• Pregleda: 1936

Gradska biblioteka započela obeležavanje velikog jubileja

Kako je izgledao život Gradske biblioteke, ko su bili njeni upravnici i koji značajni datumi su obeležili njen razvoj tokom 130 godina postojanja, sugrađani mogu da pogledaju na izložbi fotografija u kataloškoj sobi ove kulturne ustanove, koja je priređena u čast obeležavanja Dana grada.
Gradska biblioteka započela obeležavanje velikog jubileja

Gradska biblioteka pridružila se obeležavanju Dana grada izložbom pod nazivom "U susret 130. godišnjici osnivanja Gradske biblioteke Subotica". Prema rečima Jelene Cvetić, koja je zajedno sa koleginicama Sanjom Vasić i Irenom Bognar pripremila izložbu, ovoga puta akcenat je na bibliotekarima i čitaocima, te posetioci imaju priliku da vide neke od fotografija koje oslikavaju višedecenijski svakodnevni život najstarije ustanove kulture u našem gradu.

- Želja nam je bila da pokažemo da biblioteku ne čine samo knjige, već da ona ima svoj život kroz ljude koji u njoj rade i koji je posećuju, dakle kroz bibliotekare, goste, književnike i naravno, naše čitaoce. Na izloženim fotografijama posetioci mogu da se prisete naših kolega koji više ne rade ili su u penziji, da prepoznaju sebe iz mlađih dana, da vide kako su nekada izgledala naša odeljenja i kako je biblioteka funkcionisala, a tu su i fotografije novijeg datuma. Takođe, napravile smo i jedan presek iz hronologije najvažnijih datuma koji su bili značajni za njen rad - rekla je Cvetić.

Izložbu krase i fotografije 18 direktora Gradske biblioteke, koji su od osnivanja pa do danas njome upravljali, a kako je istakao sadašnji direktor Dragan Rokvić, ovom izložbom započelo je obeležavanje velikog jubileja ove kulturne ustanove.

- Naredne, 2020. godine, navršiće se 130 godina od osnivanja Gradske biblioteke, čiji je, kao što je poznato, jedan od osnivača bio istoričar Ištvan Ivanji. U narednih godinu dana ćemo sukcesivno, kroz razne temate i izložbe, prikazati našu dosadašnju istoriju, sve ono što smo uradili u ovom periodu, a posebno ćemo se baviti onime što će biti budućnost biblioteke - istakao je Rokvić.

Zainteresovani sugrađani izložbu mogu da pogledaju u narednih nedelju dana u kataloškoj sobi Gradske biblioteke.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
DRAPO Odgovori
Zar u Gradskoj biblioteci ne važi zakon o reizboru direktora ??? Ovaj dinkićev kadar je izgleda nezamenljiv pa će iz ove fotelje u penziju !!! U ovoj kulturnoj ustanovi ima nekoliko sposobnijih i zaslužnijih za mesto direktora od ovog "nezamenljivog" !!!
Nina Odgovori
Samo da nam sadašnja gradska vlast ne ukine i Gradsku biblioteku kao što je Subotičku filharmoniju na primer. Izgleda da im smeta sve što je starije od jednog veka gradu! Jadni mi sa njima!!!
muzu
Bravo Nina
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.