Komentara: 0
Pregleda: 2579

Hranite se zdravo - idite redovno na preglede

28.03.2012. u 17:59h
Izvor: RTV Yueco
Hranite se zdravo - idite redovno na preglede

Mesec mart posvećen je borbi protiv raka, grupe bolesti koja bila uzročnik svake četvrte smrti u protekloj godini u Subotici i regionu. Subotički zavod za javno zdravlje i ove godine će tokom marta organizovati preventivne akcije, kako bi podigla svest o značaju zdravih stilova života, koji su nephodan sastojak prevencije oboljenja od raka. Kako je najavljeno na današnjoj press konferenciji, centralna manifestacija biće organizovana u petak, 30. marta u atrijumu hotela Galerija.

Kada se govori o raku, većina lekara će vam reći da svako od nas svojim ponašanjem i navikama tokom života značajno utiče na povećavanje ili smanjivanje rizika da oboli ili prevremeno umre od neke bolesti iz ove velike grupe. Čuvena maksima “Bolje sprečiti, nego lečiti” najviše do izražaja dolazi kod raka. Naravno, jedan od uzroka na koji ne možemo da delujemo jeste nasleđe. Malo manje pušenja – više trčanja, malo manje pečenja, a više jabuka, malo manje stresa, a više šetnje po prirodi, neki su od univerzalnih saveta za prevenciju svake bolesti, pa i raka.

U prošloj godini, od 2.676 umrlih u severnobačkom okrugu, njih 613 je umrlo od raka. Dakle, skoro svaki četvrti stanovnik regiona umro je od raka. I to od raka pluća i dušnika, zatim raka dojke, raka debelog creva...

Jedna od bitnih stvari u borbi protiv raka jeste i rano otkrivanje. Kako bi se porazna statistika o odlascima na preventivne preglede promenila, Opšta bolnica Subotica je krenula u organizaciju Bazara zdravlja, sličnu akciju ima i preventivni centar Doma zdravlja, a Zavod za javno zdravlje ima akciju selu u pohode.

Subotički zavod za javno zdravlje i ove godine će tokom marta organizovati preventivne akcije, kako bi podigla svest o značaju zdravih stilova života, koji su nephodan sastojak prevencije oboljenja od raka. Centralna manifestacija biće organizovana u petak, 30. marta u atrijumu hotela Galerija, a slična manifestacija biće priređena i učenicima Politehničke škole.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2579
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

hotel galleria

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.