reportazu.
Nije cudo da je pre nekoliko godina na Ekonomskom fakultetu, na pitanje jedne profesorice koliko je od prisutnih studenata bilo u inostranstvu, jedva nekoliko studenata diglo ruke.
Za one koji nisu upoznati jedan porazavajuci podatak, u Srbiji ima preko 50.000 diplomiranih mladih strucnjaka koji su nedavno zavrsili studije. Ko malo bolje poznaje situaciju u Srbiji, ne ocekuje da ce se uskoro bitno popraviti stanje, a pogotovu ne u Subotici.
Odmah da odgovorim i na eventualno pitanje nezaposlenosti u EU, treba znati da je to vecinom radna snaga neodgovorajuceg obrazovabnja. To su u velikom broju useljenici,/izuzev mozda u Spaniji/ koji koriste socijalnu pomoc srazmernu troskovima tamosnjeg zivota.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.