Komentara: 27
Pregleda: 4133
Foto

Grafitima i muralima možemo ulepšati centar grada

21.10.2021. u 15:09h
Izvor: Subotica.com
Organizacija "IT Subotica 2030" u narednom periodu pokreće inicijativu revitalizacije i uređivanja zapuštenih, dotrajalih fasada i pratećih infrastrukturnih objekata i to prvenstveno oslikavanjem murala i grafita.
Grafitima i muralima možemo ulepšati centar grada

Kako bi se na jednom mestu čula reč struke, predstavnika Grada, institucija i građana, organizovana je diskusija na temu uređenja gradskog jezgra, koja je okupila veliki broj učesnika.

- Kao potencijalni problem markirali smo činjenicu da nam je grad u velikoj meri neuredan i išaran i da se ne poštuju mere zaštite izdate od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Treba da napravimo razliku šta je to mural, a šta vandalizam i na koji način da sredimo fasade koje su pod zaštitom, ali i one koje nisu, a nalaze se u zaštićenom gradskom jezgru - objasnio je Mladen Prijić iz organizacije "IT Subotica 2030". - Usaglasili smo se da sve treba da radimo po pravilima, da raspisujemo konkurse, pozivamo umetnike da se jave i da Suboticu dovedemo do toga da ima reprezentativni izgled. Ovo ne može da se reši za mesec dana, ali ukoliko budemo uporni, do 2030. godine Subotica će potpuno drugačije izgledati.

Grafitima i muralima možemo ulepšati centar grada"IT Subotica 2030" je organizacija nastala na inicijativu subotičkih IT kompanija i obrazovnih ustanova sa namerom da Subotica postane prepoznatljiv regionalni IT centar sa aktivnom privrednom i kongresnom IT scenom. Cilj organizacije je da pomogne u razvoju održivih društvenih i ekoloških aktivnosti u gradu, koje će učiniti naš grad idealnim mestom za život, studiranje i rad.

- Proteklih nekoliko godina već je pokrenuto nekoliko inicijativa i ovu temu IT zajednica je prepoznala kao relevantnu. Bitno je da se razvija kultura i umetnost u gradu, čak i zabavni deo da se podigne na viši nivo, samim tim će i IT zajednica prosperirati - dodao je Filip Budanović iz organizacije "IT Subotica 2030". - Najveći pozitivan utisak ove diskusije je broj prisutnih građana i predstavnika institucija, usaglasili smo se šta su grafiti i murali, a šta je vandalizam i da je potrebno formirati stručnu komisiju koja će sa releventnim institucijama dati stručno mišljenje kako bi našli relevantno rešenje za dobrobit grada. Možda već i ove jeseni krećemo sa prvim aktivnostima "čišćenja" grada, ali na proleće svakako krećemo punom parom.

Grafitima i muralima možemo ulepšati centar gradaTokom veoma zanimljive diskusije moglo se čuti i kako muralima oplemeniti grad, kako sprečiti šaranje fasada i uticati na građane da ih čuvaju, da li je moguće ukloniti postojeće grafite i na koji način, ko sve može da se uključi u akcije revitalizacije fasada i oslikavanja grada i na koji način, kako će učestvovati gradske ustanove, ali i srednjoškolci, koje fasade će se obnavljati u budućnosti.

- Puno generacija je dalo svoje mišljenje kako bi mogao da se ulepša centar grada i realizuju brojni projekti. Krenulo se dobrim putem i za nekoliko godina centar Subotice bi mogao mnogo drugačije da izgleda - kazao je umetnik Marko Stanković, autor mnogih murala u našem gradu.

Izvor: Subotica.com
Diskusija na temu vizuelnog uređenja gradskog jezgra Diskusija na temu vizuelnog uređenja gradskog jezgra Diskusija na temu vizuelnog uređenja gradskog jezgra Diskusija na temu vizuelnog uređenja gradskog jezgra Diskusija na temu vizuelnog uređenja gradskog jezgra Diskusija na temu vizuelnog uređenja gradskog jezgra Diskusija na temu vizuelnog uređenja gradskog jezgra Diskusija na temu vizuelnog uređenja gradskog jezgra
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 4133
Povezane teme

grafiti

murali

IT subotica 2030

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.