Komentara: 10
Pregleda: 4715

Intenzivnija popravka dečijih igrališta od naredne nedelje

25.05.2018. u 14:12h
Izvor: Subotica.com
Sunčano i prijatno vreme svake godine izmami veliki broj mališana u parkove i na igrališta, gde se rado druže sa svojim vršnjacima. Međutim, nekoliko sugrađana skrenulo je pažnju da stanje u kojem se nalaze dečija igrališta nije na zavidnom nivou, dok iz nadležnih službi tvrde da se njihovo održavanje spovodi redovno.
Intenzivnija popravka dečijih igrališta od naredne nedelje

Kako su igra, druženje i boravak na svežem vazduhu značajni za razvoj svakog deteta, parkovi i dečija igrališta predstavljaju veoma bitan deo njihovog odrastanja. Međutim, problem nastaje ukoliko se parkovi i igrališta nedovoljno održavaju, na šta je sugerisalo nekoliko naših sugrađana.

- Na nekoliko mesta zaraslo šiblje visine oko 2 m, ruglo od dotrajalih drvenih sprava za vežbanje koje godinama nisu za korišćenje, dve česme bez prilaznih gvozdenih rešetki s tim što jedna "curi" od početka sezone... Nedostaje više odgovornosti, brige, zaptivač za česmu i malo dobre volje - napisao je jedan naš sugrađanin u rubrici Pištaljka, o stanju u kojem se nalazi park u Dudovoj šumi.

Intenzivnija popravka dečijih igrališta od naredne nedelje

Da stanje nije na zavidnom nivou i na drugim mestima, potvrđuje Pištaljka u kojoj se navodi da na dečijem igralištu u Kerskom naselju nije pokošena trava, kao i da ima mnogo smeća, dok se na igralištu u Teslinom naselju pojavio potencijalni bezbednosni problem.

- Stub za rasvetu igrališta nema zaštitni poklopac već duže vreme, molim da nadležni u javnoj rasveti izađu na teren i reše problem. Možda se zagubio negde papir o prijavi kod nadležnih ali evo ovim putem opet skrećem pažnju na opasnost. Unapred se zahvaljujemo svi mi koji vodimo decu na to igralište - apelovao je naš sugrađanin u rubrici Pištaljka.

Intenzivnija popravka dečijih igrališta od naredne nedelje

S druge strane, iz JKP "Čistoća i zelenilo" kažu da se zelene površine na dečijim igralištima u proseku kose jednom mesečno, dok se prečišćavanje i pražnjenje korpi za sitan otpad na nekim lokacijama sprovodi i češće nego što je predviđeno programom preduzeća.

- Košenje svih igrališta unutar stambenih naselja sprovodi se istovremeno sa blokovskim košenjem naselja, što znači šest do sedam puta od aprila do oktobra, a to je u proseku jednom mesečno. Pored toga, imamo još 12 igrališta mimo stambenih naselja i četiri u prigradskim naseljima, kao što su Kelebija, Bikovo, Gabrić i Mala Bosna. Kako su ona van naših uobičajenih programskih putanja, kolege izlaze samo zbog toga na teren, stoga je košenje nešto ređe - objašnjava Elizabeta Tumbas, ispred JKP "Čistoća i zelenilo". - Prečišćavanje i održavanje higijene na igralištima sprovodi se dva do tri puta nedeljno, u zavisnosti od lokacije. Kada je u pitanju pražnjenje korpi za sitan otpad, na igralištima u centru bi trebalo da se prazne četiri puta nedeljno, ali naše ekipe izađu i sedam puta nedeljno na teren, zbog velike frekvencije ljudi i dece. Na igralištima u širem centru korpe se prazne dva puta nedeljno, a na periferiji jednom nedeljno. Međutim, problem je i to što sugrađani često odlažu komunalni otpad iz domaćinstva u ili pored korpi za sitan otpad, kojima to nije namena.

Intenzivnija popravka dečijih igrališta od naredne nedelje

Iz JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, u čijoj nadležnosti se nalazi ukupno 63 igrališta na teritoriji grada, kažu da je ove nedelje završena javna nabavka za izvođača radova, te da će se naredne nedelje krenuti s intenzivnijom popravkom rekvizita i oštećenja na dečijim igralištima.

- U skladu sa Planom rada, naše preduzeće vrši kontrolu svih dečijih igrališta dva puta godišnje, u proleće i jesen, kada je prisustvo dece na njima najčešće. Tada se utvrđuje stanje u kojem se nalaze i evidentiraju se oštećenja, koja se potom unose u Plan rada za tekuću godinu. Takođe, u toku cele godine kontrolu vrše izvođači radova, komunalna služba i inspekcija, a popravke se vrše i po prijavi građana i mesnih zajednica - navode iz JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, dodajući da sugrađani mogu da prijave oštećenja na igralištima na telefon 024 666 300, te da će se ona otkloniti u najkraćem roku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4715

Povezane zviždaljke

Povezane teme

subotički parkovi

dečja igrališta

jkp čistoća i zelenilo

igralište za decu

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.