Komentara: 0
Pregleda: 3418
Foto

Instrumenti sviraju svoju priču

19.05.2019. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Kako izgledaju i zvuče instrumenti koje bogata biblioteka Muzičke škole pažljivo čuva, subotički osnovci mogli su da otkriju na prvoj izložbi instrumenata ove obrazovno-kulturne ustanove, koja u našem gradu postoji punih 150 godina.
Instrumenti sviraju svoju priču

Kada se savije pet metara duga limena cev, tako da pruži graciozan i funkcionalan izgled instrumentu, dobije se horna - jedan od duvačkih instrumenata kojeg Bela Anišić, profesor horne na Duvačkom odseku Muzičke škole, naziva "dušom simfonijskog orkestra".

- U jednom simfonijskom orkestru, gotovo uvek imate četiri horne. To je zbog njenog plemenitog zvuka koji ima najširi spektar, što znači da horna može da bude glasna i gromka, a može da bude suptilna i meka kao u kompoziciji "Na lepom plavom Dunavu" - objašnjava Anišić. - Ona je specifična po tome što se, za razliku od svih limenih duvačkih instrumenata, jedina svira levom rukom. Truba se svira desnom, isto kao što se trombom povlači desnom rukom, a jedino se horna desnom rukom pridržava, dok je leva ruka na dirkama.

Instrumenti sviraju svoju priču

U Koncertnoj sali škole, horni prave društvo klarinet, faluta, saksofon i drugi duvački instrumenti, dok se s druge strane sale nalaze gudački, a među njima i "kraljica instrumenata", kako violinu naziva profesor Slobodan Stefanović, zbog velikog opsega koji doseže četiri oktave i zvuka koji podseća na ljudski glas.

- Violina je izuzetno ekspresivan instrument. Ona je  pogodna za sviranje virtuoznih kompozicija, ali i kantilena, laganih i emotivnih pesama - ističe profesor violine. - Ovakva je već trista godina, a i njene preteče su bile slične, jer se svi gudački instrumenti sastoje od tela, odnosno akustičke kutije preko koje su razapete žice. Poznata je po tome što može izuzetno visoko da svira, kao i da ima prilično duboke tonove.

Instrumenti sviraju svoju priču

Pored uvek popularnih trzačkih instrumenata, poput tambure i gitare, posebno mesto u muzici zauzima harmonika, klavirska i dugmetara, pri čemu dobri poznavaoci ovog tradicionalnog instrumenta znaju da obe harmonike na levoj strani imaju dugmiće, a da je jedina razlika među njima u desnoj strani, na kojoj klavirska ima klavijaturu, a dugmetara novi set dugmića.

- Harmonika je veoma pogodan instrument za decu, jer desnom rukom uče da sviraju melodiju, a levom rukom pratnju. Dakle, za razliku od nekih duvačkih ili gudačkih instrumenata, koji imaju samo melodiju dok neki drugi instrument svira pratnju, harmonika ima oba što je čini jednim orkestrom u malom - objašnjava Aleksandar Lukić, profesor harmonike, dodajući da se ovaj instrument vremenom menjao ne bi li se prilagodio potrebama najmlađih muzičara. - Deca počinju da sviraju već sa pet godina, a pošto su instrumenti nekada bili veliki i teški, proizvođači su ih prilagodili, te danas imamo male i lake harmonike. Najpre uče da sviraju ono što im je poznato, a to su dečije pesmice, a kasnije, u zavisnosti od afiniteta, program prilagođavamo željama učenika koji mogu da sviraju narodne pesme i igre, klasičnu muziku, ali i originalne kompozicije pisane samo za harmoniku.

Muzička škola Subotica je osnovana davne 1868. godine, što je čini najstarijom muzičkom školom na ovim prostorima. Na samom početku, škola je imala svega tri odseka, za pevanje, violinu i violončelo, dok danas učenici koji pohađaju osnovnu školu, mogu da izučavaju jedan od dvadesetak ponuđenih instrumenata, a oni u srednjoj da biraju između šest obrazovnih profila.

Izvor: Subotica.com
Izložba muzičkih instrumenata Izložba muzičkih instrumenata Izložba muzičkih instrumenata Izložba muzičkih instrumenata Izložba muzičkih instrumenata Izložba muzičkih instrumenata Izložba muzičkih instrumenata Izložba muzičkih instrumenata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3418
Povezane teme

muzička škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.