Komentara: 1
Pregleda: 1241

Gran pri XXVI Festivala pozorišta za decu za "24 bake" iz Kine

28.09.2019. u 15:02h
Izvor: Subotica.com
Gran pri za najbolju predstavu 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu dodeljen je Šijanskom umetničkom pozorištu za decu iz Kine za ostvarenje “24 bake”.
Gran pri XXVI Festivala pozorišta za decu za "24 bake" iz Kine

U obrazloženju nagrade, žiri u čijem sastavu su bili Ranko Risojević, Olga Zaets i Senka Petrović, ocenio je da “predstava ima kvalitet svakog segmenta i profesionalnu čistotu, odličnu estetiku i visok emotivni nivo, čime zadovoljava publiku gotovo svih generacija”.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Jakub Maksimov za predstavu “Na vukovom tragu” u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, uz konstataciju žirija da je reditelj “uspeo da veoma složeno i razuđeno pripovedanje koncentriše u jednu homogenu pozorišnu celinu”. Nataliji Toporovoj je dodeljena nagrada za najbolju scenografiju, u predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ Lutkarskog pozorišta „Petruška“ iz Rusije. Žiri je ocenio da su se “estetika i funkcionalnost scenografije Natalije Toporove izdvojili kao poseban kvalitet ove predstave”.

Gran pri XXVI Festivala pozorišta za decu za "24 bake" iz Kine

Dobitnik nagrade za najbolju originalnu muziku je Gžegož Turnau, za predstavu „Divna zelena ptica“ u izvođenju Teatra „Lalka“ iz Poljske, uz obrazloženje da “muzika ne samo da prati radnju, nego je i sama deo te iste radnje”. Za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka nagrađen je Boriš Čakširan, za kreaciju u predstavi „Čudotvorno kresivo“ u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda. Lutke Borisa Čarkširana se “dominatno ističu svojim kvalitetom u estetskom i tehnološkom smislu”, zaključio je žiri.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljene su Saši Latinoviću za ulogu BAKA u predstavi „Na vukovom tragu“ u izvođenju „Pozorišta Mladih“ iz Novog Sada; Du Fang za ulogu bake, te Ou Jang Hong Juan za ulogu unuka u predstavi „24 bake“ u izvođenju Šijanskog umetničkog pozorišta za decu iz Kine; Đurđi Vukašinović Babić za ulogu Ježurka u predstavi „Ježeva kućica“ u izvođenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke; ansamblu predstave „Divna zelena ptica“ za kolektivnu igru u izvođenju teatra „Lalka“ iz Poljske, čiji su članovi po oceni žirija “unisono u svim žanrovima igrali kao jedna duša i jedno telo”.

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi „Cipele“ u izvođenju pozorišta „La tete a l’evers“ iz Belgije. Ova predstava je ocenjena kao “originalna i duhovita” I “primerena za sve uzraste”.

- Ovogodišnja selekciju festivala je raznovrsna u bogatsvu različitih pozorišnih estetika, kao i u trudu kreatora da se klasične priče ispričaju na nov način. Klasične bajke i priče i dalje dominiraju na scenama pozorišta za decu širom sveta. Ipak kvantitet raznovrsnosti ne prati uvek i kvalitet ostvarenog. Pozdravljamo stalne napore pozorišta za decu da vredno idu u korak sa savremenim trenutkom u kome stvaraju, trudeći sa da iskoriste nove tehnike i tehnologije, a pri tome da svojim pristupom i dalje ostanu verni deci kao njihov temeljni kulturni stub – ocenio je žiri ovogodišnje smotre teatra za najmlađe.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1241
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.