Komentara: 3
Pregleda: 2689

Građevinski fakultet planira izgradnju Inovacionog istraživačkog centra

27.03.2018. u 14:24h
Izvor: Subotica.com
Građevinski fakultet izradio je projekat dogradnje za Inovacioni istraživački centar, koji bi, nakon što se obezbede sredstva, trebalo da počne da se gradi naredne godine. Izgradnja ovog centra omogućila bi fakultetu da se bavi istraživačkim radom i da uvede nove studijske programe.
Građevinski fakultet planira izgradnju Inovacionog istraživačkog centra

Projekat podrazumeva dogradnju zgrade Građevinskog fakulteta, gde bi se formirao Inovacioni istraživački centar uz laboratorije i učionice za nastavu, kako bi se fakultet uskladio sa razvojem aktuelnih i novih studijskih programa.

- Radi se o dogradnji nešto više od 1.000 kvadratnim metara sa suterenom, gde bi bile smeštene bazične laboratorije, dok bi u prizemlju bile laboratorije za Geodeziju. Takođe, imaćemo prostor sa učionicama i još jedan prostor, koji bi određena start up ili start off kompanija iznajmila. Uplaćena sredstva bi se koristila za povećanje kapaciteta fakulteta i nabavku nove opreme, kako bi se fakultet stalno usavršavao i pratio aktuelne trendove - kaže prof. dr Miroslav Bešević, dekan Građevinskog fakulteta.

Građevinski fakultet planira izgradnju Inovacionog istraživačkog centra

Osim akademskog rada, fakulteti se kao naučne ustanove bave i istraživačkim radom, gde znanja iz nauke prenose na određene inovaciono istraživačke projekte koji pronalaze primenu u privredi. Kako bi se bavio istraživačkim radom, Građevinskom fakultetu ne nedostaju ideje, projekti niti stručni kadar, već sredstva kojima bi obezbedili neophodnu opremu.

- Da bi opstao, Građevinski fakultet mora da se menja i usvaja nove tehnologije i inovacije, nove studijske programe i predmete. Međutim, naš fakultet nema dovoljno sredstava za nabavku opreme koja bi nam omogućila da se bavimo istraživačkim radom. Zbog toga je ovo pokušaj da u Subotici, kroz dogradnju zgrade fakulteta, ostvarimo Inovacioni istraživački centar, koji će nam omogućiti da se akreditujemo za naučna istraživanja, kako bi kolege sa naučnim zvanjem mogle da prenesu znanje iz određenih oblasti koje će koristiti privredi i pojedincima - objašnjava prof. dr Bešević.

Građevinski fakultet planira izgradnju Inovacionog istraživačkog centra

Građevinski fakultet se ove godine priprema i za reakreditaciju. Prošle godine uveden je novi studijski program, osnovne akadenske studije Geodezije, a prema rečima dekana fakulteta, ove godine bi mogle da se uvedu i master akademske studije istog programa. Osim toga, izgradnja Inovacionog istraživačkog centra omogućila bi fakultetu da uvede i jedan multidisciplinarni studijski program, koji bi spojio primenu IT tehnologije i građevinarstva.

Geodeziju smo uveli jer je postojala velika potreba i potražnja u ovom regionu, a sada imamo veliku potražnju da nadogradimo i master akademske studije, te očekujem da ćemo već sledeće godine upisivati studente i na master studije Geodezije. Poslednjih godina pratimo i aktuelna dešavanjja u nauci, te se pripremamo i za primenu IT tehnologija i nauke iz oblasti građevinarstva. To bi bio jedan multidisciplinarni studijski program, koji bi spojio IT tehnologije i savremene predmete iz građevinarstva, materijala, konstrukcija, softvera, proračuna i dimenzionisanja, koji će nas približiti novim standardima i omogućiti našim inženjerima da projektuju i rade po celom svetu - zaključio je prof. dr Bešević.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 2689
Povezane teme

građevinarstvo

građevinski fakultet

istraživački centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.