• Pregleda: 6313

Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, na današnjoj pres konferenciji pričao je o prvih šest meseci provedenih na mestu prvog čoveka grada, osvrnuo se na ostvarene rezultate, ali i na brojne probleme, pre svega u funkcionisanju gradske vlasti i radu javnih preduzeća.
Gradonačelnikov šestomesečni izveštaj građanima

- Radili smo na ozbiljnim uštedama i pokušavali smo da sve gradske službe i javna preduzeća priviknemo na domaćinsko poslovanje. U prvih pet meseci ove godine, raspolagali smo sa 1,68 milijardi dinara, što je za 10 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a glavni razlog za to je činjenica da smo ostali bez 140 miliona dinara transfera sa viših nivoa vlasti, kao i bez 60 miliona dinara od prihoda od poreza na dohodak. Dakle, raspolagali smo sa čak 200 miliona dinara manje i taj manjak nije lako nadomestiti. Uspeli smo da ublažimo efekte toga uvođenjem finansijske discipline, pre svega u oblasti naplate poreza koje ubira lokalna samouprava, kao i u naplati zakupa poslovnih prostora u gradskom vlasništvu. Imali smo i donacije iz IPA fondova, kao i transfera sa nivoa pokrajine – istakao je Maglai.

On je naglasio da je od januara do maja ove godine potrošeno ukupno 1,52 milijarde dinara, i to najviše na obrazovanje, kulturu, socijalnu zaštitu, razvoj zajednice i kapitalne projekte.

- Uspeli smo da držimo pod kontrolom budžetske korisnike, kako ne bi došlo do bilo kakvih zaduženja, koja bi dodatno opteretila gradsku kasu. Kada je u pitanju štednja, moram reći da sam za 50 odsto uspeo da smanjim troškove dnevnica na putovanjima, angažovanja radnika na određeno vreme, parkiranja zaposlenih u Gradskoj upravi, zatim troškove reprezentacije sam smanjio za tri četvrtine, dok su službeni automobili prešli za 100 hiljada kilometara manje u odnosu na isti period prošle godine, što je rezultiralo uštedom od 21 hiljada litara goriva. Ranije se prema tome pristupalo nedomaćinski i bahato, i zato se sada nalazimo u teškoj situaciji – dodaje Maglai.

Gradonačelnik Subotice je rekao da je u prethodnih šest meseci u dva navrata trpeo velike pritiske nadležnih u gradskim javnim preduzećima da odobri povećanje usluga.

- Nisam to dozvolio, niti ću u bližoj budućnosti. Ne mogu da dozvolim da se neracionalno poslovanje rukovodstva preduzeća svali na leđa građana. Moram reći da sam za ovih šest meseci stekao uvid u rad javnih preduzeća i, osim izuzetaka, radi se jako loše, ili čak katastrofalno. Odnos prema radu je veoma loš i mora da se uvede reda. Za desetak dana očekujem prve izveštaje revizorske kontrole u nekoliko javnih preduzeća i moram priznati da će Subotičani biti šokirani. Svestan sam da je problem i to što se koči imenovanje direktora ovih preduzeća na mandat od četiri godine. U v.d. statusu je nemoguće praviti neke dugoročne planove, a to je ono što je potrebno da bi se rešilo katastrofalno stanje u većini javnih preduzeća – ogorčen je prvi čovek Subotice.

Kada su u pitanju investicije i nova radna mesta, Jene Maglai je naglasio, da se uglavnom nastavljaju započete, a da dolazak novih investitora koči nestabilna politička situacija u zemlji.

- Ono što je dobro je činjenica da oni koji su već započeli poslovanje u Subotici, ili gradnju objekata, po planu nastavljaju sa svojim aktivnostima, tako da sa te strane nema problema. U ovom trenutku pregovaramo i sa jednim velikim južnokorejskim investitorom, koji je zainteresovan da pokrene proizvodnju u Subotici. Došli smo i do 70 hektara građevinskog zemljišta na sjajnim lokacijama, a u postupku je procedura vezana za otkup prve kasarne od Ministarstva odbrane.

Od investicija u komunalnu infrastrukturu, izdvojio bih realizaciju saobraćajnice Bajmok – Bačalmaš, zatim početak radova na rekonstrukciji i proširenju Tesline ulice i još šest ulica u gradu, planirani su i opsežni radovi u ulici Grožđe, u toku su radovi na kanalizacionoj mreži u palićkom zoo vrtu i fasadi vile Bagojvar. Kada je Narodno pozorište u pitanju, tu nas ne koče finansije, već nesposobnost pojedinaca u Direkciji za izgradnju grada i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika. Za ovu fazu, koju sa 85 miliona dinara u ovoj godini planira da finansira pokrajina, prvo nije urađena adekvatna projektna dokumentacija, da bi, kada je konačno urađeno, ona ponovo bila vraćana na doradu. To je nedopustivo, ali očekujem da će radovi uskoro konačno biti nastavljeni.

