Komentara: 8
Pregleda: 4178

Građani već uveliko nabavljaju čvrsto gorivo za hladne dane

08.08.2018. u 10:57h
Izvor: Subotica.com
Iako su visoke temperature, građani razmišljaju kako će dočekati zimu, te je nabavka ogreva u jeku. U subotičkim drvarama kažu da ima dovoljno ogreva i da su cene na istom nivou kao i prošle godine.
Građani već uveliko nabavljaju čvrsto gorivo za hladne dane

Kako bi spremno dočekali hladne dane, mnogi građani  su  već tokom maja i juna obezbedili ogrev za zimu. I oni koji to još nisu učili ne bi trebalo da brinu, jer iako su cene od početka avgusta više za oko 200 dinara po kubiku, ponuda je i dalje dobra.

- Većina pravih domaćina je već nabavila ogrev, a ima i onih koji su bili na odmoru pa to sada čine. Cena bukve, hrasta i graba sada je 6000 dinara, a bagremovog drveta sa sečom i prevozom je 5800 dinara. Pre 1. avgusta cene su bile 5800 i 5600 dinara, baš kao i prošle godine - kažu u jednoj subotičkoj drvari.

Najviše građana greje se na drva i ugalj, a poslednjih godina sve je više onih koji zbog cene gasa i ekoloških razloga, prelaze na grejanje peletom. Za tonu lignita potrebno je izdvojiti 8500 dinara, za sušeni ugalj 13500, koliko košta i mrki.

- Grejanje na pelet je jednostavnije, jer nema prljanja kao kod uglja, pa sve više građana prelazi na ovaj vid grejanja.  Za tonu peleta potrebno je izdvojiti 26000, a ovu vrstu ogreva građani kupuju na džakove - objašnjava vlasnik jedne drvare dodajući da najveći broj građana ogrev kupuje na rate.

Prosečna količina drva potrebna za zagrevanje prostora od 60 kvadrata je od šest kubika pa naviše.  Za istu kvadraturu stana potrebno je oko dve i po tone  peleta po sezoni, ili oko 3, 2 tone da bi se takav stambeni prostor zagrejao ugljem.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4178
Povezane teme

grejanje

ogrev

ugalj

nabavka ogreva

drvo za ogrev

pelet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.