Komentara: 15
Pregleda: 9562

Grejanje po utrošku - značajna ušteda

03.10.2012. u 14:33h
Izvor: Agencija "Tanjug"
U Subotici se isključivo primenjuje plaćanje grejanja po utrošku, a na taj način se ostvaruju značajne uštede kako na nivou cele zgrade, tako i na nivou pojedinih stanova, izjavio je danas za Tanjug direktor Javnog komunalnog preduzeća "Subotička toplana" Pero Rikić.
Grejanje po utrošku - značajna ušteda

On je objasnio da su u Subotici sve toplotne podstanice opremljene mernim uređajima - kalorimetrima, koji registruju potrošnju toplote za celu zgradu.

"Ovim načinom merenja pokriveni su svi stambeni objekti koje grejemo, odnosno oko 10.500 stanova. Tako izmerena ukupna količina se raspodeljuje na pojedine stanove srazmerno njihovoj veličini", rekao je Rikić.

S tim u vezi, prema njegovim rečima, Toplana u funkciji raspodele centralno izmerene količine toplote, od 2007. godine odobrava ugradnju takozvanih "elektronskih delitelja toplote", odnosno alokatora, kao i sekundarnih toplotnih brojila, zavisno od tehničkih mogućnosti.

"Do danas takvu opremu ima oko 3.500 stanova odnosno 35 odsto svih priključenih stanova na sistem daljinskog grejanja", rekao je Rikić.

On je naveo da se na ovaj način ostvaruju "značajne uštede kako na nivou cele zgrade, tako i na nivou pojedinih stanova" u slučaju da imaju ugrađene termoregulišuće ventile i delitelje toplote.

"Na nivou zgrade uštede se kreću od 15 – 40 odsto, a na nivou stana u pojedinim slučajevima i do 50 odsto. Kod individualnih potrošača, kao što su kuće koje imaju samostalno merenje, uštede su naročito izražene. Potrošači su time motivisani i da termoizoluju svoje objekte", rekao je Rikić.

On je napomenuo da potrošači ne plaćaju utrošenu energiju ukoliko nisu kod kuće ili ne koriste grejanje.

"U slučaju da nema registrovane potrošnje tj. ako su zatvorili svoje ventile, onda se samo plaća fiksni deo računa i deo zajedničke potrošnje u zgradi što predstavlja značajno smanjenje računa", rekao je Rikić.

Cena grejanja u Subotici sastoji se od dve komponente - varijabilnog dela, koji se plaća samo u toku grejne sezone, a koji iznosi 4,28 dinara po kilovatu isporučene energije (rsd/kWh), dok se fiksni deo plaća tokom cele sezone, a iznosi 25,9 dinara po metru kvadratnom prostora koji se greje (rsd/m2).

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 9562
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

cene grejanja

gradska toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.