Komentara: 110
Pregleda: 16351

Gradonačelnik otkrio nove zloupotrebe i nepravilnosti u poslovanju Gradske uprave

17.01.2014. u 13:58h
Izvor: Subotica.com
Na novoj konferenciji za novinare koju je organizovao gradonačelnik Jene Maglai za samo nedelju dana tema je ponovo trebala da bude o aktuelnoj političkoj situaciji u gradu, ali ni ovaj put o tome nije bilo ni reči, ali jeste o tome kako su se neracionalno trošila sredstva iz budžeta, kako nedostaje dosta tehničke opreme, da se plaćaju višestruko veće cene na softversko održavanje i još mnogo toga...
Gradonačelnik otkrio nove zloupotrebe i nepravilnosti u poslovanju Gradske uprave

Drugi petak za redom gradonačelnik Jene Maglai iskoristio je da u svom obraćanju javnosti podeli neke informacije koje nemaju veze sa aktuelnom političkom situacijom, iako je pod tim povodom sazvao obraćanje.

Bez obzira na to šta se očekivalo, na konferenciji za novinare na red su došle zloupotrebe i neracionalno trošenje budžetskih sredstava u samoj Gradskoj upravi. Prvi deo konferencije bio je posvećen imovinskim odnosima nad SRC "Prozivka", a o tome više u povezanoj vesti.

Član Gradskog veća prešao automobilom godišnje 70.000 kilometara

Kao primer neodgovornog ponašanja funkcionera bivšeg saziva Gradskog veća naveden je dr Atila Čengeri, tadašnji član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku, koji je koristio službeno vozilo (Opel Vektra) za vreme svog mandata, iako nije imao na pravo na to, i kako Maglai kaže, od avgusta 2012. do novembra 2013. samo to jedno vozilo prešlo je skoro 70.000 kilometara, što je preračunato u trošak goriva od 6.000 litara, odnosno nešto više od milion dinara (bez putarina i amortizacije vozila) iz gradskog budžeta.

Za skoro pola laptopova ne zna se gde su...

Gradska uprava raspolaže sa 77 laptopova, od toga 47 je na broju, dok 30 laptopova nije razduženo, odnosno ne zna se gde se fizički nalaze. Gde su ti laptopovi tek treba da se utvrdi.

"Kupljeno je i 5 laptopova čija pojedinačna vrednost iznosi 2.000 evra, dok realne potrebe za službenike i funkcionere ne bi trebala da prelazi vrednost od 500-800 evra po laptopu. Kupovani su i visokovalitetni i skupoceni fotoaprati koji nisu preka potreba za Gradsku upravu" - dodao je Maglai

Gradonačelnik je naveo da postoji precizan spisak tehničke opreme (računari, fotoaparati i ostala oprema) koja nije vraćena, a o tome ćemo naknadno upoznati javnost.

Gradonačelnik otkrio nove zloupotrebe i nepravilnosti u poslovanju Gradske uprave

Štampači velike vrednosti godinama neupotrebljavani

Početkom februara 2008. godine za potrebe Gradske uprave nabavljen je štampač u vrednosti od preko 7.000 evra, koji i dan dana, šest godina kasnije, se ne koristi. U prethodnom periodu nabavljen je još jedan lasersi štampač u boji koji je tek tri godine kasnije stavljen u upotrebu.

Gradonačelnik je izneo i podatak da je jedan od rukovodećih ljudi u prethodnoj vlasti, ne želeći da navodi ko je to konkretno u pitanju, nabavio opremu za video nadzor za potrebe Gradske uprave, a isti sistem je, kako kaže, verovatno instalirao na svoj privatni objekat, a nakon smene vlasti je isti vraćen u Gradsku upravu.

Softverske malverzacije

U još jednom primeru neracionalnog trošenja gradskog budžeta gradonačelnik je naveo plaćanje izrade softvera u vrednosti od 647.000 din za namenu za koju se inače besplatno dobija program od nadležnog republičkog ministarstva i koji su u obavezi da koriste, dok se za godišnje održavanje drugog softvera plaćalo 1.440.000 din, pored 8 zaposlenih informatičara u Gradskoj upravi.

Još jedno softversko rešenje, ovaj put za namenu licitacije državnog zemljišta, jednoj novosadskoj firmi plaćen je preko 30.000 evra.

"Imamo slučaj da su se u dosta situacija pravili paralelna softverska rešenja, pored već postojećih, čak i kada je trebalo da se uradi sitna nadogradnja. Po ISO standardizaciji koja je trebalo da bude urađena od strane jedne čačanske firme isplaćeno je 3.600 evra, ali taj postupak nije nikada realizovan." - dodaje Maglai

Imovinsko-pravni odnosi nad SRC "Prozivka"

Pored gore iznetih trošenja sa sumnjivom pozadinom gradonačelnik je govorio i o poslovanju i imovinsko pravnim odnosima vezanim za SRC "Prozivka", odnosno naknadno prenošenje vlasništva nad objektom na JKP "Stadion" umesto da ostane Gradu kao što je to prvobitno zavedeno.

Takođe spominjano je i zaključivanje sumnjivih ugovora o zakupu, investicije privatnih lica u društvenu imovinu i izdavanje bazena jednom beogradskom klubu uz avansnu uplatu. Više o temi SRC "Prozivka" u povezanoj vesti:

Izvor: Subotica.com
Jene Maglai - Press konferencija Jene Maglai - Press konferencija Jene Maglai - Press konferencija Jene Maglai - Press konferencija Jene Maglai - Press konferencija Jene Maglai - Press konferencija Jene Maglai - Press konferencija Jene Maglai - Press konferencija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 110
Pregleda: 16351

Povezana vest

Povezane teme

jene maglai

atila čengeri

budžet grada subotice

zloupotreba službenog položaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.