Komentara: 20
Pregleda: 4804
Foto

Inkluzija Roma se nastavlja - "ROMACTED" i u Subotici

15.03.2018. u 15:36h
Izvor: Subotica.com
U Zelenoj sali Gradske kuće danas je predstavljen program „ROMACTED“ („Promocija dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou“), koji zajedno sprovode Evropska unija i Savet Evrope, a koji će se realizovati u deset gradova i opština širom Srbije.
Inkluzija Roma se nastavlja - "ROMACTED" i u Subotici

O projektnu, koji je još jedan korak ka poboljšanju pološaja Roma, razgovarali su Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Vera Kurtić, projektna službenica kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i Nenad Ivanišević i Danijela Lakatoš, predstavnici Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

- Program podrazumeva osnaživanje romske zajednice na lokalu, kako inidividualno, tako i cele romske zajednice u celini. Subotica je prepoznata kako grad u kome postoji jaka politička volja da se radi na osnaživanju Roma, imamo Savet koji dobro funkcioniše, Akcioni plan do 2021. godine, da smo jedini grad u Srbiji u kome rade dva romska koorinatora i pet asistenata u obrazovnom sistemu – istakao je Ilija Đukanović. - Subotica je spremna da na svim poljima i dalje radi na unapređenju položaja Roma i Romkinja i pratićemo sve programe u Srbiji i regionu.

Zahvalivši se našem gradu što je deo ovog programa, Vera Kurtić istakla je značaj ovih aktivnosti.

- Program „Romacted“ ima za cilj da promoviše dobro upravljanje i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou i zato je važan za celu romsku zajednicu, ali i celo naše društvo – naglasila je Vera Kurtić. - Program traje do 2020. godine i želimo što više da radimo na lokalu.

Program „Romacted“ ima punu podršku Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

- Važno je istaći, naročito u ovakvim višenacionalnim sredinama, da se država brine o svakom svom građaninu, bez obzira na nacionalnost, boju kože ili seksualno opredeljenje. Koordinaciono telo će nastaviti da podržava ovakve projekte jer smatramo da su ravnopravnost i antidiskriminacija veoma važni, i da u našoj zemlji svaki građanim uživa sva prava – istakao je Ivanišević.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 dana
Komentara: 20
Pregleda: 4804
Povezane teme

Romska zajednica

kancelarija za inkluziju roma

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.