Komentara: 2
Pregleda: 2090
Foto

Hemijsko-tehnološka škola postaje novi trening centar za dualno obrazovanje

25.02.2021. u 12:04h
Izvor: Subotica.com
Uz STŠ „Ivan Sarić“, Ekonomsku školu „Bosa Milićević“ i Politehničku školu trening centar za dualno obrazovanje u našem gradu postaće i Hemijsko-tehnološka škola, koja će od naredne školske godine po ovom modelu uvesti nove smerove vinar-vinogradar i modelar odeće.
Hemijsko-tehnološka škola postaje novi trening centar za dualno obrazovanje

O ovome ali i drugim izazvima koje nosi dualno obrazovanje bilo je reči na sastanku pomoćnice ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijele Grujić  sa čelnicima našeg grada i direktorima škola iz Subotice i Bačke Topole.

Hemijsko-tehnološka škola postaje novi trening centar za dualno obrazovanje

- Subotica ima priliku da dobije status trening-centra jer je jedan od osnovnih strateških načela Vlade Srbije da pomogne  svim mladima u našoj zemlji da, u saradnji sa kompanijama, steknu kvalitetno znanje putem dualnog modela obrazovanja i tako postanu izazov za sve kompanije koje se opredeljuju da posluju i u Subotici, i u ovom regionu. U narednom periodu biće akreditovano 12 trening centara, a jedan od njih će biti u Hemijsko- tehnološkoj školi u Subotici – istakla je Grujić. - Naša zemlja postaje lider u razvoju vinarstva i vinogradarstva. Hemijsko-tehnološka škola zaslužuje da dobije taj status jer iz godine u godinu pokazuje sjajne rezultate i učešće u svim relevantnim telima koja rukovode monitoringom, praćenjem dualnog obrazovanja. Želim da podržim sve direktore da u saradnji sa privrednicima koji posluju u ovom regionu ostvarimo što kvalitetniji  upis i da pokažemo da mi to možemo bolje i snažnije, sve do 31. marta kada izlazi konkurs za upis.

Gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je Subotica 2016. godine bila jedan od pionira uvođenja dualno obrazovanja u našoj zemlji.

Hemijsko-tehnološka škola postaje novi trening centar za dualno obrazovanje

- Takođe, Grad Subotica u cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimuluše učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Ovaj trend pomoći učenicima nastaviće se i u budućnosti i potrudićemo se da broj stipendiranih učenika iz godine u godinu bude što veći - istakao je gradonačelnik Bakić. - Lokalna samouprava ima važnu ulogu kada je reč o dualnom modelu obrazovanja jer ona predstavlja sponu obrazovanja sa privredom. Ona je najbolje upoznate sa potrebama privrede svog okruga, a u skladu sa razvojnim planovima. Iz tog razloga, prepoznata je važna uloga predstavnika lokalne samouprave u kreiranju plana upisa u srednje škole, zajedno sa ministarstvom nadležnim za obrazovanje, Privrednom komorom Srbije i direktorima škola. Subotička lokalna samouprava će i u narednom periodu u potpunosti podržavati rad Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i davati pun doprinos kako bismo što efikasnijim učinili sve aktivnosti koje su direktno povezane sa dualnim obrazovanjem.

Po rečima Nikole Matkovića, direktora Hemijsko-tehnološke škole, u narednoj školskoj godini biće oformljeno ukupno devet odelenja, šest na srpskom i tri na mađarskom jeziku, među kojima I dva obrazovna profila po dualnom modelu.

Hemijsko-tehnološka škola postaje novi trening centar za dualno obrazovanje- To su profili četvrtog stepena, prehrambeni tehničar - vinar vinogradar i modelar odeće. U školi već postoje dva obrazovna profila po dualnom modelu za koje je interesovanje veliko, a to su pekar na srpskom i poslastičar na mađarskom nastavnom jeziku i verujem da će biti interesovanje i za nove profile -  rekao je Matković, dodajući da na teritoriji grada Subotice ima više od 12 vinarija koje traže kvalifikovanu radnu snagu.

Izvor: Subotica.com
Sastanak sa direktorima srednjih škola na temu dualnog obrazovanja Sastanak sa direktorima srednjih škola na temu dualnog obrazovanja Sastanak sa direktorima srednjih škola na temu dualnog obrazovanja Sastanak sa direktorima srednjih škola na temu dualnog obrazovanja Sastanak sa direktorima srednjih škola na temu dualnog obrazovanja Sastanak sa direktorima srednjih škola na temu dualnog obrazovanja Sastanak sa direktorima srednjih škola na temu dualnog obrazovanja Sastanak sa direktorima srednjih škola na temu dualnog obrazovanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2090
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

stevan bakić

dualno obrazovanje

nikola matković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.