Komentara: 1
Pregleda: 5578

Granični prelaz ili arheološko nalazište?

24.07.2012. u 15:30h
Izvor: Magyar Szó
Granični prelaz između Srbije i Mađarske, Bački Vinogradi-Ašothalom, koji prema planovima treba da se završi do kraja godine, trebalo da skrati put između ta dva susedna naselja za oko 30 kilometara.
Granični prelaz ili arheološko nalazište?

Značajan deo planiranih radova je već bio završen, preostala je samo izgradnja neophodnih obekata, kada su stručnjaci na mađarskoj strani graničnog prelaza, kod Ašothaloma naišli na naselje za koje se pretpostavlja da potiče iz II ili III veka. Žitelji Bačkih Vinograda strepe da će to nalazište onemogućiti izgradnju graničnog prelaza.

Pretpostavlja se da je pronađeno naselje iz II ili III veka. Prema mišljenju stručnjaka, tu je bilo oko osam do deset nastambi, a pored tragova koji svedoče o kućama pronađeno je i posuđei iz svakodnevne upotrebe od gline, kao i manji predmeti. Ne znamo šta se nalazi sa druge strane granice, i tu bi moglo da se istražuje. Ali, i kod nas su obavljena samo manja iskopavanja, budući da je ovde zaštićeno prirodno područje.

Pretpostavljam da će za godinu-dve biti nastavljena iskopavanja. A to iz kojeg perioda tačno potiče ovo nalazište ispostaviće se nakon ukupne analize. Od arheologa zasad nismo dobili zvaničnu izjavu o tome. Stručnjaci su obradili područje, evidentirali pronađene predmete, ali će studija biti objavljena, kako se pretpostavlja, za tri do četiri meseca – izjavio je za „Mađar so“ Ferenc Petro, gradonačelnik Ašothaloma.

Prema rečima čelnika mađarskog naselja, arheološka istraživanja započela su pre mesec i po dana i tada se postavilo i pitanje da li će biti potrebno premeštanje planiranog graničnog prelaza, ali „se čini da takva opasnost ne preti“.

Pronađene su ozbiljne arheološke vrednosti na ovom području, ali su one za buduća pokoljenja dokumentovane fotografijama i video-snimcima. Radovi su završeni, sledeći korak je da se to područje ponovo zatrpa i poravna, a posle toga može da se nastavi izgradnja graničnog prelaza. Prema planovima, on bi do decembra u tehničkom smislu trebalo u potpunosti da bude završen – rekao je Ferenc Petro, navodeći da će njegovo otvaranje biti od značaja ne samo za žitelje dva pogranična naselja već i šire, a i da će, osim uspostavljanja ljudskih i prijateljskih veza, najverovatnije od doprineti i uspostavljanju uzajamnih privrednih veza i saradnje.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5578
Povezane teme

bački vinogradi

granični prelaz Bački Vinogradi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.