Komentara: 3
Pregleda: 2843

Grupni radovi u javnom interesu - korist za sve

14.11.2013. u 17:11h
Izvor: RTV Yueco
Deset građana Horgoša, osuđenih na kaznu rada u javnom interesu počelo je izvršenje te alternativne sankcije u mesnoj zajednici Horgoš. To je prvi put da se primenjuje takozvano "grupno izvršenje kazne rada u javnom interesu" koju realizuju Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u saradnji sa Mesnom zajednicom u Horgošu. Ovakvim izvršenjem kazni za počinjena blaža krivična dela, kako je istaknuto dana u Horgošu, na dobitku su svi – i osuđenici koji tako neće ležati u zatvoru, mesna zajednica koja dobija usluge za koje inače nema novca, a država će uštedeti jer će se smanjiti broj zatvorskih dana.
Grupni radovi u javnom interesu - korist za sve

Umesto zatvora, desetoro Horgošana, osuđenih zbog krađa ili tuča, izabralo je da zajednički sprovode radove u javnom interesu. Radiće se po pet sati dnevno nekoliko dana u nedelji, uglavnom na čišćenju, kako centra naselja, tako i okoline svojih ulica. Ostatak vremena će moći da provedu s porodicom ili rade druge poslove. Svi glas govore da je bolje da rade nego da “leže u zatvoru”.

Njihovih 2.000 sati rada u javnom interesu, po trenutnoj ceni nadnice u ovom selu od jednog evra, doneće dobrobit zajednici vrednu između 2.000 i 2.500 evra. Horgoš će biti čistiji, a time će se pozitivno uticati i na svesti građana o očuvanju životne sredine.

Ova kazna je jedna od najlakših u našem krivično-pravnom sistemu. Ona teži odgovornijem ponašanju osuđenog lica za neke postupke koje je počinio, a koji nisu u skladu sa zakonom i za koje je kažnjen. Do sada je izvršavana pojedinačno, a na osnivu iskustava iz zapadne Evrope uvedena je mogućnost grupnog služenja kazne, što je izazvalo mnogo veće interesovanje osuđenika za izvršenjem ove sankcije. Osim toga, zajednica dobija usluge za koje nema planirana sredstva, dok sama država dobija kroz manje zatvorskih dana, jer jedan dan u zatvoru košta najmanje 15 evra po zatvoreniku.

Ovaj model izvršenja alternativnih sankcija preuzet je iz dosadašnje dobre prakse u drugim zemljama Evropske unije, u okviru pilot projekta "Jačanje sistema alternativnih sankcija u Srbiji", koji finansira Evropska unija a sprovodi konzorcijum na čelu sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2843

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.