Dosta toga je urađeno kada je Sinagoga u pitanju. Sredstva za zapadnu fasadu su obezbeđena, rebalansom budžeta će verovatno biti novca i za južnu, tako da nam za narednu godinu ostaje još severna. Mađarska Vlada je obezbedila 350 hiljada evra za unutrašnje uređenje ovog objekta, a nama još kasnije ostaje da uredimo i trg ispred Sinagoge, koji je prilično zapušten – izjavio je danas Maglai.

Maglai nezadovoljan trenutnim odnosima u vladajućoj koaliciji

Ni odnosi u vladajućoj koaliciji, čije stubove osim Maglaijevog Saveza vojvođanskih Mađara, čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, ne funkcionišu perfektno. Gradonačelnik je danas rekao da neki partneri iz vladajuće koalicije zbog ličnih interesa, pre svega vezanih za kadrovska pitanja, koče donošenje važnih odluka za grad.

- Sve se vrti oko toga ko će gde biti zaposlen. U prvom kvartalu godine smo imali usporen ritam rada zbog izbora i taman kada su se stvorili uslovi za nesmetano funkcionisanje Subotice, naišli smo na problem sitnog politikanstva i često se dešava da neki naši koalicioni partneri povlače ručnu kočnicu kada nešto konkretno treba da se uradi, što je od značaja za sve Subotičane. Sada smo u situacijii da, iz tog razloga, već dugo nismo imali sednicu Skupštine grada, a mnogo je važnih odluka koje treba da budu donete – zaključio je gradonačelnik Jene Maglai.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

40
ffilozoff Odgovori
Moja pokojna BABA bi bolji izvestaj sacinila!!! NAJLOSIJI gradonacelnik u istoriji GRADA SUBOTICE!!!!! ON za svoje NEUSPEHE ima opravdanje "losom"politickom situacijom u zemlji??? Pa Vi ste u koaliciji sa Vucicem(ON kaze da nikad bolja situacija)??? VI ste pusiborat sa OVOM vladom i sa Gojkom i sta ste do sada uradili za grad SUBOTICU??? Betonirali Bajmok sa SPS koalicijom-ZASTO NE RADITE NISTA??? ZASTO kukate,i budzet punite SIROTINJOM??? ZASTO ne radite sto ste obecali kad ste se PREKOMPONOVALI??? Neki dan Gojko,sad VI nemate nikakav put i IZLAZ??? ZASTO-PA NESPOSOBNI STE i kao DOMACIN 0!!!!
Milan024 Odgovori
...u pravu je Gradonacelnk, sve je tacno, rekao, mala bara ,puno krokodila( nažalost coravih i gluvih za probleme gradjana). Podrška Gradonačelniku!!
Milan - za filozofa Odgovori
Mnogo neargumentovanih tvrdnji izneto poštovani ffilozoff. Maglai Ako nastavi ovako, možda će i malo red da uvede u ovo beznađe od grada u svakom smislu. Nadam se samo da neće interese SVM stavljati ispred interesa grada. Problem u koaliciji je postavljanje kadrova u Direkciji, između ostalog, koja se uzgred rečeno u narednih 2-3 meseca spaja sa Zavodom za Urbanizam i postaju jedno javno preduzeće.
Rada Odgovori
Koliko se prica po gradu, raspad koalicije. Hoce dshv i svm mnogo veci deo kolaca nego sto im pripada.
prozivka Odgovori
E moj Milan024.. iz aviona se vidi da te je nova vlast zaposlila preko veze. Pokrij se ušima i ćuti.. bolje ti je. Ovo sada je toliko sramotno malo, da je to NIŠTA! Ali, mažite vi sebi i svojima oći koliko hoćete.. samo.. do kada?
Always Ultra Odgovori
Kakve crne investicije ?
Sta je sa Pozoristem, Fontanom, Muzickom skolom... ??
Tu ne priznajem ocito nove fore " sad ima para ali nema muzike i obrnuto".
Trg ispred Sinagoge nije "prilicno zapusten" nego odavno totalno devastiran u paramparcad. I to nije trebalo da bude neko marketinsko uredjivanje nego najobicnija zamena sloja asfalta i sklanjanje ona 2 ogavna kontejnera iz vidnog polja !

