• Pregleda: 1749

HIV infekcija se može otkriti jedino testiranjem

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a , a u okviru Nedelje ljudskih prava, Udruženje “Stav+” organizovalo je besplatno i anonimno testiranje na HIV u centru grada.
HIV infekcija se može otkriti jedino testiranjem

U mobilnoj medicinskoj jedinici, uz podršku Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive HIV-om,  zainteresovani građani imali su mogućnost da saznaju svoj HIV status za samo dvadesetak minuta. Interesovanje za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje pokazali su uglavnom mladi sugrađani.

Iako je testiranje jedini način da se otkrije HIV infekcija, mali broj građana Subotice odlučuje se da proveri HIV status.  Društvena stigma  jedan je od glavnih razloga, smatra  Vladimir Antić, direktor Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba sa HIV-om.

- Izuzetno je bitna pozitivna prevencija, stigma i diskriminacija prema ovim osobama je i dalje prisutna u Republici Srbiji, ukoliko te osobe prihvatimo kao korisne jedinke našeg društva i shvatimo da je HIV danas hronična bolest sa kojom se živi, uspećemo da smanjimo stigmu i diskriminaciju prema tim osobama, te osobe će postati vidljive u našem društvu i tom pozitivnom prevencijom možemo da zaustavimo širenje HIV infekcije - poručuje Antić.

Epidemiolozi naglašavaju da je testiranje  najvažniji način borbe protiv ove infekcije, te je neophodno da se testiraju sve osobe koje su imale rizične kontakte.

- Svi drugi preventivni načini poput kondoma, nisu doveli do željenih rezultata, zato je i Svetska zdravstvena organizacija stavila naglasak na potrebu da se svi testiramo, misli se na osobe koje su imale neki od mogućih rizika. Ukoliko je osoba HIV pozitivna prema najnovijoj doktrini, odmah se započinje sa primenom terapije. Na ovaj način, osoba koja je nosilac virusa će imunološki ostati zdrava, neće doći do daljeg propadanja imunološkog sistema, a broj virusa u krvi i telesnim tečnostima će biti toliko nizak da osoba koja je pod redovnom terapijom više neće biti izvor zaraze za neku drugu osobu - ističe dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje, uz napomenu da svi koji danas nisu stigli da provere svoj HIV status, to mogu učiniti svakog radnog dana u Zavodu za javno zdravlje.

U Severnobačkom okrugu, tokom ove godine, registrovane su četiri novootkrivene HIV pozitivne osobe, pa je ukupan broj HIV inficiranih od početka praćenja infekcije u našem gradu 69. Dominantan način prenosa i dalje  je nezaštićen seksualni kontakt.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.