• Pregleda: 4565

Gradska biblioteka uz jedinstven domino spektakl proslavila 125. rođendan

Gradska biblioteka, najstarija ustanova kulture u našem gradu, danas je obeležila 125. godina postojanja. Proslava velikog jubileja počela je otvaranjem izložbe „Subotičko građanstvo i Biblioteka na prelazu iz 19. u 20. vek“, koja je prethodila tradicionalnoj Svečanoj akademiji. Posle svečanosti u atrijumu hotelu „Galerija“ održan jedinstveni domino spektakl „Knjigotres“.
Gradska biblioteka uz jedinstven domino spektakl proslavila 125. rođendan

Neobična akcija realizovana je uz pomoć učenika Politehničke škole, koji su proteklih nedelju dana, strpljivo, kao domine, ređali dve hiljade knjiga iz bibliotečkog fonda. Neumorno su pomerali razmake među njima, vodili računa o veličini knjiga u redu, pazili da padaju u istom ritmu...

Posla su imali i danas, pred sam početak programa. Knjige kao da ih nisu slušale i nisu stajale “mirno”, već su same od sebe padale. - Izgleda da su i knjige nestrpljive kao i mi – rekla nam je kratko učenica Jelena i nastavila da postavlja svoj red.

Njen red bio je pod konac vrlo kratko. Samo nekoliko trenutaka kasnije, kada je pala prva, za njom su srušile i sve ostale knjige.

- Nije nam bio cilj da obaramo Ginisov rekord, već da otvorimo naša vrata, srušimo zidove i približimo se građanima – objašnjava bibliotekarka Bernadica Ivanković. - Ovo je bio veliki izazov i za nas i za đake. Želeli smo da skrenemo pažnju na knjige i čitanje, da pokažemo kako knjiga može da potrese svet i svest svakog čoveka.

Učenici Politehničke škole su uživali radeći sa knjigama, naročito oni koji se obrazuju za likovnog tehničara i grafičara. - Bilo nam je jako zanimljivo, ne samo ređanje knjiga, već i njihov izgled i upoređivanje dizajna njihovih korica, kako se vremenom stil menjao – kažu đaci.

Povodom rođendana proglašena je i zavičajna knjiga godine a ove godine to je Zbornik radova „Od života do života prema holokaustu“ , u izdanju Jevrejske opštine i Izdavačke kuće „Forum“, dragoceno delo koje govori o jevrejskoj kulturi i civilizaciji.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Ronald Odgovori
Odlična ideja! Čestitam rođendan!
molnar Odgovori
ko placa ove gluposti
Moljac Odgovori
@molnar- Ovo placamo mi sto citamo!A vi sto ne citate mozete da pitate josh jednom.
stvarno Odgovori
Lepo, nekadeca vide kako se postupa sa knjigom.....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.