Komentara: 0
Pregleda: 3095

Humanitarni koncert Subotičkog simfonijskog orkestra i Roberta Lakatoša

11.05.2024. u 10:32h
Izvor: Subotica.com
Humanitarni koncert Subotičkog simfonijskog orkestra biće održan 19. maja (nedelja), od 20h u Velikoj većnici Gradske kuće. Kao solista će nastupiti jedan od najcenjenijih mladih violinista, Robert Lakatoš.
Humanitarni koncert Subotičkog simfonijskog orkestra i Roberta Lakatoša

Članovi Subotičkog simfonijskog orkestra i ovoga puta će nastupiti pod dirigentskom palicom maestra Mikice Jevtića, a Lakatoš, kog opisuju kao "solistu raskošnog, samouverenog tona koji u svakom trenutku nastoji da zadivi publiku virtuozitetom", sviraće na instrumentu Antonija Stradivarija iz 1709. godine.

Ovo je jedinstvena prilika za ljubitelje klasične muzike da čuju kako uživo zvuči instrument građen početkom 18. veka od strane čuvenog italijanskog tvorca violina i drugih žičanih instrumenata koji se smatra najvećim majstorom u izradi violina svih vremena. Koncert će biti specifičan i po programu, budući da će publika imati priliku da uživa u Kocertu za violinu u D-duru, Petra Iljiča Čajkovskog. Ovo u Subotici nije izvođeo više od dve decenije - najavljuje direktor Subotičkog simfonijskog orkestra, Miloš Nikolić Inače, Robert Lakatoš je nadaleko poznati violinista koji je sa svega 35 godina uspeo da izgradi zavidnu umetničku karijeru. Dobitnik je prve nagrade na prestižnom Internacionalnom violinskom takmičenju u Španiji. Osvojio je prvu nagradu i na takmičenju "Mary Smart" u Njujorku, a može da se pohvali i prestižnim nagradama na takmičenjima "Andrea Postakini" u Italiji i Muzičke omladine u Rumuniji. Nastupao je sa prestižnim orkestrima širom sveta, a violinu predaje na akademijama u Beogradu i Novm Sadu.

Humanitarni koncert Subotičkog simfonijskog orkestra i Roberta LakatošaPredstojeći koncert je humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica će biti usmeren ka organizaciji "Kolo srpskih sestara".

- Naša prevashodna misija je humanitarna, tako da će sredstva od ovog koncerta biti utrošena za pomoć socijalno ugroženim stanovnicima. Inače, mi podstičemo i finansiramo i rad mladih talenata - navodi Dragana Cupać iz "Kola srpskih sestara" - Naša humanitarna organizacija osnovana je još 1903. godine, a Subotica je mesni odbor dobila već 1938., a nakon pedesetogodišnje pauze u velikom svetlu smo se vratili 1992. godine.

Budući da je Narodno pozorište organizator koncerta, ulaznice po ceni od 1.000 dinara mogu se kupiti na biletarnici ove ustanove kulture, u zgradi Sokolskog doma.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3095
Povezane teme

koncert gradska kuća

miloš nikolić

subotički simfonijski orkestar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.