Komentara: 2
Pregleda: 2972

I ubice među omladinom

11.03.2009. u 16:00h
Izvor: Blic
<p>Broj mladih ljudi koji su su pro&scaron;le godine činili krivična dela i druge oblike asocijativnih pona&scaron;anja je 566 i u odnosu na prethodnu godinu nije se drastično povećao, ali zabrinjava &scaron;to mladi sve če&scaron;će poku&scaron;avaju da izvr&scaron;e ubistva, nasilnički se pona&scaron;anju, učestvuju u razbojni&scaron;tvima, a među njima ima i ubica. Zbog toga je sve vi&scaron;e mladih Subotičana poslato u vaspitno popravne domove i maloletničke zatvore - kaže Jelena Kuzman, specijalni pedagog u subotičkom Centru za socijalni rad.</p>
I ubice među omladinom

Prema podacima tog centra, za 17 odsto povećan je broj dece sa poremećajima u ponašanju. Stručnjake posebno zabrinjava što su mladi skloni sve težim krivičnim delima. Jelena Kuzman, specijalni pedagog Službe za zaštitu dece i mladih, kaže da ova institucija organizuje savetodavne susrete sa mladima, a osim toga priprema procene i predlog vaspitnih mera na zahtev suda, po prijavi škole, roditelja i sugrađana.

Neki roditelji dolaze u službe koje se brinu o mladima sa problemima u ponašanju. Žale se da nihova deca beže sa časova, posećuju slot klubove, kockarnice i čak zapadaju u dugove.
- Ali, u poslednje vreme teško sarađujemo sa roditeljima, pa se čini da lakše uspostavljamo kotakte sa decom. Roditelji ponekad ne shvataju da njihova deca nisu rođenjem predodređena za probleme i da mnoge stvari zavise od vaspitanja. Pred mladima je danas mnogo izazova, za koje pojedini roditelji nisu ni čuli. Zbog teškog stanja u društvu deca su najčešće prepuštena sama sebi - kaže Kuzmanova.
Da bi se rešili problemi mladih, u tome moraju da učestvuju i odrasli. Ali, neki Subotičani ne žele da priznaju da se njihova deca problematično ponašaju. Dok jedni zatvaraju oči pred asocijalnim ponašanjem svoje dece, drugi misle da institucije strogoćom i krutim stavovima mogu da reše sve.
- Dođu i saopšte šta je njihovo dete uradilo i očekuju da ga mi promenimo i učinimo boljim. Ne shvataju da i oni moraju da imaju ulogu u prevaspitavnju - zaključuje Jelena Kuzman.

Foto: B. Vučković

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2972
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.