Komentara: 31
Pregleda: 8485

Gradska kuća: 5 godina bez dinara ulaganja

03.02.2013. u 22:24h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Zbog slomljenih i spalih crepova prokišnjava tavanica Gradske kuće.
Gradska kuća: 5 godina bez dinara ulaganja

Sneg i kiša najveći su neprijatelji tavanice Gradske kuće koja je ozbiljno ugrožena jer su pojedini crepovi na njoj polomljeni ili spali, a deo zida kod tavanskih „badža" se i odvojio. Takođe, u veoma lošem stanju su i odžaci i postoji opasnost da, kako to majstori kažu, „sednu" i tako nanesu još veću štetu tavanici.

Ivica Arančić je u gradskoj upravi zadužen za brigu o gradskim objektima, a trenutno najviše glavobolje zadaje mu stanje u kojem se nalazi centralni gradski objekat Gradska kuća. Prošle godine obeležen je vek kako je završena subotička lepotica, ali izložbe i pominjanje ovog jubileja nisu dovoljni kada je reč o njenoj brizi. Arančić kaže da u poslednjih pet godina nije izdvojeno ni dinara ulaganja za održavanje u ovaj objekat.

Radimo samo tekuće održavanje, zamenu sijalica ili cevi kada puknu. Pre toga, ulagalo se mnogo više, čak i po desetak miliona dinara godišnje. Svake godine pravim plan šta bi trebalo obnoviti i popraviti u Gradskoj kući, ali se to ne nađe u budžetu, kaže Arančić.

Prema njegovim rečima opravka krova mogla bi da košta najviše do dva miliona dinara, i kaže da to nisu veliki iznosi, ali jeste veliki posao s obzirom da na krovu Gradske kuće crepovi ne mogu da se menjaju pojedinačno. Zbog velike strmine oni su vezani žicom, i onda mora da se radi na celoj obradi površina od 200 do 300 kvadratnih metara, kaže Arančić.


Iako upravo prostorije Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture smeštene na trećem spratu Gradske kuće prokišnjavaju kod svake veće kiše ili snega, Geza Vaš, direktor Zavoda ne smatra ovo najvećim problemom objekta.

Ukoliko bi nešto trebalo da se radi to je zamena prozora, jer Gradska kuća greje celu okolinu pošto ovi prostori nisu menjani čitav vek, oni više ne „dihtuju" dobro, i neophodna je njihova zamena. Osim toga, kamene stepenice u zgradi su toliko izlizane da ih ni postavljanje gumenih graničnika na gazu ne čini bezbednim, smatra Vaš.

On takođe smatra da postavljanje crepova tamo gde nedostaju na krovu ne predstavlja trajno rešenje, već samo predah od nekoliko godina, te da krov traži potpuno „pretresanje" što bi koštalo nekoliko miliona evra.

Gradska kuća: 5 godina bez dinara ulaganja

Gradska kuća, najlepša građevina u Subotici

Gradska kuća

Gradska kuća, centar i simbol Subotice, podignuta je 1912. godine i delo je znamenitih arhitekata Komora i Jakaba. Dekorativnost evropske secesije, stila prekretnice, ovde je obogaćena romantičarskom notom mađarskog folklora kroz šare stilizovanih cvetova, cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa.

Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima. U Gradskoj kući se i danas, kao i pre mnogo godina, nalaze uprava grada, prodavnice, banke.

Sa Vidikovca koji se nalazi na 45m pruža se nezaboravan pogled na Suboticu i njenu okolinu. Turisti i svi zainteresovani Subotičani mogu organizovano posetiti Gradsku kuću i vidikovac i upoznati se sa istorijatom ovog zdanja i sa najviše tačke razgledati panoramu grada i njegove okoline.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 8485
Povezane teme

gradska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.