Komentara: 19
Pregleda: 4253

I pored atraktivnog sadržaja broj turista u prvih šest meseci manji nego u istom periodu prošle godine

17.08.2017. u 10:27h
Izvor: Subotica.com
U prvih šest meseci ove godine, Suboticu i Palić posetilo je nešto više od 41 hiljade turista, koji su u proseku ostvarili 1,8 noćenja, što je predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine. Ipak, porastao je broj ljudi iz dijaspore koji posećuju naš grad.
I pored atraktivnog sadržaja broj turista u prvih šest meseci manji nego u istom periodu prošle godine

Direktor Turističke ogranizacije Grada Subotice, Nešo Radulović, objašnjava da je jedan od razloga za slabiju posetu, duga i oštra zima, jer je od aprila zabeležen veći broj poseta našem gradu i Paliću. Za sada, i dalje domaći turisti, pretežno iz Beograda i unutrašnjosti zemlje, najčešće posećuju sever Bačke.

- Interesovanje među domaćim turistima je ogromno, međutim, Subotica je daleko, pogotovo južnim i istočnim delovima Srbije, gde je putna infrastruktura ka našem gradu dosta loša, ali i putni troškovi sigurno utiču na to da se turisti ipak opredeljuju za destinaciju koja im je bliža. Drugi problem je cena noćenja, koja je u našim hotelima nešto viša u odnosu na smeštaje u drugim gradovima, tako da i to verovatno upiče na odluku - kaže Radulović i dodaje da su vaučeri Ministarstva turizma doprineli tome da veći broj gostiju iz Srbije ove godine poseti Palić.

I pored atraktivnog sadržaja broj turista u prvih šest meseci manji nego u istom periodu prošle godine

TROPIKO BEND ZA DAN GRADA - Kako se bliži 1. septembar, iz gradske turističke organizacije kažu da su pripreme za obeležavanje Dana grada u punom jeku i da će proslava ove godine, najverovatnije trajati više dana i biće obeležena na više lokacija. Iako nismo mogli da dobijemo zvaničnu potvrdu, nije ni demantovana informacija o nastupu Tropiko benda, za šta postoji uredno raspisan tender i rešenje o zaključivanju Ugovora. iz TOS-a kažu da će o programu za Dan grada građani biti blagovremeno obavešteni

Strani turisti u najvećem broju dolaze iz susedne Mađarske i iz Nemačke, a potom iz Hrvatske, Poljske, Austrije, Rumunije i Bosne i Hercegovine. U poslednje vreme, zabeležen je blagi porast turista iz Poljske i Italije, međutim, prosečna dužina njihovog boravka iznosi oko 1,8 dana. Iz Turističke organizacije kažu da time nisu zadovoljni, te da je mogući razlog tako kratkog boravka to što se Subotica nalazi na tranzitnom mestu za dalji obilazak Srbije, te da turisti ovde zastanu da se odmore i prenoće, a potom nastavljaju put.

Prema rečima Radulovića, turiste najviše privlači staro gradsko jezgro, pogotovo zgrade koje su izgrađene u stilu secesije, kao što su Gradska kuća, Rajhova palata i Sinagoga. Osim ovih građevina, posećene su i zgrada Narodnog muzeja, Putnikova zgrada na Korzou, i zgrade koje su izgrađene u baroknom stilu, poput Biblioteke, Velike katedrale, Pravoslavne i Franjevačke crkve, i zgrade Gimnazije. Takođe, kulturno-umetnike i sportske manifestacije, kako u gradu, tako i na Paliću, privlače turiste iz okruženja.

- Interetno festival, Dužijanca, Dan grada, Međunarodni pozorišni festival za decu, Winterfest, proslava Nove godine, sve su to manifestacije koje nam dovode goste iz okruženja. Na Paliću je ove godine planirano da se održi preko 40 manifestacija, od čega je najmasovniji Prvomajski uranak, potom Festival evropskog filma, Summer3p festival i Berbanski dani. Turisti se interesuju i za obilazak vinarija, okolnih salaša, i termalni bazen je ponovo aktuelan – kaže Radulović.

Kada su u pitanju smeštajni i ugostiteljski kapaciteti u Subotici i na Paliću, direktor kaže da je zadovoljan ponudom.

- Subotica raspolaže sa preko 2.500 smeštajnih ležajeva u hotelima, hostelima, privatnom smeštaju ili salašima. Takođe, raspolažemo i sa velikim brojem ugostiteljskih objekata, restorana, kafića, tako da je ponuda raznovrsna i zadovoljavajuća za grad veličine Subotice. U narednom periodu, pokušaćemo da spovedemo anketu i pitamo turiste koliko su oni zadovoljni onime što Subotica i Palić imaju da im ponude - ističe Radulović.

I pored atraktivnog sadržaja broj turista u prvih šest meseci manji nego u istom periodu prošle godine

I pored atraktivnog sadržaja broj turista u prvih šest meseci manji nego u istom periodu prošle godine

Subotica je 2012. godine proglašena za šestu kongresnu destinaciju u Srbiji, i jedan je od gradova koji ima veliki kongresni potencijal, pre svega zbog svoje lokacije.

- Kongresni turizam, u svetu i kod nas, beleži stalni rast, ali se dešavaju promene u trendu. Prethodnih godina bilo je manje kongresa sa većim brojem učesnika, a samim tim i većim brojem noćenja. U poslednje vreme, organizuje se više kongresa sa manjim brojem učesnika, što nam ide u prilog, jer na Paliću nemamo hotel koji bi mogao da primi 350 osoba odjednom, pošto se obično svi učesnici smeštaju u jedan hotel za vreme trajanja kongresa – kaže Radulović.

I pored atraktivnog sadržaja broj turista u prvih šest meseci manji nego u istom periodu prošle godine

Od osnivanja, Turistička organizacija grada Subotice ostvaruje uspešnu saradnju sa Nacionalnom i Pokrajinskom turističkom organizacijom. Osim toga, dobro sarađuju i sa turističkim organizacijama iz okruženja.

- Odlično sarađujemo sa lokalnim organizacijama Segedina i Osjeka, jer ono što nas najviše veže, jeste upravo secesija. Baš iz tog razloga, od septembra ove godine počećemo sa realizacijom IPA projekta "Secesijska turistička ruta Subotica - Osjek" u trajanju od dve godine, čiji cilj je promovisanje secesijske kulturne baštine u ova dva grada - kaže Radulović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 4253
Povezane teme

Turizam Subotica

banjski turizam

turizam palić

turistička organizacija subotica

turizam na paliću

turistička ponuda palića

turizam

turistička ponuda subotice

nešo radulović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.