Nista uradjeno , stanje jos gore , grad prljav , raskopan i zakorovljen.
Ocena O O O O .....
Timas Odgovori
Kao i sto se moglo ocekivati od ove "trabant" koalicije! Covek nista apsolutno nije uradio osim stalnih smaranja na raznim kzs i tv! Otici ce u istoriju isto tako kako su i dosli! Prevaranti i to ne sposobni
Proleter Odgovori
Kamen u cipeli je SPS.To je partija sa nezapamćenim stepenom nepotizma u zapošljavanju očeva,dece,unučića i kučića.Nezajažljivi čopor kleptomanskih navika.Smetnja normalnom životu i poštenom radu.Sklonite ih!!!!
maki Odgovori
Sve sami nesposobnjakovići.
Realan Odgovori
"Uspeli smo da držimo pod kontrolom budžetske korisnike, kako ne bi došlo do bilo kakvih zaduženja, koja bi dodatno opteretila gradsku kasu."

A JKP Pogrebno i JKP Parking koji su se nedavno zadužili na teret grada i nas građana? Šta sa njima?
stone Odgovori
... Proleter@ ... SVAKA ČAST ... konačno je neko shvatio, tačno tako da je SPS kamen spoticanja "vladajuće koalicije" u Subotici, a i šire ... jer svi u toj partiji su moj do moga ... lopingeri na kub ... jer samo oni su ti kojima kadrovska - rukovodeća pozicija odgovara u ovom slučaju, jer tu gde su oni SADA, tu SE ŠIRE KRILA KOLIKO JE MOGUĆE (shvatiće ko hoće) ... sve do jednog su se skupili u jednu partiju, svi znalci svog zanata sa parolom ... KAKO UNIŠTITI PRIVREDU U SVOJU KORIST (jbt. pa ovo može biti nečija tema za instant doktorat, to je sada moderno kod nas) npr. SEVER, AGROKOMBINAT, 29. NOVEMBAR, FB PARTIZAN, BRATSTVO ... a sada će i ovo malo što nazovi funkcioniše da UNIŠTE ... JA BIH SAMO ZAMOLIO GOSPODINA GRADONAČELNIKA DA POŠALJE TE FAMOZNE REVIZORE MALO U PREDUZEĆA "KOJA SU ONI (gore navedena partija) DOBILI (TRAŽILI) SA KOALICIONIM SPORAZUMOM ... " DA MALO PROČEŠLJAJU FINANSIJE, ŠTA SE GDE TROŠI, A POGOTOVO KOME SE UPLAĆUJE "SPONZORSTVO, REPREZENTACIJA" ILI VEĆ KAKO GOD ONI TO NAZIVALI ... (naravno bez prethodne najave da dotični ne bi zataškali uplate-isplate)

