• Pregleda: 1658

Industrija regiona i dalje u padu - izvoz i dalje raste

Najvažniji izvozni proizvodi regiona severa Bačke i Potisja jesu vetrogeneratori, proizvodi od plastike i vozila, a najvažniji spoljnotrgovinski partneri su Nemačka, Mađarska i Italija. Ovo su, između ostalih, podaci koji su prezentovani na današnjoj sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica. Na osnovu iznetih podataka može se izvući zaključak da u prvih šest meseci industrijska proizvodnja ima pad, izvoz i dalje beleži rast, a spoljnotrgovinsta razmena – suficit.
Industrija regiona i dalje u padu - izvoz i dalje raste

U prvih šest meseci ove godine industrijska proizvodnja u regionu, u odnosu na isti period prošle godine, i dalje beleži pad, i u junu iznosi 0,7 odsto u junu, dok je izvoz u istom periodu godine i dalje u porastu u odnosu na lane, i to za 20 odsto - prezentovano je članovima Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica. U robnoj razmeni sa inostranstvom, vrednom 843 miliona dolara, region severa Bačke i Potisja ima suficit od preko 10 odsto, odnosno više izvozi nego što uvozi. I to za 42 miliona dolara.

Jedna od tačaka dnevnog reda jeste i analiza dosadašnjih sajamskih nastupa privrednika regiona na sajmovima u zemlji i regionu, a razmatrana je mogućnost posete privredne delegacije iz ovog regiona Austriji i Nemačkoj.

Na sednici je istaknuto da će se tek u narednim mesecima kroz statistiku pokazati ostvarenje šanse za izvoz voća i mesa u Rusiju, nakon međusobnog uvođenja embarga između ove zemlje i Evropske unije. Od poljoprivredne proizvodnje zavisiće i konačni spoljnotrgovinski bilans regiona, kao i ukupna proizvodnja, dok ostaje da se vidi kakve će vremenske prilike pratiti predstojeću berbu i žetvu jesenjih kultura.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

8
Vesko Odgovori
SA SPS druzinom u nove pobede. Ima da nam svane, ali naopacke. Steta sto tu nije i
nas dogradonacelnik.
Alvatna Odgovori
Cini mi se da je sekretar Privredne komore malo tuzan sto ce drug Predsednik otici u Privrednu komoru Srbije, pa ce ga on morati menjati. Nadam se da suboticani nece jako patiti za ovim vrhunskim strtucnjakom, kao sto je duogodisnji nas predsednik ove znacajne institucije.
mz/x Odgovori
Komora ceka izvestaj zavoda za statistiku , zavod za statistiku ceka izvestaj komore

a zajedno cekate izvestaj vremenske prognoze. Znaci sve u svemu ocaj i procaj.
Bitno da se planira sluzbeni put za Austriju i Nemacku . Ako ima suficita odma ga trosite.
Wolf from Wall Street Odgovori
MMF I WB treba da što više da pritisnu Srbiju da ove boljševičko-dogmatske tvorevine reprezentovane od strane opskurno-neupotrebljivih birokrata ugase i rasterete privredu tih nameta koji služe za plate i ništa više.
punisher Odgovori
ovi kao rade nesto?
ffilozoff Odgovori
he,he,he
subotičanin Odgovori
PARAZITI na grbači naroda, ovi parazitiraju 20 godina, nadam se da će Vučić uskoro sve te komore ,agencije... RAZJURIT, dosta je bilo NERADNIKA i NERADA.
Ivan Vojnić Tunić Odgovori
0
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.