Komentara: 11
Pregleda: 4414

Gradski i prigradski prevoz besplatno koristi više od 7.000 starijih od 65 godina

07.02.2021. u 12:00h
Izvor: TV Subotica
Gradski i prigradski prevoz besplatno koristi više od 7.000 starijih od 65 godina

Uslugu subvencionisanog gradskog i prigradskog prevoza, odnosno povlašćene karte za prevoz vozilima JP „Subotica-transa“, koristi 7.799 naših sugrađana starijih od 65 godina, čija mesečna primanja ne prelaze 27.689 dinara. Kako kažu, uz malu penziju i sve ostale dažbine, njihovom kućnom budžetu mnogo znači što se makar besplatno voze.

- Mnogo znači, jer stanujem skoro na Paliću, a idem do bolnice i treba da promenim dva autobusa. Dva autobusa tamo i dva nazad, to je već 400 dinara - kaže jedna starija sugrađanka.

- Juče i danas prvi put koristim, ne idem često, ali kad je mala penzija, mnogo znači - dodaje druga starija sugrađanka.

- Idem trojkom i znači mi, jer čuva budžet, ne moram da plaćam, a često idem - ističe stariji sugrađanin.

Gradski i prigradski prevoz besplatno koristi više od 7.000 starijih od 65 godinaIz lokalne samouprave poručuju da su uslovi za dobijanje povlašćenih karata u gradskom i prigradskom prevozu regulisani Pravilnikom o subvencionisanju cena komunalnih usluga koji se primenjuje od 2015. godine, kao i da se u te svrhe svake godine izdvajaju sredstva iz budžeta u okviru Programa socijalne i dečje zaštite. Ove godine opredeljeno je 46 miliona dinara.

- Po ovom Pravilniku, iznos subvencije za uslugu gradskog i prigradskog prevoza u visini od 100 odsto mesečne karte ostvaruju lica starija od 65 godina sa teritorije grada Subotice, a čija mesečna primanja ne prelaze iznos od 27.689 dinara - objašnjava Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Gradski i prigradski prevoz besplatno koristi više od 7.000 starijih od 65 godinaSredstva namenjena za subvencionisanje karata na nivou su prethodnih godina, a ove godine odobreno je 18 novih zahteva. Lica sa prebivalištem na teritoriji grada Subotice imaju pravo na mesečnu kartu za prevoz u gradskom saobraćaju, dok oni koji žive u naseljenim mestima na teritoriji Subotice, osim vožnje gradskim linijama, dobijaju i pojedinačnu kartu na relaciji prigradskog saobraćaja od mesta stanovanja do grada Subotice.

- Ukupno 7.799 naših sugrađana starijih od 65 godina koristi uslugu subvencionisanog prevoza. Moram da kažem da smo u 2020. godini imali 328 novih korisnika, a u 2021. godini, do sada, 18 novih korisnika - dodaje Đukanović.

Lica starija od 65 godina koja ispunjavaju uslove za dobijanje povlašćene karte, zahteve mogu da predaju svakog radnog dana u Uslužnom centru Gradske kuće. Potrebno je dostaviti osnovna lična dokumenta zajedno sa dokazom o mesečnim primanjima, odnosno čekom penzije ili rešenjem za socijalnu pomoć.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 4414
Povezane teme

Suboticatrans

sutrans

gradski prevoz

penzioneri

prevoz za stara lica

autobuski prevoz

ilija đukanović

jp subotica-trans

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.