Komentara: 18
Pregleda: 5046

Gradska izborna komisija: Listići su regularni

15.05.2012. u 20:19h
Izvor: SuMedija
Povodom optužbi pojedinih stranaka da su lokalni izbori lažirani, Gradska izborna komisija je izdala saopštenje koje prenosimo u celosti:
Gradska izborna komisija: Listići su regularni

Izborna komisija grada Subotice je dana 07. maja 2012. godine objavila u Službenom listu grada Subotice, br. 30/2012, rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Subotice, održanih dana 06. maja 2012. godine, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, kojim je propisano na osnovu čl. 44. da se rezultati izbora objavljuju u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta.

Izborna komisija je rezultate utvrdila na osnovu zapisnika sa biračkih mesta, sačinjenih od strane biračkih odbora, na kojima nije bilo primedbi od strane članova biračkih odbora, a sastav biračkih odbora čine predstavnici svih stranaka koji su podneli izborne liste, odnosno predloge kandidata.

Po Zakonu o lokalnim izborima od učinjene povrede, svaki birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata u roku od 24 časa, može podneti prigovor na odluku, odnosno izvršenu radnju ili učinjen propust, Izbornoj komisiji grada. Ovo zakonsko pravo na podnošenje prigovora niko nije koristio u navedenom zakonskom roku, te je samim tim jasno da povreda na biračkim mestima nije bilo.

Štampanje glasačkih listića izvršila je Čikoš štamparija, u skladu sa grafičkim standardima, koji važe za ovu oblast, sa kompjuterizovanom opremom, gde se nalaze podaci o štampanju. U pogledu navoda političkih stranaka da su glasački listići za odbornike Skupštine grada štampani u različitim nijansama, štamparija Čikoš je izjavila da takva mogućnost prilikom štampanja postoji, a koja je u okviru grafičkih standarda propisanih za ovu oblast. Svi glasački listići koji su van standarda su uništeni u postupku predviđenim zakonom kao i grafičke ploče korištene za štampanje glasačkih listića. Prilikom predaje glasačkih listića Izbornoj komisiji kao i prilikom uništenja glasačkih listića i grafičkih ploča, bili su prisutni članovi Izborne komisije, koji su predstavnici različitih političkih stranaka.

Kako nije bilo prigovora na utvrđene rezultate, protekom navedenog roka, rezultati su konačni, odnosno izbori za odbornike Skupštine grada Subotice su završeni.

Na rad biračkih odbora, odnosno na sprovođenje izbora nije bilo primedbi ni od strane stranih posmatrača.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 5046
Povezane teme

lokalni izbori subotica

gradska izborna komisija

izbori subotica 2012

izbori 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.