Komentara: 8
Pregleda: 2293

Industrija regiona i dalje u padu - izvoz i dalje raste

27.08.2014. u 20:42h
Izvor: RTV Yueco
Najvažniji izvozni proizvodi regiona severa Bačke i Potisja jesu vetrogeneratori, proizvodi od plastike i vozila, a najvažniji spoljnotrgovinski partneri su Nemačka, Mađarska i Italija. Ovo su, između ostalih, podaci koji su prezentovani na današnjoj sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica. Na osnovu iznetih podataka može se izvući zaključak da u prvih šest meseci industrijska proizvodnja ima pad, izvoz i dalje beleži rast, a spoljnotrgovinsta razmena – suficit.
Industrija regiona i dalje u padu - izvoz i dalje raste

U prvih šest meseci ove godine industrijska proizvodnja u regionu, u odnosu na isti period prošle godine, i dalje beleži pad, i u junu iznosi 0,7 odsto u junu, dok je izvoz u istom periodu godine i dalje u porastu u odnosu na lane, i to za 20 odsto - prezentovano je članovima Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica. U robnoj razmeni sa inostranstvom, vrednom 843 miliona dolara, region severa Bačke i Potisja ima suficit od preko 10 odsto, odnosno više izvozi nego što uvozi. I to za 42 miliona dolara.

Jedna od tačaka dnevnog reda jeste i analiza dosadašnjih sajamskih nastupa privrednika regiona na sajmovima u zemlji i regionu, a razmatrana je mogućnost posete privredne delegacije iz ovog regiona Austriji i Nemačkoj.

Na sednici je istaknuto da će se tek u narednim mesecima kroz statistiku pokazati ostvarenje šanse za izvoz voća i mesa u Rusiju, nakon međusobnog uvođenja embarga između ove zemlje i Evropske unije. Od poljoprivredne proizvodnje zavisiće i konačni spoljnotrgovinski bilans regiona, kao i ukupna proizvodnja, dok ostaje da se vidi kakve će vremenske prilike pratiti predstojeću berbu i žetvu jesenjih kultura.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2293
Povezane teme

privreda subotica

privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.