P.S. Sve ovo sam ja džabe napisao kad ovde niko ne sluša glas naroda!!! : )
kadar Odgovori
Jencika, kad ćeš priznati da si nesposoban za gradonačelnika (polgarmeštera). Otimao si se za tu funkciju, ali si zaboravio da je oteto - . . . . . . Obećao si da ćeš zahvaljujući koaliciji sa SNS-om završiti pozorište. Zašto si zaustavio radove. Koga ti to lažeš, nesposobnjakoviću.
braca Odgovori
u elektrovojvodini (SPS) su zaposlili 20 ljudi u ponedeljak. Maglaji je zaposlio [*...*](SVM). ako koapicija ne funkcionise podnesi ostvaku![*...*]. #ostavke
exsex Odgovori
Pa eto, za gorivo sto ste ustedeli za pola godine, svaka cast. Ali onda da pogledate ko je trosio tako bahato, i sankcija adekvatna. Unazad za nekoliko godina izracunat ko koliko duguje za gorivo, i nek plati to. Tako i za javna preduzeca, ko koliko trosio na nepravilan nacin, nek naplate mu.Kako za nas gradjane imate sankcije za propuste, a za njih nema.
Vesko Odgovori
Ne valja opzicija pa ni koalicioni partneri, jedino je dobar gradonacelnik i njegova stranka, jer su oni
i ranije radili samo za dobrobit svojih radnika, a za sebe licno i za svoje nista nisu nisu uzeli, niti neza-
konito radili. Ne valjaju građani sto svi ne glasaju za SVM, posebnpo za gradonacelnika i nesto malo
za SPS. Jedino bi to bila dobra vlast, a građani neobavesteni i ne zanaju sta je za njih dobro.
Sojic Odgovori
Lopovi i prevaranti.
stojan Odgovori
Gradonacelnice,dajte imena tih parazita iz koalicije.Nek im sude gradjani za ponasanje.Ne moze se igrati nasom sudbinom a mi da ne znamo o kome se radi.
pajo Odgovori
Vidi se Pastorov napad na njega i neitomisljenike u stranci!Koji su mu nepodobni u Subotici treba da lete samo lojalni i botovi mu trebaju!Bolje se resi Drzavnog iskusnog nekomprovitovanog sekretara trebao je vec odavno u penziju!Covek je pored Joske izucio zanat video sta radi i kako nije ga sprecavao !Naudio je stranci i gradu trebao je da potone sa Joskom!
Mekintosh Odgovori
Gospodin na sliki ne isijava nista osim nesposobnosti. Naime, onaj koji ne zna da rukovodi, ili upravlja, taj kontrolise. Osim toga, i gradonacelnikova poslovna proslost je veoma sumnjiva i niko to nema snage da potegne kao politicki argument. Uskoro ce doci do svekolikog raspada grada. NIjedna investicija nije ni na vidu, a gradjani nemaju nikakvu korist od Jeneovih pretnji, zalbi, malogradjanskih kukanja, jadikovki, izlika i slicno. Vazno je da je naglasio kako je madjarska vlada pomogla sinagogu, to je zaista najbitnije. bezim iz subotice, samo da dobijem papire.
pep Odgovori
prinudna uprava
pajo Odgovori
Po mom iskustvu u Srbiji pa tako i kod nas uvek se sklanjaju oni koji nesto vrede a nagradjuju oni koji ni za onu stvar nisu!
ex Odgovori
Polgarmešter! Hvališ se kako Subotica-gas dobro posluje i puni subotički budžet. Slikaš se sa Božinovićem. Kako vas nije sramota. Pa zar misliš da je to njegova zasluga. Smenio si uspešnog direktora koji je držao godinama tu kuću i domaćinski poslovao, čovek zna posao. Doveo si SPS kadar kolji je pokazao za 3 meseca da nema pojma. Mesto mu je u otpadu. Stidite se kako obmanjujete subotičane.
pajo Odgovori
Kad ce neko vec reci javno da Parking ima gubitke od 2milina dinra na Subajku!Kad ce se neko pohvaliti da kaze DonDON sa imenom Fidelinke zaradio 2mil evara prosle godine naravno da je to uspeh Subotice ali te pare su iznesene iz Subotice i Srbije!
ffilozoff Odgovori
#MILAN,sta su Vasi ARGUMENTI za ovu METUZALEM koaliciju-STA je uradila za 6 meseci,i kolko puta se sastala SKUPSTINA koju mi PLACAMO???? Moj ARGUMENT je vrlo vidljiv-pogledajte raskopani,prljavi grad i face GRADJANA sa usnama na dole-i videcete da je to ARGUMENT!!! ZNACI ovi NISTA ne rade,a MI ih hranimo i uplacujemo im letovanja,jer nece jos raditi, jer stizu godisnji odmori!!! DNO-DNA!!!!! Pa najveci ARGUMENT Vam je da gradonacelnik kaze da se nista NE RADI,vec se menjaju direktori a ON kapetan broda koji TONE!!!!!!!!!!!!
Pametnjaković Odgovori
Ja mislim da je ovo sada već skoro kraj svega, odavde nema više dalje, jer u ovom gradu nema sposobnih političara koji su spremni za međusobnu saradnju u pravcu napretka grada.
Trebala bi velika promena da se desi da bi nam krenulo u pravcu boljitka, međutim niko nije toliko jak i sposoban da to u ovom mometu izvede.
Svako tu samo gleda svoj interes i svoju fotelju, sitni su to ljudi na vlasti, interes običnog naroda je potpuno sporedna stvar.
Na vlasti se nalaze ljudi i političke partije čiji ciljevi i politički programi su potpuno drugačiji, nisu ni približno slični, samo što to niko od njih ne priznaje.
drmr Odgovori
Samo price kruže po novinama,a nista se ne dešava!!! Kako vas nije sramota gradonacelnice?!?!
drmr Odgovori
Smeniti gradonačelnika!!!
pajo Odgovori
Da je Ds promasio investiciju u Subajk!
Sojic Odgovori
Ako su vecinom svi protiv sadasnje vlasti, pa ko je njih izglasao i postavio na sadasnje funkcije?
nela Odgovori
U elektroprivredi je Vucicev SNS zaposlio 20 ljudi, tamo je Laban direktor, crveni su boranija, nista se ne pitaju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.