• Pregleda: 2044

Inspirativno veče sa Snežanom Radojičić u Klubu putnika

Gošća Kluba putnika Fondacije "Danilo Kiš" u nedelju, 28. septembra, u Omladinskom klubu "Skladište", bila je Snežana Radojičić - biciklistkinja, profesorka srpskog jezika i književnosti i svetska putnica, koja je istim povodom promovisala i svoju treću knjigu pod nazivom „Zakotrljaj me oko sveta”.
Inspirativno veče sa Snežanom Radojičić u Klubu putnika

Snežana Radojičić je 2011. godine odlučila da napusti klasičan, komforan život u Beogradu, i od tada putuje - biciklom. Prešla je 31.000 kilometara - od Evrope, preko Bliskog istoka, centralne Azije, pa do Tajlanda i Vijetnama.

Na promociji je veliki broj Subotičana kako mlađe, tako i starije generacije, iz prve ruke imao priliku da sazna više o trogodišnjem putešestviju, ljudima koje je sretala, i o samoj knjizi, a mnogi od posetilaca su i izašli iz "Skladišta" sa njenom knjigom u rukama, inspirisani ovim zanimljivim multimedijalnim predavanjem.

Odlomak iz knjige:
„Šta je to što si želela celog života?, upitala sam sebe.
Samo da pišem, da budem pisac i da živim slobodno, odgovorila sam bez premišljanja.
Zašto onda to ne radiš? To je bilo toliko logično, toliko poražavajuće jednostavno pitanje, da nije ostavljalo mesta nijednom izgovoru.
Zaista - zašto? Šta me je to sprečavalo da makar pokušam?
Samo moj strah. Od neuspeha. Od života. Od svega.
Ali, zar postoji gori neuspeh od životarenja bez cilja?
Nisam morala da odgovorim. Sve mi je bilo jasno, ceo moj život kojim nisam upravljala ja, već moj strah. Preda mnom su bile dve mogućnosti: da nastavim kao i do tada, ostajući nezadovoljna, neispunjena, nepronađena; ili da makar pokušam da ostvarim svoj san i budem srećna. Nisam se ni na trenutak dvoumila oko izbora.
Te večeri sam donela najveću odluku u svom životu: krenuću biciklom na put oko sveta, da osvojim ličnu slobodu i pronađem svoju inspiraciju.”

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"

povezane teme

2
KolegaSaCiklobrze Odgovori
Sneza je legenda! Budno sam pratio svaki njen korak tokom putovanja i citao sjajne i izdasne tekstove, popracene fotografijama. Snezo, proputovah i ja sa tobom! Hvala! :)
Ludi bajker Odgovori
Vozio sam SU- NS- VA- UE i nazad UE- ČA- SD- BG- NS- SU. Dobio sam inspiraciju da jednog dana pođem na put SU- Paris i nazad. Snežo, hvala ti za " vetar u leđa" ! :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.