Komentara: 4
Pregleda: 4285

I danas ima šuge

21.02.2013. u 17:04h
Izvor: RTV Yueco
U prethodnih 5 godina, na području Subotice, broj obolelih od šuge je konstantan. U Zavodu za javno zdravlje kažu da od ove zarazne bolesti godišnje oboli od 35 do 50 lica na 100 hiljada stanovnika. Najviše obolelih je uzrasta do 19 godina.
I danas ima šuge

Šuga je zarazno oboljenje uzrokovano parazitom koji se uvlači u površinske slojeve kože i tu polaže jaja. Karakteristične kožne promene u vidu sitnih bubuljica i intenzivan svrab poledica je alergijske reakcije na proteine i stolicu grinje. Pitali smo Subotičane da li znaju na koji način se prenosi ova zarazna bolest.

Ovo zarazno oboljenje se prenosi direktnim dodirom kože obolelog lica sa kožom zdrave osobe. Mnogo ređe se prenosi preko predmeta koji su sveže kontaminirani uzročnicima, kao što je posteljina, donji veš i slično. Postoje i tzv animalni uzročnici šuge od kojih se čovek može zaraziti, ali šugu tog tipa ne može preneti na drugog čoveka. U Zavodu za javno zdravlje poručuju da je najviše obolelih od ove zarazne bolesti uzrasta do 19 godina. U proteklih pet godina, na području Subotice, učestalost obolelih od šuge se kreće od 35 – 50 lica na 100 hiljada stanovnika. U isto vreme, na području Vojvodine, 100 obolelih na 100 hiljada stanovnika. Veoma su bitne preventivne mere, kako se ne bi zarazili ovom bolešću, za koju vakcina ne postoji.

Šuga je bolest kod koje je najznačajnija karakteristika intenzivan svrab, pre svega u noćnom periodu kada smo u toploj postelji. Tada pacijent oseća svrab po čitavom telu i to traje danima. To ujedno predstavlja i alarm za javljanje lekaru.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4285
Povezane teme

šuga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.