Komentara: 3
Pregleda: 10146

Građani se odriču oružja

12.09.2012. u 21:27h
Izvor: RTV City
Subotica važi za miran grad na severu Srbije, ali istovremeno i za kraj gde se dugo neguje tradicija lova. U situaciji kada mnogi građani Srbije nastoje da se otarase suvišnog naoružanja kao još jedne stavke koja zbog poreza udara na kućni budžet istraživali smo koliko naših sugrađana poseduje oružje i da li i oni prate trend postepenog razoružanja.
Građani se odriču oružja

Ljubiša Zec iz PU Subotica kaže da se najveći procenat oružja u posedu građana ipak odnosi na lovačko i streljačko naoružanje.

Zec smatra da je nezahvalno davati procenu broja oružja u nelegalnom posedu ali ističe da je u protekle 3 godine ukupno oduzeto svega 56 komada nelegalnog oružja, nakon čega su podnete krivične prijave, što po njegovom mišljenju nije razlog za uzbunu.

Što se nabavke oružja tiče, u Subotici se na svega tri mesta može legalno kupiti oružje i policija preventivno kontroliše obim prometa u ovim radnjama. Nabavka streljačkog i lovačkog naoružanja ne beleži krupne promene dok se očigledan pad beleži u nabavci ličnog naoružanja.

Ukoliko se neko odluči da kupi oružje mora biti spreman da za takse i obaveznu obuku izdvoji blizu 15.000 dinara čemu treba dodati i cenu oružja po izboru. Jasno je da građani više neće da plaćaju rastuće namete za oružje pa ga se zato odriču u korist države.

U poslednjih desetak godina nekoliko puta je sprovedena akcija legalizacije oružja od kojih je poslednja bila 2007/2008. godine ali s obzirom da ona nije dala veći rezultat procena je da nelegalnog oružja u našem gradu nema u značajnijem broju.

Prema Zecu, Zakon o oružju i municiji mora pretrpeti izvesne izmene u vidu regulisanja nekih praktičnih stvari jer Zakon ne prati trendove i nije u skladu sa realnim stanjem stvari te bi bilo dobro da se stručnjaci pozabave ovim pitanjem.

Za sva pitanja i informacije vezane za oružje, odricanje od oružja, poreze i slično građani se mogu obratiti PU Subotica na telefon 024/ 630-310.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 10146
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

oružje

držanje oružja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.