Komentara: 4
Pregleda: 5144
Foto

Gradska biblioteka uz jedinstven domino spektakl proslavila 125. rođendan

13.10.2015. u 18:49h
Izvor: Subotica.com
Gradska biblioteka, najstarija ustanova kulture u našem gradu, danas je obeležila 125. godina postojanja. Proslava velikog jubileja počela je otvaranjem izložbe „Subotičko građanstvo i Biblioteka na prelazu iz 19. u 20. vek“, koja je prethodila tradicionalnoj Svečanoj akademiji. Posle svečanosti u atrijumu hotelu „Galerija“ održan jedinstveni domino spektakl „Knjigotres“.
Gradska biblioteka uz jedinstven domino spektakl proslavila 125. rođendan

Neobična akcija realizovana je uz pomoć učenika Politehničke škole, koji su proteklih nedelju dana, strpljivo, kao domine, ređali dve hiljade knjiga iz bibliotečkog fonda. Neumorno su pomerali razmake među njima, vodili računa o veličini knjiga u redu, pazili da padaju u istom ritmu...

Posla su imali i danas, pred sam početak programa. Knjige kao da ih nisu slušale i nisu stajale “mirno”, već su same od sebe padale. - Izgleda da su i knjige nestrpljive kao i mi – rekla nam je kratko učenica Jelena i nastavila da postavlja svoj red.

Gradska biblioteka uz jedinstven domino spektakl proslavila 125. rođendan

Njen red bio je pod konac vrlo kratko. Samo nekoliko trenutaka kasnije, kada je pala prva, za njom su srušile i sve ostale knjige.

- Nije nam bio cilj da obaramo Ginisov rekord, već da otvorimo naša vrata, srušimo zidove i približimo se građanima – objašnjava bibliotekarka Bernadica Ivanković. - Ovo je bio veliki izazov i za nas i za đake. Želeli smo da skrenemo pažnju na knjige i čitanje, da pokažemo kako knjiga može da potrese svet i svest svakog čoveka.

Gradska biblioteka uz jedinstven domino spektakl proslavila 125. rođendan

Učenici Politehničke škole su uživali radeći sa knjigama, naročito oni koji se obrazuju za likovnog tehničara i grafičara. - Bilo nam je jako zanimljivo, ne samo ređanje knjiga, već i njihov izgled i upoređivanje dizajna njihovih korica, kako se vremenom stil menjao – kažu đaci.

Povodom rođendana proglašena je i zavičajna knjiga godine a ove godine to je Zbornik radova „Od života do života prema holokaustu“ , u izdanju Jevrejske opštine i Izdavačke kuće „Forum“, dragoceno delo koje govori o jevrejskoj kulturi i civilizaciji.

Gradska biblioteka uz jedinstven domino spektakl proslavila 125. rođendan

Izvor: Subotica.com
125 godina Subotičke biblioteke - domino spektakl "Knjigotres" 125 godina Subotičke biblioteke - domino spektakl "Knjigotres" 125 godina Subotičke biblioteke - domino spektakl "Knjigotres" 125 godina Subotičke biblioteke - domino spektakl "Knjigotres" 125 godina Subotičke biblioteke - domino spektakl "Knjigotres" 125 godina Subotičke biblioteke - domino spektakl "Knjigotres" 125 godina Subotičke biblioteke - domino spektakl "Knjigotres" 125 godina Subotičke biblioteke - domino spektakl "Knjigotres"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5144

Povezana vest

Povezane teme

gradska biblioteka

hotel galerija

hotel galleria

biblioteka subotica

dan gradske biblioteke

gradska biblioteka subotica

dragan rokvić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.