• Pregleda: 5039

Infostud analizirao tržište rada u 2016. godini - Najcenjeniji IT-jevci, najtraženiji trgovci

Subotička kompanija "Infostud", odnosno njihov portal namenjen poslodavcima i ljudima koji traže posao, uradila je istraživanje i analiza trendova na tržišu rada u 2016. godini i utvrđeno je da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovine i prodaje, IT-a, administracije, mašinstva i elektrotehnike.
Infostud analizirao tržište rada u 2016. godini - Najcenjeniji IT-jevci, najtraženiji trgovci

Po njihovom istraživanju do posla najlakše dolaze kuvari, automehaničari i frizeri, na njihovom sajtu je postavljeno najviše oglasa za posao u oblasti trgovine, dok su kandidati sa znanjem iz oblasti informacionih tehnologija (JAVA Programer, .NET Developer, PHP programer, iOS Developer i Android Developer) i dalje "najcenjeniji". Kroz istraživanje došlo se i do podatka da su najtraženiji kandidati sa srednjom stručnom spremom.

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini pored već navedenih imali su diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači. Najčešće raspisivani oglasi bili su za radna mesta prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i telefonski operater.

Što se tiče radnog iskustva, na oglase na portalu poslovi.infostud.com svaki treći kandidat koji je aplicirao ima radno iskustvo od 10 i više godina, 23% je bilo onih koji su imali od jedne do tri godine rada iza sebe, dok je bez iskustva biilo tek 7% kandidata.

Po pitanju obrazovanja utvrđeno je da su poslodavci u 60% oglasa tražili radnike sa srednjom stručnom spremom (SSS), dok sa druge strane više od polovina kandidata (56%) imala visoku stručnu spremu.

Infostudov portal za zapošljavanje postoji od 2005. godine, ubedljivo je najposećeniji u ovoj oblasti u Srbiji i na prostoru svih republika bivše Jugoslavije. Tokom 2016. godine na sajtu je objavljeno gotovo 24.000 oglasa, što je za 29% više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 205.000 kandidata.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
andrea Odgovori
naravno trgovina kada se u našim malopodajnim objektima se menjaju ljudi zbog niske plate, neplaćenog prekovremenog rada........
AlwaysUltra Odgovori
Ovo je mogla i moja baba da mi kaze. Pozdrav iz Londona ...(gde nema cenjenih i manje cenjenih ) ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.