Komentara: 40
Pregleda: 6954

Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

06.06.2014. u 16:14h
Izvor: Subotica.com
Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, na današnjoj pres konferenciji pričao je o prvih šest meseci provedenih na mestu prvog čoveka grada, osvrnuo se na ostvarene rezultate, ali i na brojne probleme, pre svega u funkcionisanju gradske vlasti i radu javnih preduzeća.
Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

- Radili smo na ozbiljnim uštedama i pokušavali smo da sve gradske službe i javna preduzeća priviknemo na domaćinsko poslovanje. U prvih pet meseci ove godine, raspolagali smo sa 1,68 milijardi dinara, što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a glavni razlog za to je činjenica da smo ostali bez 140 miliona dinara transfera sa viših nivoa vlasti, kao i bez 60 miliona dinara od prihoda od poreza na dohodak. Dakle, raspolagali smo sa čak 200 miliona dinara manje i taj manjak nije lako nadomestiti. Uspeli smo da ublažimo efekte toga uvođenjem finansijske discipline, pre svega u oblasti naplate poreza koje ubira lokalna samouprava, kao i u naplati zakupa poslovnih prostora u gradskom vlasništvu. Imali smo i donacije iz IPA fondova, kao i transfera sa nivoa pokrajine – istakao je Maglai.

On je naglasio da je od januara do maja ove godine potrošeno ukupno 1,52 milijarde dinara, i to najviše na obrazovanje, kulturu, socijalnu zaštitu, razvoj zajednice i kapitalne projekte.

- Uspeli smo da držimo pod kontrolom budžetske korisnike, kako ne bi došlo do bilo kakvih zaduženja, koja bi dodatno opteretila gradsku kasu. Kada je u pitanju štednja, moram reći da sam za 50 odsto uspeo da smanjim troškove dnevnica na putovanjima, angažovanja radnika na određeno vreme, parkiranja zaposlenih u Gradskoj upravi, zatim troškove reprezentacije sam smanjio za tri četvrtine, dok su službeni automobili prešli za 100 hiljada kilometara manje u odnosu na isti period prošle godine, što je rezultiralo uštedom od 21 hiljada litara goriva. Ranije se prema tome pristupalo nedomaćinski i bahato, i zato se sada nalazimo u teškoj situaciji – dodaje Maglai.

Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

Gradonačelnik Subotice je rekao da je u prethodnih šest meseci u dva navrata trpeo velike pritiske nadležnih u gradskim javnim preduzećima da odobri povećanje usluga.

- Nisam to dozvolio, niti ću u bližoj budućnosti. Ne mogu da dozvolim da se neracionalno poslovanje rukovodstva preduzeća svali na leđa građana. Moram reći da sam za ovih šest meseci stekao uvid u rad javnih preduzeća i, osim izuzetaka, radi se jako loše, ili čak katastrofalno. Odnos prema radu je veoma loš i mora da se uvede reda. Za desetak dana očekujem prve izveštaje revizorske kontrole u nekoliko javnih preduzeća i moram priznati da će Subotičani biti šokirani. Svestan sam da je problem i to što se koči imenovanje direktora ovih preduzeća na mandat od četiri godine. U v.d. statusu je nemoguće praviti neke dugoročne planove, a to je ono što je potrebno da bi se rešilo katastrofalno stanje u većini javnih preduzeća – ogorčen je prvi čovek Subotice.

Kada su u pitanju investicije i nova radna mesta, Jene Maglai je naglasio, da se uglavnom nastavljaju započete, a da dolazak novih investitora koči nestabilna politička situacija u zemlji.

- Ono što je dobro je činjenica da oni koji su već započeli poslovanje u Subotici, ili gradnju objekata, po planu nastavljaju sa svojim aktivnostima, tako da sa te strane nema problema. U ovom trenutku pregovaramo i sa jednim velikim južnokorejskim investitorom, koji je zainteresovan da pokrene proizvodnju u Subotici. Došli smo i do 70 hektara građevinskog zemljišta na sjajnim lokacijama, a u postupku je procedura vezana za otkup prve kasarne od Ministarstva odbrane.

Od investicija u komunalnu infrastrukturu, izdvojio bih realizaciju saobraćajnice Bajmok – Bačalmaš, zatim početak radova na rekonstrukciji i proširenju Tesline ulice i još šest ulica u gradu, planirani su i opsežni radovi u ulici Grožđe, u toku su radovi na kanalizacionoj mreži u palićkom zoo vrtu i fasadi vile Bagojvar. Kada je Narodno pozorište u pitanju, tu nas ne koče finansije, već nesposobnost pojedinaca u Direkciji za izgradnju grada i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika. Za ovu fazu, koju sa 85 miliona dinara u ovoj godini planira da finansira pokrajina, prvo nije urađena adekvatna projektna dokumentacija, da bi, kada je konačno urađeno, ona ponovo bila vraćana na doradu. To je nedopustivo, ali očekujem da će radovi uskoro konačno biti nastavljeni.

Dosta toga je urađeno kada je Sinagoga u pitanju. Sredstva za zapadnu fasadu su obezbeđena, rebalansom budžeta će verovatno biti novca i za južnu, tako da nam za narednu godinu ostaje još severna. Mađarska Vlada je obezbedila 350 hiljada evra za unutrašnje uređenje ovog objekta, a nama još kasnije ostaje da uredimo i trg ispred Sinagoge, koji je prilično zapušten – izjavio je danas Maglai.

Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

Maglai nezadovoljan trenutnim odnosima u vladajućoj koaliciji

Ni odnosi u vladajućoj koaliciji, čije stubove osim Maglaijevog Saveza vojvođanskih Mađara, čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, ne funkcionišu perfektno. Gradonačelnik je danas rekao da neki partneri iz vladajuće koalicije zbog ličnih interesa, pre svega vezanih za kadrovska pitanja, koče donošenje važnih odluka za grad.

- Sve se vrti oko toga ko će gde biti zaposlen. U prvom kvartalu godine smo imali usporen ritam rada zbog izbora i taman kada su se stvorili uslovi za nesmetano funkcionisanje Subotice, naišli smo na problem sitnog politikanstva i često se dešava da neki naši koalicioni partneri povlače ručnu kočnicu kada nešto konkretno treba da se uradi, što je od značaja za sve Subotičane. Sada smo u situacijii da, iz tog razloga, već dugo nismo imali sednicu Skupštine grada, a mnogo je važnih odluka koje treba da budu donete – zaključio je gradonačelnik Jene Maglai.

Izvor: Subotica.com
Šestomesečni izveštaj Gradonačelnika Subotice Šestomesečni izveštaj Gradonačelnika Subotice Šestomesečni izveštaj Gradonačelnika Subotice Šestomesečni izveštaj Gradonačelnika Subotice Šestomesečni izveštaj Gradonačelnika Subotice Šestomesečni izveštaj Gradonačelnika Subotice Šestomesečni izveštaj Gradonačelnika Subotice Šestomesečni izveštaj Gradonačelnika Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 40
Pregleda: 6954

Povezana vest

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Grad Subotica

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.