• Pregleda: 1985

Hemijsko-tehnološka škola dobitnik Svetosavske nagrade

Među laureatima Svetosavske nagrade, priznanja koja tradicionalno dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, bila je i Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice.
Foto: Marija Đoković / Fonet
Hemijsko-tehnološka škola dobitnik Svetosavske nagrade

Ne samo što je bila prva na listi ministarstva, već je ona prva škola u našem gradu koja je dobila ovo izuzetno vredno i  značajno priznanje.

Kako se navodi u obrazloženju, Hemijsko-tehnološka škola je dobitnik nagrade Evropske komisije i Evropske fondacije za obuku za najbolji primer prakse u podsticanju i razvoju preduzetničkih veština. Ona je generator lokalnog ekonomskog razvoja sa nagradom Regionalne privredne komore za saradnju sa subotičkom privredom, kao i resurni centar za područje rada  hemija, nemetali i grafičarstvo.  Takođe je primer dobre prakse u inkluzivnom obrazovanju a uključena je  u projektne aktivnosti ,,Za čistije i zelenije škole u Vojvodini''.

- Iskreno, ne mogu da kažem da smo iznenađeni. Onaj ko se čitave godine trudio i radio, razumljivo je da smo razmišljali, ali se nismo puno opterećivali time – iskreno će direktor škole Nikola Matković. -  Naravno da smo ponosni i zadovoljni, ali ona sa sobom nosi i veće obaveze prema poslu koji obavljamo. Velika je čast biti dobitnik ove nagrade, koja nije samo priznanje za školu nego i za čitav grad.

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Subotičku školu predložili su Skupština Udruženja srednjih stručnih škola i Regionalna privredna komora SBO i nekoliko škola.

Hemijsko-tehnološka škola je nadaleko čuvena po dobrim primerima i novinama koje izlaze iz njenih kabineta – prilagođena je  potrebama tržišta rada, socijalnih partnera i interesovanjima učenika te je tako privlačna, efikasna i atraktivna za učenike, roditelje i lokalnu zajednicu. Ideje iz oblasti preduzetništva,  peciva iz školske pekare, tečni sapun iz radionice i odeća nastala u školskoj šivaoni, kao i vino koje oduševljava i najistančanije ukuse, samo su deo onoga što stvara oko šest stotina đaka. Uz sve to, fudbaleri škole su učesnici Svetskog prvenstva koje će se u aprilu održati u Beogradu a oni će braniti boje naše zemlje.

Najvažnije od svega je što đaci iz škole izlaze sa znanjem i veštinom u rukama, spremni i da nastave školovanje, ali i da počnu samostalno da rade.

- Srednje stručne škole imaju posebno važnu ulogu u obrazovnom sistemu, one treba da osposobe karijerne perspektive đaka, treba da imaju prohodnost na fakultete, ali da odmah počnu da rade i budu konkurentni na tržištu.  Ono u čemu smo sigurno lideri u celoj državi je promocija preduzetništva, odnosno mogućnost njihovog samozapošljavanja – objašnjava direktor. – Zato srednje stručne škole mogu da budu jako dobra prilika i šansa za mladog čoveka, koji na neki način razmišlja o nastavcima svoje karijere i kroz dalje školovanje i kroz zapošljavanje. Zato je važno da đaci dobro promisle i u skladu sa svojim sposobnostima i interesovanjima odaberu svoje zanimanje.

Škola se trdu da ide u korak sa potrebama tržišta i zato se od naredne školske godine uvesti dva nova obrazovna profila – tehničar za obradu nafte i gasa i poslastičar.

- Zbog uloge srednjih stručnih škola i povezanošću sa subotičkom privredom za narednu školsku godinu verifikovali smo dva izuzetno atraktivna obrazovna profila. S obzirom da je energetika  posao budućnosti imaćemo školovanje za tehničara za obradu nafte i gasa, a zbog ogromnog interesovanja poslodavaca, posle 20 godina, imaćemo i poslastičara – najavljuje direktor škole.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Ljubica Odgovori
Bravo za našu školu! Svaka čast direktoru i profesorskom timu
Nedim Odgovori
Odlično i čestitam,zgrada je lepo okrečena ali još nije do kraja urađeno a konačno je bio i red da posle 120godina dobije novo ruho.Ono što fali sada školi jesu učenici,nema dovoljan broj dece!Ali to je problem koji tišti i ostale srednje škole u gradu.
aleksandar Odgovori
Sve čestitke za kolektiv i direktora koji je bio pokretač svih aktivnosti kao i prilagođavanje programa obrazovanja trenutnim uslovima gde se vodilo računa i zapošljavanju dece u narednom periodu.Apsolutno zasluženo, za primer. Srećno u daljem radu.
Staša Stanić Odgovori
Iskrene čestitke svim učenicima i uposlenicima škole. Svetosavsku nagradu u ovom gradu je dobila i škola: " Sečenji Ištvan " od tadašnjeg ministra Vuksanovića.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.