Komentara: 2
Pregleda: 1193
Foto

Hemijsko-tehnološka škola postaje novi trening centar za dualno obrazovanje

25.02.2021. u 11:04h
Izvor: Subotica.com
Uz STŠ „Ivan Sarić“, Ekonomsku školu „Bosa Milićević“ i Politehničku školu trening centar za dualno obrazovanje u našem gradu postaće i Hemijsko-tehnološka škola, koja će od naredne školske godine po ovom modelu uvesti nove smerove vinar-vinogradar i modelar odeće.
Hemijsko-tehnološka škola postaje novi trening centar za dualno obrazovanje

O ovome ali i drugim izazvima koje nosi dualno obrazovanje bilo je reči na sastanku pomoćnice ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijele Grujić  sa čelnicima našeg grada i direktorima škola iz Subotice i Bačke Topole.

- Subotica ima priliku da dobije status trening-centra jer je jedan od osnovnih strateških načela Vlade Srbije da pomogne  svim mladima u našoj zemlji da, u saradnji sa kompanijama, steknu kvalitetno znanje putem dualnog modela obrazovanja i tako postanu izazov za sve kompanije koje se opredeljuju da posluju i u Subotici, i u ovom regionu. U narednom periodu biće akreditovano 12 trening centara, a jedan od njih će biti u Hemijsko- tehnološkoj školi u Subotici – istakla je Grujić. - Naša zemlja postaje lider u razvoju vinarstva i vinogradarstva. Hemijsko-tehnološka škola zaslužuje da dobije taj status jer iz godine u godinu pokazuje sjajne rezultate i učešće u svim relevantnim telima koja rukovode monitoringom, praćenjem dualnog obrazovanja. Želim da podržim sve direktore da u saradnji sa privrednicima koji posluju u ovom regionu ostvarimo što kvalitetniji  upis i da pokažemo da mi to možemo bolje i snažnije, sve do 31. marta kada izlazi konkurs za upis.

Gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da je Subotica 2016. godine bila jedan od pionira uvođenja dualno obrazovanja u našoj zemlji.

- Takođe, Grad Subotica u cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimuluše učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Ovaj trend pomoći učenicima nastaviće se i u budućnosti i potrudićemo se da broj stipendiranih učenika iz godine u godinu bude što veći - istakao je gradonačelnik Bakić. - Lokalna samouprava ima važnu ulogu kada je reč o dualnom modelu obrazovanja jer ona predstavlja sponu obrazovanja sa privredom. Ona je najbolje upoznate sa potrebama privrede svog okruga, a u skladu sa razvojnim planovima. Iz tog razloga, prepoznata je važna uloga predstavnika lokalne samouprave u kreiranju plana upisa u srednje škole, zajedno sa ministarstvom nadležnim za obrazovanje, Privrednom komorom Srbije i direktorima škola. Subotička lokalna samouprava će i u narednom periodu u potpunosti podržavati rad Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i davati pun doprinos kako bismo što efikasnijim učinili sve aktivnosti koje su direktno povezane sa dualnim obrazovanjem.

Po rečima Nikole Matkovića, direktora Hemijsko-tehnološke škole, u narednoj školskoj godini biće oformljeno ukupno devet odelenja, šest na srpskom i tri na mađarskom jeziku, među kojima I dva obrazovna profila po dualnom modelu.

- To su profili četvrtog stepena, prehrambeni tehničar - vinar vinogradar i modelar odeće. U školi već postoje dva obrazovna profila po dualnom modelu za koje je interesovanje veliko, a to su pekar na srpskom i poslastičar na mađarskom nastavnom jeziku i verujem da će biti interesovanje i za nove profile -  rekao je Matković, dodajući da na teritoriji grada Subotice ima više od 12 vinarija koje traže kvalifikovanu radnu snagu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 4 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1193
Povezane teme
hemijska škola hemijsko tehnološka škola stevan bakić dualno obrazovanje nikola matković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.