Komentara: 7
Pregleda: 8137

Gradska kuća: Od izgradnje do danas

05.04.2012. u 21:05h
Izvor: SuMedija
Gradska kuća: Od izgradnje do danas

Mnogo stvari se izdešavalo u relativno kratkoj istoriji Gradske kuće. Između 1918. i 1920. godine promenjena je vlast u Subotici. Ali je i nova upravljačka garnitura rukovodila gradom iz njenih prostorija. Zgrada je ostala simbolom vlasti. Štaviše, i sam regent Aleksandar Karađorđević prenoćio je dve noći u njoj, 26. i 27. jula 1919. godine.

Subotička Gradska kuća i u vreme Drugog svetskog rata bila je sedište lokalne vlasti. U isto vreme, okupacione vlasti su u njenim podrumima smestile najsavremenija vojna radio-tehnička postrojenja, koja su tu bila sigurna od savezničkih bombi, zbog odlične građevinske izrade.

Po završetku rata, Gradska kuća ponovo je centar lokalne samouprave; u prizemlju privrednici i zanatlije otvaraju radnje i lokale; a u njene prostorije po prvi put su smeštene ustanove kulture, među njima i Istorijski arhiv Subotica, čije je sedište ostalo tu do današnjeg dana. Prostori u Gradskoj kući i oko nje predstavljaju poprište brojnih društveno-političkih događaja. Ispred njenih fasada Subotičani: slave završetak Drugog svetskog rata, dočekuju Josipa Broza Tita i druge ugledne goste našeg grada, poručuju ’’istorijsko ne’’ čelnicima Kominterne i Staljinu; u njenim salama posmatraju predstave, koncerte, organizjuju stručne seminare, sportske i kulturno-obrazovne manifestacije.

subotica drugi svetski rat

Prostori na trgovima koji dodiruju gradsku kuću nezaobilazan su detalj života naših sugrađana. Značajan datum u životu najpoznatije subotičke građevine, koja je smeštna
na adresi Trg slobode 1, je 15. oktobar 1966. godine, kada je subotička Gradska kuća proglašena SPOMENIKOM KULTURE, aktom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa sedištem u Novom Sadu.

Prostori Gradske kuće izvesno vreme bili su poznati i kao Dom kulture. U to vreme administaracija je svoju delatnost obavljala u Novoj gradskoj kući. Međutim, nedostatak novca, reprezentativnost objekta i centralno mesto u gradu ’’vratili’’ su gradsku upravu pod svodove građevine koja je simbol grada na severu Bačke.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 7
Pregleda: 8137
Povezane teme

gradska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.