Komentara: 2
Pregleda: 2880

Implementacija intekulturalnog obrazovanja u nastavu

30.10.2013. u 17:43h
Izvor: RTV Yueco
Već 11 godina Tehnička škola “Ivan Sarić” učestvuje u programu implementacije interkulturalnog obrazovanja u nastavi u okviru projekta “Multiplikacija- živeti zajedno”. Projekat realizuje Udruženje “Otvorene perspektive” zajedno sa mrežom koju čini još 8 organizacija civilnog društva iz Vojvodine, uz podršku Fondacije za decu “Pestaloci” iz Švajcarske.
Implementacija intekulturalnog obrazovanja u nastavu

Učenici svih subotičkih srednjih škola učestvuju u radionicama koje se održavaju u Tehničkoj školi, a cilj uvođenja interkulturalnog obrazovanja u nastavu jeste povećavanje tolerancije kod učenika i poštovanje različitosti. Ogledne časove sa elementima interkulturalnosti iz Tehničke škole “Ivan Sarić” Ministarstvo obrazovanja unelo je kao primer dobre prakse u Priručnik za nastavnike koji uvode interkulturalnost u nastavu, a koji će izaći krajem naredne godine.

Ugradnja elemenata interkulturalnosti u stručne predmete u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” predstavljalo je izazov za profesore, koji su oni više nego uspešno uspeli da savladaju zajedničkim radom. Da je to tako pokazuje I činjenica da će njihovi ogledni časovi biti prikazani kao primer dobre prakse u Priručniku za nastavnike koji uvode interkulturalnost u nastavu, od strane Ministarstva obrazovanja. Naime, profesori su okupili đake koji slušaju nastavu na Srpskom i na Mađarskom nastavnom jeziku I održali im čas na temu zvuka. Komunikacija na času je bila I na Engleskom jeziku, a osim naučnih činjenica o zvuku đaci su slušali I o naučnicima iz raznih zemalja koji su proučavali zvuk. Ovo je samo jedan primer uvođenja interkulturalnosti u stručne predmete.

Implementacija intekulturalnog obrazovanja u nastavu

Časovi sa elementima interkulturalnosti se održavaju u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, a održavaju se kao vannastavne aktivnosti I u njima učetvuju učenici iz svih subotičkih srednjih škola. Projekat u okviru koje se realizuje implementacija interkulturalnog obrazovanja u nastavi “Multiplikacija- živeti toleranto” treba da traje 12 godina, a ovo je jedanaesta godina njegove realizacije. Njegov osnovni cilj je razvijanje tolerancije, propagiranje dečjih prava I obaveza I uključivanje dece u svakodnevni život škole, ali I implementacija interkulturalnog obrazovanja u nastavu.

Implementacija intekulturalnog obrazovanja u nastavu

U okviru projekta učenici svake godine imaju priliku da učestvuju u interkulturalnoj razmeni u Dečjem selu u Trogenu u Švajcarskoj. U nedelju će 20 đaka subotičkih srednjih škola otputovati u Trogen gde će provesti 14 dana sa učenicima iz Moldavije. Po povratku u Suboticu đaci će imati mogućnost da implementiraju lokalnu akciju na temu interkulturalnosti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2880
Povezane teme

multikulturalnost

tehnička škola ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.